Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Prinsjesdag 2023: wat verandert er in de zorg?

Zorgkiezer prinsjesdag 2023

Prinsjesdag 2023 is begonnen. In 2024 stijgt de zorgpremie met € 12 per maand, terwijl de zorgtoeslag juist daalt.

Vanwege de renovatie van het Binnenhof vindt de troonrede, net als vorig jaar, plaats in de Koninklijke Schouwburg in plaats van in de Ridderzaal. Voor Mark Rutte en andere politieke leiders is het de laatste Prinsjesdag in functie. Doordat Prinsjesdag 2023 tussen de val van Rutte-IV en de eerstvolgende verkiezingen valt, hebben we dit jaar een demissionair kabinet. Dit houdt in dat ze alleen lopende zaken afhandelen en geen cruciale politieke besluiten nemen. Kaag zal, als demissionair minister van Financiën, voor het laatst het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting aanbieden. Dit jaar is prinses Alexia voor het eerst aanwezig. Ze is op 26 juni 2023 18 jaar geworden en mag nu aanwezig zijn bij de officiële gelegenheden.

Algemene veranderingen

De koopkracht zal gemiddeld stijgen met 1,8%. Daarnaast zal het kabinet 2 miljard euro uittrekken aan armoedebestrijding. Zo wordt de huurtoeslag verhoogd met maximaal € 416 per jaar. Het kindgebonden budget stijgt voor het eerste kind naar € 750, en voor het tweede kind of meer naar € 883.

In de Nederlandse inkomstenbelasting ondergaan Box 1, Box 2 en Box 3 diverse aanpassingen, waaronder veranderingen in tarieven en aftrekposten. De betalingskorting voor voorlopige aanslagen inkomstenbelasting verdwijnt vanaf 2024.

De belastingvrije schenking voor de eigen woning zal volledig worden afgeschaft in 2024. In het jaar 2023 werd deze vrijstelling al verlaagd tot een maximum van € 27.231.

De dividendbelasting wordt gewijzigd om dividendstripping tegen te gaan. De registratiedatum wordt vastgelegd en de bewijslastverdeling wordt aangepast ten gunste van de inspecteur.

Zorgpremie stijgt

De zorgpremie zal met ongeveer € 12,- per maand stijgen in 2024. De maandelijkse zorgpremie komt dan gemiddeld uit op zo’n € 149,33 (€ 1.792 per jaar). De zorgpremie is opgebouwd uit de rekenpremie en de opslagpremie.

De nieuwe rekenpremie stijgt aankomend jaar naar € 1.708. Dit komt neer op een stijging van € 109. De opslagpremie stijgt van € 51 naar € 84. Hiermee komt de nominale premie gemiddeld op € 1.792. De nominale premie is een schatting van het minimale bedrag dat zorgverzekeraars moeten vragen voor hun zorgpremie. De prijzen die zorgverzekeraars uiteindelijk vragen voor hun basisverzekering kunnen onderling verschillen. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van hun reserves om een lagere premie te hanteren. Uiterlijk op 12 november moeten zorgverzekeraars de tarieven voor 2024 bekendmaken.

De premie stijgt omdat de zorgkosten ook stijgen. Dit komt onder andere door de inflatie, de stijgende vraag naar zorg en de loonstijgingen in de zorg.

Zorgtoeslag daalt

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor mensen met een lager inkomen. De maximale zorgtoeslag zal in 2024 dalen naar maximaal € 127 per maand, dit was voorheen € 154.

Volgens het demissionair kabinet stijgt de zorgtoeslag in 2024 van € 111 naar € 127 per maand voor alleenstaanden. Daarbij stellen ze echter een vergelijking op tussen 2022 en 2024, wat mogelijk een misleidend beeld kan geven.

Mensen die afhankelijk zijn van de zorgtoeslag zullen aanzienlijk minder zorgtoeslag ontvangen dan in 2023. Wanneer je het maximale ontvangt, daalt de maandelijkse zorgtoeslag voor alleenstaanden met € 27 per maand en voor gezinnen met € 22 per maand.

Eigen risico 2024

Het verplicht eigen risico blijft in 2024 hetzelfde als in 2023, namelijk € 385. In het wetsvoorstel, wat is aangenomen in 2022, staat dat het eigen risico niet veranderd tot 2026.

