ZorgKiezer

Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS)

Door: - Leestijd: 2 minuten

Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) regelt sinds 1991 de vergoeding van geneesmiddelen. Het GVS is een onderdeel van de aansprakenregelingen van de Zorgverzekeringswet. In het GVS staan alle medicijnen geregistreerd die door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars worden vergoed.

Geregistreerde geneesmiddelen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt welke medicijnen in het GVS komen te staan. Het VWS laat zich hierbij adviseren door het Zorginstituut Nederland.
Geregistreerde medicatie is voorzien van een uniek Nederlands Registratie voor Geneesmiddelen nummer (RVG).

Preferentiebeleid van een zorgverzekeraar

In het GVS zijn een aantal medicijnen gegroepeerd naar werkzame stoffen. Bij meerdere geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof mag de zorgverzekeraar bepalen welke variant wordt vergoed. Dit heet het preferentiebeleid. Ook zijn er geneesmiddelen in het GVS opgenomen waar voorwaarden zijn opgenomen voor de vergoeding ervan. Je krijgt dan alleen bepaalde medicijnen vergoed indien je voldoet aan de bijbehorende voorwaarden, zoals bij specifieke aandoeningen. 

Niet geregistreerde geneesmiddelen

Geneesmiddelen die niet in het GVS zijn opgenomen worden in principe niet vanuit de basisverzekering vergoed. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij je niet-geregistreerde medicijnen vergoed kunt krijgen

 • Je lijdt aan een ziekte die in Nederland bij minder dan 1 op de 150.000 Nederlanders voorkomt.
 • De werkzaamheid van het niet-geregistreerde medicijn moet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
 • Er is in Nederland geen behandeling mogelijk voor de ziekte en het niet-geregistreerde medicijn is de enige uitweg.

GVS en je zorgverzekering

Over het algemeen wordt bijna alle medicatie die door de huisarts wordt voorgeschreven vergoed. Omdat zorgverzekeraars zelf mogen kiezen welke medicijnen zij uit het GVS vergoeden kan het voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen voor bepaalde medicatie aangezien je zorgverzekeraar ervoor heeft gekozen alleen de goedkoopste variant van de medicatie te vergoeden. Je kunt de verzekeraars vergelijken en kijken welke zorgverzekering jouw medicatie vergoedt.

Staat jouw medicijn niet in het GVS, dan wordt deze niet vergoed door de basisverzekering. Je kunt voor deze geneesmiddelen een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Eigen risico

De kosten van de geneesmiddelen tellen echter wel mee voor het eigen risico van verzekerden van 18 jaar en ouder. Sommige geneesmiddelen vallen buiten het eigen risico. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een griepprik, wanneer je tot één van de risicogroepen behoort.

Zorgverzekeringen vergelijken

Bij ZorgKiezer kun je elke zorgverzekering vergelijken om zo de beste zorgverzekering en aanvullende zorgverzekering te vinden. In ons vergoedingenoverzicht zie je wat er vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Gratis hulp nodig bij vergelijken en afsluiten?

Heb je een vraag over bepaalde vergoedingen of over de zorgverzekering? Bel ons op het telefoonnummer 020 2611 600. Er staat een team van overstapcoaches klaar om je vragen te beantwoorden en eventueel voor jou de overstap te regelen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct