Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Patiënten lopen met gezondheidsproblemen weg bij een zorgspecialist

zorg mijden

Het percentage mensen dat niet naar de huisarts ging vanwege financiële overwegingen is in 2022 niet veranderd ten opzichte 2015. Dit blijkt uit een onderzoek van Nivel onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Opmerkelijk genoeg gaf een deel van de mensen die vanwege financiële redenen afzagen van zorg van de huisarts achteraf aan dat dit geen goede beslissing was voor hun gezondheid. Deze groep gaf dit vaker aan dan mensen die om andere redenen van zorg hebben afgezien. Dit benadrukt het belang van toegankelijkheid van medische zorg, zelfs in situaties waarin financiële overwegingen een rol spelen.

afzien van tenminste 1 vorm van zorg

Zorgbesparingen in Tijden van Crisis

Door de inflatie en energiecrisis werd het voor meer mensen lastig om financieel rond te komen, hierdoor zal een groter deel besparen op hun zorgbehoeften, door bijvoorbeeld het vermijden van medische zorg. In november 2022 is een enquête afgenomen bij 660 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg om te onderzoeken of mensen daadwerkelijke hebben afgezien van zorg en in hoeverre de kosten hierbij een rol hebben gespeeld.

Uit het afgenomen onderzoek is gebleken dat, één op de zeven mensen in de zes maanden voorafgaand aan het onderzoek met klachten naar de huisarts wilde gaan. Dit hebben ze uiteindelijk niet gedaan. 1% van de respondenten gaf aan geen huisarts te bezoeken vanwege de zorgen over mogelijke kosten die hierdoor zouden kunnen ontstaan. 3% besloot niet te gaan door de kans op potentiële vervolgkosten.

Naast de kosten waren er ook andere redenen om niet naar het huisartsbezoek te gaan. Zo bleek dat 5% van de respondenten de huisarts niet hebben bezocht omdat ze dachten dat hun klachten vanzelf zouden verdwijnen. Daarnaast is 4% van de respondenten niet is geweest omdat ze hun klachten niet ernstig genoeg vonden of er geen last van hadden, en 2% omdat ze het probleem zelf wilden oplossen.

Gezondheidsrisico’s

Een aanzienlijk aantal mensen uit de groep wie uit financiële redenen hebben besloten geen zorg van een huisarts te krijgen gaf later aan dat het geen goede beslissing was voor hun gezondheid. Ze gaven dit vaker aan dan de mensen die om andere redenen de huisarts niet hebben bezocht. Het vermijden van zorg vanwege de kosten is verontrustend. Financiële overwegingen kunnen het besluit om de huisarts niet te bezoeken beïnvloeden in plaats van de klacht zelf. Dit kan resulteren in negatieve gevolgen op de gezondheid van de patiënt

 

Laatste update op 21 juli 2023 – 14:03 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344