In 2025 kan wel een andere verandering plaatsvinden van het eigen risico. Voor medisch-specialistische zorg, zoals een behandeling in het ziekenhuis ligt een voorstel klaar. Vanaf 2025 betaal je dan maximaal € 150 eigen risico per zorgprestatie en niet per behandeling. Met deze nieuwe aanpak hoef je niet meer het volledige eigen risico in één keer te betalen bij medisch-specialistische zorg. Deze wijziging is voorgesteld maar op dit moment nog niet geaccepteerd.

Wijzigingen basisverzekering

Jaarlijks worden er een aantal zaken aangepast in het basispakket. Het basispakket is voor elke zorgverzekeraar gelijk. Ook in 2024 veranderen er een aantal dingen, namelijk:

  • Het incorporeren van fysiotherapie en oefentherapie voor een valpreventieve beweeginterventie
    In samenwerking met onder andere lokale overheden, gezondheidsdiensten en maatschappelijke organisaties, neemt de regering significant grote maatregelen om het gevaar van vallen zo veel mogelijk te verminderen.
  • Het versoepelen van de aanspraak op kraamzorg 
    Op deze wijze kan er kraamzorg op maat worden geboden, zelfs voor een langere periode dan tot en met de tiende dag na de geboorte.
  • Paramedische herstelzorg na Covid-19 verlengd
    Paramedische herstelzorg na een coronabesmetting is voorwaardelijk toegelaten tot de basisverzekering. Op dit moment is er nog geen advies van het zorginstituut over het definitief toelaten van deze zorg aan de basisverzekering. De tijdelijke toelating kan worden verlengd tot 1 januari 2025.
  • Aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen
    Er zijn nieuwe nationale regelingen ingevoerd voor een geïntegreerde strategie om overgewicht en obesitas bij kinderen te voorkomen en te behandelen. Een cruciaal onderdeel van deze strategie is het Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) programma voor kinderen, die nu opgenomen is in het basispakket.

PremieAlert

Op 12 november worden de nieuwe premies bekend gemaakt van de zorgverzekeraars. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe premies? Meld je dan aan voor onze PremieAlert. Bekijk onze zorgverzekering 2024 pagina om het actuele nieuws te lezen.

Laatste update op 27 september 2023 – 14:49 door Rosa Boogaard.

Reacties op “Prinsjesdag 2023: wat verandert er in de zorg?

    1. Ik betaal met alle verhogingen zo’n €200,00 per mnd meer. AOW en pensioen wat niet verhoogd wordt.Geen toeslagen voor iets.Kan nog rondkomen maar hoelang nog?

  1. Niet meer normaal die stijgingen.
    Ik kan het nog net betalen, ik heb nog rezervers.
    Maar hoe moeten mensen in vredesnaam rondkomen die het nu al niet meer kunnen .
    Kinderen gaan school zonder eten.
    , ze kunnen geen feestje geven of trakteren voor hun verjaardag
    Het aankomende jaar wordt weer een grote ramp.😡

    1. waar haal je een volkorenbrood voor € 1,00 per stuk? Ik zou voor € 12,00 net 6 broden kunnen kopen (en dat zijn niet de duurste).

    1. Dit is geen beleid van rechtse regeringspartijen maar van linkse!! D66 voorop ,VVD gaat lachend mee, en met steun van PvdA en Groen Links!!!
      Ze hebben allemaal de mond vol over armoedebestrijding maar de praktijk is dat ze de armoede al jaren en jaren erger maken!!

    2. Ik ben 65 en werk in de zorg, ik doe ook nachtdiensten. Wij krijgen geen toeslagen op wat voor manier dan ook. Ik ken genoeg mensen die het verdomme om te werken of nog erger nooit gewerkt hebben. Mensen waarvan de gezondheid prima is! Wij werkende mensen worden gestraft, mogen de hoofdprijs in alles betalen. Ik heb het te doen met ons aow’s die inderdaad jaren niks bij hebben gekregen. Die verdienen het niet om armoede te hebben, ze hebben altijd hard gewerkt!

    1. Dit noem je spekken van de rijken, de CEO’s krijgen er ieder jaar weer een extra premie bij (voor het ompraten van de regering ) Toen het in de handen van de regering was was winst niet nodig, nu is winst het doel en de regering is het keffertje dat dit vassiliteert om er zich achter de schermen niet druk om hoeft te maken. Sinds Rutte is alles geprivatiseerd zodat de regering niets meer hoeft te doen. Delegeren noemen we dat (voor eigen gewin) Nu zien of Nederland geleerd heeft van 13 jaar Rutte, maar ik ben bang 🤔

      1. Ik ben ook bang dat het Nederlandse volk niets geleerd heeft. Het lijkt wel of er een algemene stupiditeit als virus rondwaard.
        Hoe is het in godsnaam mogelijk dat VVD nog zo veel stemmen binnenhaalt? Of zijn dit de rijke kiezers die alleen maar geprofiteerd hebben van 13 jaar Rutte beleid?? Dan heb ik nieuws voor ze ,zij worden binnnenkort ook een groot oor aangenaaid!

