Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat wordt er in 2024 vergoed vanuit de basisverzekering?

Iedereen die in Nederland werkt en woont, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dit pakket dekt de belangrijkste zorg. Elk jaar wijzigt dit pakket, zowel in dekking als in prijs. Ook in 2024 verandert het een en ander. Op deze pagina vind je de belangrijkste veranderingen voor 2024.

Wat is in 2024 de goedkoopste basisverzekering?

De goedkoopste basisverzekeringen in 2024 zijn als volgt, dit is bij een eigen risico van € 385.

Zorgverzekering

Premie

Soort Polis

FBTO-Basis 

€ 131,95

Natura

VinkVink-Basisverzekering  

€ 132,90

Combinatie

De Friesland Zelf Bewust Polis

€ 136,95

Natura

Zorg en Zekerheid-Zorg Gemak Polis 

€ 138,65

Natura

VGZBewuzt-Bewuzt Basis

€ 138,95

Natura

Wat vergoedt de basisverzekering?

De basisverzekering dekt de belangrijkste zorg, waaronder huisartsenzorg, specialistische behandelingen, spoedeisende zorg, geestelijke gezondheidszorg en medicijnen. Jaarlijks stelt de overheid opnieuw de exacte inhoud van dit pakket vast. In 2024 worden de volgende zorgkosten vergoed door het basispakket:

 • Huisartsenzorg, wijkverpleging
 • Verloskundige zorg, kraamzorg
 • Tandartscontrole en behandeling voor kinderen tot 18 jaar. Chirurgische tandheelkundige hulp en röntgenonderzoek voor volwassenen.
 • Bezoek aan specialisten zoals internist, dermatoloog of kaakchirurg
 • Ziekenhuisverblijf, operaties, spoedeisende hulp
 • Ambulancevervoer. In sommige gevallen ziekenvervoer met auto of openbaar vervoer, logeervergoeding voor langdurige behandelingen
 • De meeste medicijnen, bloed prikken via huisarts en medisch specialist
 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ), Basis GGZ (lichte tot matige psychische aandoeningen), specialistische GGZ (zware psychische aandoeningen), eerste 3 jaar verblijf in GGZ-instelling.
 • Fysiotherapie, kinderen tot 18 jaar: maximaal 18 behandelingen vergoed; beperkte fysiotherapie voor volwassenen, met uitzonderingen voor chronische aandoeningen
 • Logopedie en ergotherapie
 • Dieetadvies (3 uur), gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) bij bepaalde BMI
 • Bepaalde gehandicaptenzorg, ouderenzorg

Als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, kan je te maken krijgen met het eigen risico. Je betaalt eerst het eigen risico voordat je zorgverzekeraar overgaat tot vergoeden. Een aantal vormen van zorg is uitgesloten van het eigen risico. Hieronder vallen onder andere de huisarts, verloskundige hulp, kraamzorg, wijkverpleging en GLI. Kinderen onder de 18 jaar betalen helemaal geen eigen risico. Daarnaast kan je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage voor zorg uit de basisverzekering. Dit is ook niet op alle zorg van toepassing. Hoeveel de eigen bijdrage is, verschilt per zorgsoort.

Wat verandert er voor 2024 in de basisverzekering?

Naast de premie die in 2024 verandert, vinden er ook een aantal wijzigingen in het pakket plaats. In 2024 worden de volgende zaken toegevoegd/ aangepast in het basispakket:

 • Valpreventieve, beweeginterventie voor ouderen
 • Kraamzorg flexibel inzetbaar
 • Paramedische herstelzorg na Covid-19 (verlengd tot 1 januari 2025)
 • Ketenaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen.

Er blijven ook een paar dingen hetzelfde in 2024. Het eigen risico is volgend jaar opnieuw €385,- en de maximale eigen bijdrage voor medicijnen is ook nog een jaar vastgezet op maximaal €250,-.

Welke soorten basisverzekeringen zijn er?

Er zijn 4 verschillende soorten polissen:

Restitutiepolis:
Bij deze basisverzekering kun je terecht bij elke zorgverlener. Je ontvangt altijd een volledige vergoeding, behalve wanneer de zorgverlener buitengewoon hoge tarieven in rekening brengt.

Naturapolis:
Met een natura basisverzekering worden alleen de totale kosten vergoed als de zorgverlener een contract heeft met de verzekeraar. Als je kiest voor een zorgverlener zonder contract, krijg je meestal 70% tot 85 % van de kosten vergoed. Hierbij draai je dus zelf op voor een deel van de kosten.

Combinatiepolis:
Deze basisverzekering is een combinatie van restitutie en natura. Voor sommige vormen van zorg kun je bij elke zorgverlener terecht, terwijl je voor andere soorten zorg alleen volledig wordt vergoed als de zorgverlener een contract heeft met de verzekeraar.

Budgetpolis:
Dit is een natura basisverzekering waarbij slechts een beperkt aantal zorgaanbieders een overeenkomst heeft. Deze basisverzekering is aanzienlijk goedkoper in vergelijking tot de andere polissen. Je hebt hier alleen wel minder keuze in zorgverleners.

Zorgverzekering vergelijken

Wil je weten welke basisverzekering het beste past bij jouw zorgbehoeften en budget? Dan kun je via ZorgKiezer.nl gemakkelijk elke zorgverzekering vergelijken. Je kan zo de beste zorgverzekeraar vinden op basis van jouw wensen.

Laatste update op 8 december 2023 – 22:50 door Fabian Clemens.

Reacties op “Wat wordt er in 2024 vergoed vanuit de basisverzekering?

 1. Ik vind het dit jaar voor mij het een stuk makkelijker om te kiezen . Ik kies voor dezelfde als vorig jaar . Kan alleen maar chatten, dat is tot nu toe te doen! Voor mij is de enige echte dus: Vink,Vink basisverzekering voor €132,99 per maand.

  1. geadachten zorgverzekering.
   afgelopen november ik heb nog geen email ontvangt.ik kies vin vink €131- per maand.
   1 basis verz+ tand ver.€ 385 eigenrisco.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344