Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgkosten stijgen de aankomende jaren veel harder dan de economie

stijgende zorgkosten

Het komende jaar zullen de kosten voor de gezondheidszorg met 3,5 procent per jaar stijgen. Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Zo zal in 2027 in totaal 10,7 procent van het BBP naar de gezondheidszorg gaan. Dit is een record.

Waarom stijgen de zorgkosten?

Dit heeft een aantal redenen. Allereerst zorgt de inflatie ervoor dat medicijnen, apparatuur en de energiekosten voor zorginstellingen duurder worden. Daarnaast zijn de salarissen van zorgpersoneel de afgelopen jaren gestegen. Ook vergrijzing en toename van het aantal chronisch zieken dragen bij aan hogere kosten in de gezondheidszorg. Het CPB verwacht dat het zorgvolume tot 2028 met 3 procent per jaar stijgt. Dit is dubbel zoveel als het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar.

Meer banen in de zorg de aankomende jaren

Doordat er meer vraag is naar zorg, zijn er ook meer zorgmedewerkers nodig. Op dit moment werkt 13,2% van de beroepsbevolking in de zorg. Het CPB verwacht dat over 5 jaar 14,4% van de beroepsbevolking in de zorg zal werken en er per jaar 2,3% meer banen bij zullen komen in de zorgsector.

Wat betekent dit voor de zorgpremie?

Uiteindelijk moeten de zorgkosten door de verzekerden betaald worden. Dit heeft invloed op de hoogte van de zorgpremie. De verwachting is daarom ook dat de zorgpremie de aankomende jaren zal toenemen. Op Prinsjesdag zal er meer bekend worden over de zorgpremie in 2024. Op deze datum wordt de nominale zorgpremie bekendgemaakt. Bekijk onze zorgverzekering 2024 pagina voor alle ontwikkelingen

Op 22 november zijn er verkiezingen in Nederland. De gezondheidszorg is bij veel politieke partijen een belangrijk thema. Denk hierbij aan onderwerpen zoals preventieve zorg en ontwikkelingen door middel van kunstmatige intelligentie.

 

Laatste update op 24 augustus 2023 – 11:15 door Fabian Clemens.

Reacties op “Zorgkosten stijgen de aankomende jaren veel harder dan de economie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344