        1. Ach, er wordt al jaren gefraudeerd. Wat is nieuw?? Het is te schandalig voor woorden hoe er met mensen wordt omgegaan. Ik kan het nog steeds niet geloven dat wij zoveel moeten betalen voor iets wat wij niet krijgen of nodig hebben (los van anderen die wel zorg nodig hebben). In België krijg je veel zorg voor weinig. Zij betalen, vergeleken met ons, bijna niets!! Alleen in NL betalen wij belachelijk veel. NL moet zich kapot schamen!!

        2. Als de VVD, D66, PVDA, Groenslinks CDA en al die andere geldwolven veel stemmen krijgen dan weet ik het niet meer.. ”you will own nothing and be happy for it” dat is waar we heen gaan als we dit maar laten gebeuren. We geven al bijna niks uit zodat we het nog kunnen redden, maar alles word duur en die rijke rotzakken lachen ons gewoon uit! Zij hebben alle touwtjes in handen en halen gewoon de grond onder de bevolking hun voeten vandaan.

          Heb echt ook de P erin dat we als bevolking nog niet met zijn allen opstaan tegen deze gasten. Vergeet niet dat wij met meer zijn! Zonder ons hebben ze niks om over te heersen of te beslissen.

          Maarja verandering heeft nodig i geuss..

        3. De armeren gaan niet stemmen, óf stemmen op Wilders, waar de andere partijen niet mee willen samenwerken). Ze denken dat stemmen geen zin heeft… helaas. Betere voorlichting kan een hoop mensen naar de stembus brengen, waardoor de regering eerlijker samengesteld kan worden.
          Goede voorlichting is essentiëel, in begrijpelijke taal!

          1. Ik word het een beetje zat , dat gelul over het volk wil dit en het volk moet dat . Wij het volk ….. bla bla bla.
            Als er gestemd kan worden dan blijft men thuis.
            Ik zie nog bijna wekelijks mensen staan zwaaien met omgekeerde vlaggen op de viaduct.
            Zij denken dat ze het volk vertegenwoordigen,
            Maar het is is klein groepje roeptoeters.

  2. “De zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor mensen met een lager inkomen. De maximale zorgtoeslag zal in 2024 dalen naar maximaal € 127 per maand, dit was voorheen € 154. Het is belangrijk voor deze mensen om zich bewust te zijn van deze verandering, zodat ze hun financiële planning kunnen aanpassen indien nodig.” Financiële planning aanpassen? Bewust zijn van deze verandering? Ben je niet helemaal lekker? Deze mensen hebben helemaal NIETS om aan te passen. Het tekort wordt alleen 27 Euro groter. Toont weer aan dat mensen, vooral hoogopgeleiden, werkelijk geen enkel idee hebben hoe mensen met de laagste inkomens er momenteel voor staan!

    1. Als je gewoon gaat werken heb je ook geen toeslag nodig. We moeten terug naar de tijd dat je moet werken voor je geld. Wil je eten? Dan werk je ervoor, punt.

  3. Ik vindt het echt belachelijk boodschapen zijn ook niet leuk meer hoe moet dat verder en asiel zoekers krijgen alles zelfs een woning

  4. Als je als alleenstaande en nog eens volledig arbeidsongeschikt bent en net de eindjes aan elkaar kan knopen. Dan is elke euro minder toeslag, één te veel. Het enigste waarop je nog kan bezuinigingen zijn de basisbehoeften zoals levensmiddelen en nog meer minder comfort aan warmte. Afgelopen winter heb ik echt koude geleden en dat als pijnpatient. Nog één uitwonende studerend kind, aan de andere kant van het land, die je graag zou willen helpen. Kind hoort bij de pechgeneratie ( door toedoen van o.a van de PvdA, GroenLinks, VVD). Dit kind zit tegen een burnout aan, omdat deze niet meer weet hoe alles moet worden betaald, terwijl naast studie aan de UvA alle momenten helpt/ werkt in een zorginstelling. Om straks de master te kunnen betalen. Daarna zittend met een exorbitant hoge schuld, wat op zo’n jong leven drukt. Totaal geen ontspanning of een onbezorgd studentenleven. Dat maakt ook jonge mensen ziek. Zorg wordt gemeden. Dit heeft tot gevolg, dat studeren en goede zorg alleen maar kan worden betaald, door de rijken en minderbedeelden. Men komt in een vicieuze cirkel terecht, waardoor een zekere groep van de bevolking meer zorg nodig zal hebben nu en in de toekomst, omdat men zorg, voeding en anders niet meer kan betalen.

