Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Waarom moet ik bijbetalen voor voorgeschreven medicijnen?

Met het voorgeschreven recept van de huisarts op zak ga je naar de apotheek. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat je moet bijbetalen voor de medicijnen. Dat komt onverwachts, want de medicijnen worden wél vergoed door de basisverzekering. De meeste medicijnen worden volledig vergoed door het basispakket, maar voor sommige medicijnen is de vergoeding lager dan de prijs van jouw medicatie. Wij leggen je uit hoe dit werkt.

Pile of White Pink and Brown Oblong and Round Medication Tablet

Wanneer moet ik bijbetalen voor mijn medicijnen?

De medicijnen die zorgverzekeraars vergoeden staan geregistreerd in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). De meeste geneesmiddelen zijn opgenomen in het GVS. De hoeveelheid die vergoed wordt staat echter niet vast. Dit komt doordat er geen vaste prijzen zijn voor medicijnen. De zorgverzekeraars maken namelijk afspraken met de apotheken over de prijzen van de geneesmiddelen. Het komt weleens voor dat de zorgverzekeraar enkel de goedkoopste variant van een geneesmiddel volledig vergoedt. Dit wordt ook wel preferentiebeleid genoemd. Welke variant de zorgverzekeraar vergoedt, is een keuze van de zorgverzekeraar zelf. Als jij gebruik wilt maken van een medicijn dat niet volledig vergoed wordt door de zorgverzekering, dien je bij te betalen.

Hoe kom ik erachter wanneer ik moet bijtalen?

Als je wilt weten hoeveel en welke medicijnen je vergoed krijgt, kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Daarnaast kun je in de voorwaarden van je zorgverzekering terugvinden hoe je in aanmerking komt voor een volledige vergoeding. Een aantal zorgverzekeraars wil bijvoorbeeld dat je jouw medicijnen bij een door hun gekozen partij online besteld. Ze vergoeden de kosten dan volledig wanneer je ervoor kiest om de medicijnen online bij deze partij te bestellen.

Voorbeeld: eigen bijdrage ADHD-medicijnen

Stel je maakt gebruik van de ADHD-medicijnen Concerta of Strattera. Deze medicijnen zitten in dezelfde groep als de goedkopere variant Methylfenidaat, oftewel Ritalin. Er zijn geen belangrijke verschillen tussen Concerta, Strattera en Ritalin. Doordat Ritalin goedkoper is, is dit medicijn opgenomen in het preferentiebeleid. Dit medicijn is goedkoper en wordt daarom volledig vergoed. De andere medicijnen met dezelfde werking zijn duurder en krijg je daarom maar gedeeltelijk vergoed. Je zal dan een gedeelte zelf moeten betalen. Dit wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd.

Eigen bijdrage verzekeren

Je kunt je voor de zogeheten eigen bijdrage aanvullend verzekeren. Je kunt dan kiezen voor een aanvullend pakket met een vergoeding voor medicijnen. Deze verzekering kan de eigen bijdrage dan opvangen. Aan de had van de hoogte van jouw eigen bijdrage kun je kiezen welk pakket het beste bij jou past.

Zorgverzekering 2018

De eerste premies voor 2018 zijn inmiddels bekend. De overige premies zullen vanaf nu langzaam binnendruppelen. Met het PremieAlert houden wij jou op de hoogte van de nieuwste zorgpremies. Naast de zorgpremies maken de zorgverzekeraars ook de inhoud van hun aanvullende pakketten bekend. Vanaf het moment dat al deze premies en pakketten bekend zijn, kun jij weer overstappen van zorgverzekering. Wij helpen je dan graag bij het kiezen van de juiste zorgverzekering die aansluit bij jouw zorgbehoeften.

Laatste update op 29 september 2017 – 14:57 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344