Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

200.000 minder mensen overgestapt van zorgverzekering (tot nu toe)

minder-overstappers-zorgverzekering

De afgelopen overstapperiode zijn 6,5% van alle verzekerden overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering. Dit blijkt uit een voorlopige analyse van Vektis. Dit komt neer op 1,2 miljoen mensen. Het jaar ervoor was het overstappercentage 8,2%. Hierdoor hebben dit jaar minder mensen gekozen om te wisselen van zorgverzekeraar.

Overstappers de afgelopen jaren

In 2023 lag het definitieve overstappercentage op 8,2%. Zo kozen er in die tijd 1,4 miljoen mensen ervoor om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Dit aantal lag toentertijd aanzienlijk hoger dan in de jaren ervoor. Deze stijging had te maken met de collectiviteitskorting die verdwenen is.

De jaren voor 2023 schommelden het percentage van overstappers steeds tussen de 6 en 7%. Gezien de trends van de laatste zeven overstapperiodes, verwacht Vektis dat het eindpercentage van overstappers in 2024 zal variëren tussen 6,6% en 7,1%.

overstappercentage vektis

bron: Vektis

Overstappen naar andere labels binnen zelfde zorgverzekeraar niet meegerekend

De berekening van het overstappercentage betreft uitsluitend verzekerden die hun zorgverzekering hebben veranderd van de ene naar de andere zorgverzekeraar (risicodragers). De cijfers houden geen rekening met verzekerden die zijn overgestapt tussen twee verschillende merken van dezelfde zorgverzekeraar, of die van een collectieve verzekering naar een individuele verzekering binnen dezelfde zorgverzekeraar zijn gegaan. Deze groep wordt niet beschouwd als ‘overstappers’ in het onderzoek van Vektis.

Definitieve overstappercentage in april

Het definitieve overstappercentage zal in april worden bekendgemaakt. Dit komt omdat nog niet alle gegevens verwerkt zijn door de zorgverzekeraars. Daarnaast kunnen mensen die hun oude verzekering tot 1 januari hadden opgezegd, nog t/m 1 februari een nieuwe zorgverzekering kiezen.

In april wordt door Vektis ook bekendgemaakt hoeveel mensen voor een hoger eigen risico en voor een aanvullende verzekering hebben gekozen.

Laatste update op 9 januari 2024 – 11:31 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344