Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Is de hormoonring als anticonceptie wat voor jou? Ontdek het hier

hormoonring

Wanneer je overweegt om aan anticonceptie te beginnen zul je misschien niet gelijk aan de hormoonring denken. De hormoonring is een minder bekend anticonceptiemiddel, maar het zou toch zomaar kunnen dat het perfect bij jouw wensen aansluit. Vind hier uit of de hormoonring iets voor jou is.

hormoonring

De hormoonring is een soepele ring gemaakt van plastic en beschermt tegen zwangerschap. Je kunt de ring zelf in de vagina inbrengen en ook zelf weer verwijderen. Na het inbrengen kun je de ring drie weken laten zitten. Hierna draag je hem zeven dagen niet, dit is ook de week waarin je ongesteld bent. Na deze zeven dagen kun je zelf weer een nieuwe ring plaatsen, enzovoort. De kans om toch zwanger te raken is heel klein wanneer je de ring telkens tijdig verwisselt. De ringvrije week mag niet langer zijn dan zeven dagen en de ring moet na maximaal vier weken vervangen worden.

Werking hormoonring

De hormoonring werkt door de twee hormonen die het bevat: oestrogeen en progestageen. Doordat deze hormonen in je bloed komen, kun je niet zwanger raken. De werking is vergelijkbaar met die van de pil, alleen komen de hormonen bij de ring via je vagina in je bloed. De hormonen zorgen ervoor dat je geen eisprong hebt, een bevruchte eicel zich niet kan vastmaken in je baarmoeder en maken het slijm in je baarmoederbond dikker.

De voor- en nadelen van de hormoonring

Een voordeel is dat je met behulp van de ring je menstruatie uit kunst stellen. Dit doe je door de ring die je draagt, na drie weken gelijk te vervangen voor een nieuwe ring. Na weer drie weken kun je de ring verwijderen en dan begint je menstruatie (zeven dagen zonder ring). De meeste vrouwen hebben minder bloedverlies en een kortere menstruatie dan voor het gebruik van de ring.

Maar voel je die ring dan niet? De meeste gebruikers en hun partners hebben geen last van de ring. Het komt wel eens voor dat één van de partners de ring wel voelt tijdens het vrijen. Mocht je dat vervelend vinden, dan kun je de ring verwijderen. Als je ervoor zorgt dat je de ring binnen drie uur terugplaatst, blijf je beschermd tegen zwangerschap. Een bijwerking die de ring kan veroorzaken is irritatie en/of jeuk aan de vagina. Bovendien kun je er meer afscheiding door krijgen. Andere bijwerkingen zijn over het algemeen gelijk aan die van de pil, namelijk: gespannen borsten, somberheid, hoofdpijn, minder zin in seks en een beetje bloedverlies tussen twee menstruatieperiodes. Bij de meeste vrouwen verdwijnen deze bijwerkingen na drie maanden.

De hormoonring brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Je hebt namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, borstkanker en trombose. De verhoogde kans op trombose heb je ook bij de pil, maar is bij de hormoonring is deze nog hoger. Wanneer je migraine met aura hebt, veroorzaakt de hormoonring een verhoogde kans op een beroerte,

Ervaring van een gebruiker met de hormoonring

We vroegen een gebruiker van de hormoonring naar haar ervaring hiermee.

“Ik raad de NuvaRing aan iedereen aan. Je bent voor drie weken beschermd en je hoeft er niet dagelijks aan te denken”

Sara is 26 en gebruikt de hormoonring (NuvaRing) nu vijf jaar. “Ik raad de NuvaRing aan iedereen aan. Hetgeen wat ik een groot voordeel vind aan de ring is dat ik het zelf kan inbrengen en ook weer zelf kan verwijderen”. Ze vindt het ook heel fijn dat de ring voor drie weken bescherming biedt en ze er verder niet dagelijks over na hoeft te denken. “Ik hoef alleen een alarm in te stellen in de agenda van mijn telefoon, zodat ik hem niet vergeet te verwijderen”. Sara heeft ook het gevoel dat haar lichaam niet zo sterk reageert op de hormonen als bij de pil. Bij de pil had ze namelijk last van ernstige stemmingswisselingen en gewichtstoename. “In tegenstelling tot de pil, heb ik bij de hormoonring geen last van deze heftige bijwerkingen”.

“Ik vind het minder handig dat je de NuvaRing in de koelkast moet bewaren en dat het soms irritatie veroorzaakt bij mijn partner tijdens de geslachtsgemeenschap”

Naast deze voordelen ervaart Sara ook een aantal nadelen. Ze vindt het minder handig dat de voorraad van je hormoonringen in de koelkast moet. “Wanneer ik lang op vakantie ga moet ik hier ook rekening mee houden, dat vind ik best onhandig”. Hierdoor is ze ook een paar keer gestopt met het gebruik ervan, ze had namelijk op reis niet altijd toegang tot een koelkast. Daarnaast had ze ook niet altijd de mogelijkheid om een nieuwe voorraad hormoonringen te kopen. “Elke keer nadat ik voor een periode gestopt was met het gebruik ervan, koos ik wel weer om opnieuw te starten met het gebruik van de hormoonring”. Een ander nadeel aan de ring vindt ze dat het soms irritatie veroorzaakt bij haar partner als ze geslachtsgemeenschap hebben. “Bovendien is het een probleem dat mijn zorgverzekering op dit moment de NuvaRing niet vergoedt. Vergeleken met de pil is de ring een vrij dure vorm van anticonceptie. Hierom weet ik niet zeker of ik door zal gaan met het gebruik ervan als mijn voorraad op is”. Voor een pakket van drie maanden van de NuvaRing betaal je ongeveer 43 euro. Vergeleken met andere vormen van anticonceptie is dit inderdaad redelijk duur.

Wil jij ook de hormoonring gaan gebruiken?  Je kunt een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je ook advies geven over welke vorm van anticonceptie het beste bij jouw situatie past.

Meer lezen over anticonceptie?

Elke vrijdag posten we een blog over een anticonceptiemiddel.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Laatste update op 25 oktober 2021 – 15:54 door Daan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344