Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Veelgestelde vragen over het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering

Veelgestelde vragen zorgverzekering

Zorgkiezer krijgt vandaag veel vragen over het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. Om je te helpen, hebben we de meestgestelde vragen op een rijtje gezet. Je hebt tot en met 31 december de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Je oude verzekering wordt dan automatisch opgezegd en de nieuwe gaat in per 1 januari van het volgende jaar. Als je wacht tot de laatste dag, kan dit spannend zijn. Misschien heb je nog niets gehoord van de nieuwe verzekeraar, of weet je niet zeker of je oude verzekering al is opgezegd. Waar je op moet letten bij het overstappen op het laatste moment, leggen wij uit.

Ben ik nog op tijd om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering?

Als je voor 00:00 uur op 31 december een nieuwe zorgverzekering aanvraagt, ben je nog op tijd. Via onze vergelijker kun je je huidige zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen. Zo weet je direct of overstappen naar een nieuwe zorgverzekering een slimme keuze is.

Heb je meer tijd nodig om te kiezen? Als je je oude zorgverzekering vóór 1 januari opzegt, heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Kan ik nog iets wijzigen aan mijn zorgverzekering vanaf 1 januari?

Je hebt bij alle zorgverzekeraars 14 dagen bedenktijd. Wanneer je nog iets wil wijzigen in deze periode, is dit altijd mogelijk. Bij sommige zorgverzekeraars kan je ook na deze periode nog een wijziging doorvoeren. Dit is echter niet bij elke zorgverzekeraar mogelijk. Wil je een wijziging doorvoeren, neem dan het beste contact op met je zorgverzekeraar. Denk aan wijzigingen in je aanvullende verzekeringen, eigen risico of de keuze om je zorgverzekering in één keer in plaats van maandelijks te betalen.

Ik heb nog niets gehoord van mijn nieuwe zorgverzekeraar, is mijn aanvraag goed gegaan?

De laatste dagen van het jaar zijn erg druk bij de zorgverzekeraars. Het kan daarom even duren voordat je een bevestiging krijgt. Heb je op 8 januari nog geen bericht ontvangen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Word ik direct geaccepteerd bij een nieuwe zorgverzekeraar?

Voor de basisverzekering word je bij elke zorgverzekeraar geaccepteerd, tenzij je een betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar. Voor een aanvullende verzekering kan een verzekeraar je weigeren. Het kan voorkomen dat je gezondheidsvragen moet invullen en op basis daarvan geweigerd wordt voor een aanvullende zorgverzekering.

Zeggen jullie mijn oude zorgverzekering op?

Ja, wij regelen de overstap naar de nieuwe zorgverzekeraar. Hiervoor hoef jij niks te doen.

Ik heb mijn premie voor januari al betaald bij huidige zorgverzekeraar, kan ik nog overstappen?

Jazeker, dit is mogelijk. Je kan overstappen t/m 00:00. Wanneer je bent overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, zal je oude zorgverzekeraar het bedrag dat je al betaald hebt, in januari terugstorten op je rekening.

Hoe lang is de wachttijd voor orthodontie?

De meeste zorgverzekeraars hebben een wachttijd van een jaar. Hierdoor moet je dus minstens 12 maanden aanvullend verzekerd zijn, voor je in aanmerking komt voor het vergoeding voor orthodontie. Bij a.s.r en ONVZ is er geen wachttijd voor orthodontie.

Ik heb gekozen voor jaarbetaling van de zorgpremie, wanneer wordt deze afgeschreven van mijn rekening?

Wanneer je hebt gekozen voor jaarbetaling wordt de premie in de eerste weken van januari van je rekening afgeschreven. Dit is echter afhankelijk van wanneer je overstap is doorgevoerd en afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Kan ik nu alleen een basisverzekering afsluiten en later een aanvullende zorgverzekering kiezen?

Ja, dit moet je echter wel binnen 14 dagen na je overstap hebben doorgegeven.  Ben je over de 14 dagen bedektijd heen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

 

Laatste update op 31 december 2023 – 12:20 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344