    1. Ik zit in het zelfde schuitje als u..ook afgekeurd altijd gewerkt en net als u net boven de grens maar wel alles betalen.

      Ik weet echt niet meer waar ik op moet bezuinigen.. ik ga nooit op vakantie.rook niet,drink niet zit wel op de sportschool om gezond te blijven..eet gezond en heb geen obesitas door mijn. Ziekte .gelukkig ..maar hoe moet ik straks nog alles betalen ..met de achtelijke huur,gas,licht water zorg en gemeenten belasting ..zo als hoogheemraadschap..ik zit echt boven de 120% bijstand norm..150 euro er boven….ik weet het niet meer

  5. Hoe mooi zou het zijn dat je je kunt verzekeren voor onderdelen waar je gebruik van maakt. Bv ik ben 62 jaar en heb behoefte aan fysio. Daar moet ik mij extra voor verzekeren, alleen al als ik denk daar gebruik van te moeten maken. Als ik er toevallig geen gebruik van maak, mag ik het ook niet opsparen voor het komende jaar maar ben ik alles kwijt. Belachelijk, want Ik ga geen kinderen meer baren, (zal je verbazen) maar betaal ook mee aan kraamzorg!! hoe dan! Ik vind de gehele verdeling onbegrijpelijk. Tandarts kosten noem maar op!. Ik verzeker mij dus nergens extra meer voor. Het geld dat ik aan de verzekering uit zou geven spaar ik op, en wanneer ik fysio nodig heb betaal ik uit eigen gespaarde potje. Dat scheelt in de maandelijkse kosten en ik betaal waar ik werkelijk iets voor terug krijg. Lukt misschien niet iedereen, maar het is de moeite waard om het voor uzelf eens uit te rekenen. Uiteindelijk gaat het om onze zorg, en niet voor de staatskaszorg. En wie vaart en dan wel bij?

    1. Tijd dat we weer terug gaan naar het systeem van vroeger .
      Al die zorgverzekeraars er uit dus ook die dure managers en ceo’s opstaat zetten en een normale baan laten zoeken,dan kunnen al die te dure kantoorpanden omgebouwd worden tot appartementen,
      Het was vroeger zo slecht nog niet

  6. De armen worden armer .de rijken steeds rijker .wij met min inkomen pakken ze nog meer geld af schandalig wat nou wat een goed rijk land leven we we gaan allemaal naar de kloten

    1. Dat valt wel mee hoor.
      Ik heb modaal krijgen van niemand geld erbij.
      Zorgtoeslag subsidie enz komen steeds dichter bij mijn inkomen.
      Betaal 900 euro huur per maand zg scheefwonen.

    2. De lage inkomens en mensen die niet werken worden steeds gecompenseerd.
      Als ik straks met pensioen ga over 4 jaar heb ik een huur van meer dan 900 euro.
      Geen huurtoeslag helemaal niets goedkopere woning is er niet.

      Gewoon een rot regeling en geen verstand hebben in den Haag

  7. Het is toch raar in de zorg klagen ze over te lage beloning terwijl er veel zzp er worden waardoor ze minder verantwoording nemen en meer geld opslurpen. De overheid en de zorginstanties moeten er eerst eens een flinke berg administratie afschalen waar al heel lang op aangedrongen wordt dit zal de werkdruk verlagen en tevens een de kosten drukken.
    De premie is absurd en langzamerhand niet meer op te brengen voor veel mensen.
    Een anderen oplossing is de zorg weer terug te nemen door de overheid, de publieke zorg maakt er trouwens ook maar een potje van, die zijn alleen maar geintresseerd zoveel mogelijk geld binnen te slepen !!!

