Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Tekort aan restitutiepolissen beschikbaar: elke verzekeraar moet er minstens één aanbieden als optie

De laatste jaren is er een opvallende verandering zichtbaar in de zorgverzekeringsmarkt in Nederland: een tekort aan restitutiepolissen. Dit type zorgverzekering biedt verzekerden de vrijheid om zelf te kiezen naar welke zorgaanbieder zij gaan, zonder dat zij gebonden zijn aan gecontracteerde zorgverleners.

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een basisverzekering waarin je volledige keuzevrijheid hebt bij het kiezen van ziekenhuizen en zorgverleners. Hierbij worden alle kosten vergoed, ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

Alle kosten worden rechtstreeks aan de zorgverlener betaald door de zorgverzekeraar, mits de behandeling onder de basisverzekering valt. Als de behandeling niet onder de basisverzekering valt, wordt er eerst een bedrag in rekening gebracht bij de verzekerde, totdat het eigen risico is verbruikt.

Voor deze keuzevrijheid betaal je vaak wel een hogere premie.

Welke zorgverzekeraars bieden in 2024 een restitutiepolis aan?

In voorgaande jaren hebben diverse verzekeraars ervoor gekozen geen restitutiepolissen meer aan te bieden, waardoor de keuzes voor consumenten zijn afgenomen.

In 2024 zijn er nog slechts drie verzekeraars die restitutiepolissen aanbieden: a.s.r. (Eigen Keuze), Aevitae (Basisverzekering Restitutie) en Menzis (Basis Vrij). De kans is groot dat het aantal aanbieders van restitutiepolissen nog verder zal verminderen in 2025.

Waarom zijn er minder restitutiepolissen beschikbaar?

Het aanbod van restitutiepolissen is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen, dit komt door verschillende aspecten:

 • De kosten voor medische behandelingen, medicijnen en ziekenhuisopnames zijn de afgelopen jaren gestegen.
 • Niet-gecontracteerde zorgaanbieders kunnen hogere tarieven hanteren, waardoor verzekeraars financieel risico lopen.
 • Het aanbieden van restitutiepolissen vereist een breed netwerk van gecontracteerde zorgverleners. Dit wordt voor veel verzekeraars steeds lastiger.

Wie kiezen er voor een restitutiepolis?

Mensen die vrijheid en volledige vergoeding bij hun zorgkeuze belangrijk vinden, kiezen vaak voor een restitutiepolis. Deze verzekering biedt de mogelijkheid om zelf te bepalen naar welke zorgverlener ze gaan, zonder beperkingen binnen een specifiek netwerk. Chronisch zieken en personen die psychologische zorg nodig hebben, maken vaak deze keuze. Bij een restitutiepolis wordt de benodigde zorg altijd volledig vergoed, in tegenstelling tot een naturapolis waarbij dit niet altijd het geval is. Zo kunnen mensen met een chronische aandoening of in de geestelijke gezondheidszorg zonder financiële belemmeringen de beste zorg ontvangen. Het eigen risico en eventuele wettelijke eigen bijdragen blijven wel van toepassing.

Vrije artsenkeuze

Als Nederlander heb je recht op vrije keuze van zorgverleners, wat betekent dat je zelf mag beslissen bij welke zorgaanbieder je behandeld wilt worden. Daarnaast moet de vergoeding van de zorgverzekeraar niet zo laag zijn dat het een financiële belemmering vormt voor de verzekerde.

Voor ongecontracteerde zorg vergoedt de verzekeraar een deel van de kosten, waarbij de minimale vergoeding is vastgesteld in het zogeheten “hinderpaalcriterium”.

Volgens de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze lijkt de overheid te streven naar ontmoediging van het gebruik van niet-gecontracteerde zorg door het hinderpaalbedrag verder te verlagen. Dit betekent dat verzekerden nog meer kosten zelf moeten dragen.

Welke basisverzekeringen zijn er nog meer?

Naast de restitutiepolis hebben we in Nederland nog een aantal andere basisverzekeringen. Deze zijn als volgt:

 • De Naturapolis: 
  Bij een naturapolis vergoedt de zorgverzekeraar alleen zorg uit het standaardpakket wanneer de zorgverlener en de zorgverzekeraar een overeenkomst met elkaar hebben. In deze overeenkomst staan afspraken over zowel de prijs als de kwaliteit van de behandelingen.
 • De combinatiepolis
  De combinatiepolis combineert elementen van zowel de restitutie- als de naturapolis. Hierbij heb je voor bepaalde zorg recht op een vergoeding op basis van natura en voor andere zorg recht op een vergoeding op basis van restitutie.
 • De budgetpolis:
  De budgetpolis is een goedkope variant van de naturapolis, meestal heb je bij een budgetpolis minder uitgebreide zorgkeuze.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil je weten welke zorgverzekering 2024 het beste bij jouw budget past? Start dan direct met zorgverzekering vergelijken. Op basis van premies, dekkingen, polisvoorwaarden en jouw zorgbehoeftes wordt er een lijst getoond van de zorgverzekeringen die het beste bij je passen.

Heb je hulp nodig bij het vergelijken? Dan kun je gratis contact met ons opnemen via het telefoonnummer 020 2611 600. Er staat een team van zorgspecialisten voor je klaar. Zij helpen je verder met alle vragen.

Laatste update op 11 april 2024 – 15:42 door Rosa Boogaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344