  8. Tja oorlog voeren en de grenzen open laten en ons laten bloeden dat interesseert ze niks.weet je wie der verandwoordelijkheid draagd van de prijsstijging. Dat is Het Nederlandse zorg instituut. Die dit adviseert aan de Nederlandse overheid …en het Nederlands zorg instituut daar zitten in..schrik niet de grote zorg verzekeraars van Nederland dus alles is geen verassing we worden keihard genaaid .en ik vind het niet eens lekker… De overheid neemt over en berekend het door aan jou en mij…dus dat dat dit onbetaalbaar is ..is door het Nederlands zorg instituut waar de gal bakken zitten. Die niks met jouw zorg of ziekte te maken hebben… Maar gewoon over lijken gaan.. het is een groot schandaal hoe deze prijsstijging is met steeds minder vergoeding en minder toeslag… Dit is niet te rijmen . En ik kan het niet betalen…,.. en vele met mij niet…de mensen die cronisch ziek zijn ..zijn weer de dupe.. waaronder ik zelf. Ik ga maar een bank beroven of zo

  9. De zorg gaat Nederland helemaal uitkleden. Er gaat enorm veel geld naar de diverse bestuursvormen met directies welke topsalarissen binnen halen. Gewoon terug naar een ziekenfonds met een bestuur scheelt al miljarden aan onnodige uitgave.
    Verder de instromers ook gewoon laten betalen voor de zorg. Is van de gekke dat een Nederlander na 40 jaar werken de zaak niet kan betalen en anderen binnen lopen en direct alles betaald krijgen. Ze kunnen ook betalen voor hun overtocht en telefoons. Zet ze anders maar aan het werk in de zorg. En weet wat u gaat kiezen, dat is nog voornamer. Het huidige afbraakbeleid MOET GESTOPT worden.

  10. Natuurlijk is het hartstikke moeilijk als je nauwelijks inkomen hebt en door prijsstijgingen,inflatie en huurverhogingen echt in de problemen komt. Maar als je ziek wordt, geopereerd wordt, hulpmiddelen nodig hebt is het er voor je. Vergelijk dat met de VS waar mensen eerst moeten betalen en anders maar moeten kieperen.En natuurlijk verdienen specialisten, ceo’s van de verzekeringen een goed salaris ( minder dan in het bedrijfsleven, want de verzekeringsmaatschappijen zijn bijna allemaal corporaties), maar veel,veel minder dan de waanzinnige bedragen voor “ bekende Nederlanders “ die domme spelletjes op de tv doen en voor over het paard getilde snotjochies die achter een bal aan lopen voor miljoenen ( ook van belastinggeld, want hoeveel politieuren) zitten daar niet in?)Daar heeft bijna niemand het over…Het minimumloon moet omhoog, sociale woningbouw weer beginnen en regulering van de huren. Weg met het verschrikkelijke toeslagenstelsel en bestaanszekerheid vaststellen. En eindelijk ophouden met schelden en bedreigen

  11. Om te kotsen sommige reacties hier…. niet iedereen is in staat om te werken door psychische of lichamelijke problemen, maar dat zie je niet aan de buitenkant. Al die shit van anderen over zich heen krijgen dat ze maar moeten gaan werken. Ik hoop dat jullie, of iemand uit je familie, nooit afhankelijk zullen worden van een uitkering want dan zul je wel anders piepen. veruit de meeste mensen willen gewoon werken, al was het maar om deze shit niet over zich heen te krijgen. Weet je waarom de zorg zo duur is geworden? Omdat iedereen maar in leven wordt gehouden die normaal al lang overleden zou zijn, na je 40e nog een kind maar moeder natuur zegt nee, toch nog maar even een IVF poging mogen doen en de zorgverzekering betaald wel (en hoe vaak zijn deze kinderen niet gehandicapt omdat de ouders te oud zijn? Ik ken verslaafden die al minstens 8x in een kliniek hebben gezeten en gewoon doodleuk weer beginnen zodra ze thuis zijn, maar een vitamine B12 injectie omdat je bijna niets meer kan, of een spuit tegen je suikerziekte? nee dat mogen de mensen zelf betalen! Liever een man of vrouw worden wat miljoenen per persoon gaat kosten, het kan allemaal…. maar als je er alles aan doet om gezond te zijn maar de pech hebt in een slecht lichaam geboren te worden dan heb je vette pech. Schandalig dat onder ouderen die na de oorlog het land weer hebben opgebouwd niet meer in verzorgingshuizen kunnen wonen omdat het te duur is. Te duur ja wegens bovenstaande redenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344