ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Zorgverzekering 18 jaar

Door: - Leestijd: 5 minuten

Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten vanaf 18 jaar. Wanneer regel je dat dan precies? Je begint met zorgpremie betalen op de 1e van de maand na je verjaardag. Stel dat je 18 jaar wordt op 14 mei: je begint dan op 1 juni met zorgpremie betalen voor je online zorgverzekering. Voor de verplichte zorgverzekering maakt het niet uit of je thuiswonend bent of op kamers gaat. Je sluit dus ook een zorgverzekering af als je nog bij je ouders woont.

18 jaar? Vergelijk hier je zorgverzekering

 

Wanneer moet je een zorgverzekering 18 jaar aanvragen?

Jouw beste zorgverzekering aanvragen is niet moeilijk. Je hebt hierin als 18-jarige een paar keuzes:

 • Een eigen zorgverzekering afsluiten.
 • Op de polis blijven staan bij je ouders: je hoeft hiervoor niets te regelen (behalve zelf gaan betalen).
 • Bij dezelfde verzekeraar blijven als je ouders, maar met een ander pakket.

Blijf je bij jouw ouders op de polis staan? Dan hoef je niets te regelen. Toch verandert er iets, omdat je niet meer gratis verzekerd bent. Je ouders vragen jou waarschijnlijk om je eigen verzekering te betalen. Een andere optie is om bij de verzekeraar van je ouders te blijven, maar met een eigen pakket. Denk bijvoorbeeld aan een studentenpolis. Tot slot kun je een heel andere zorgverzekering afsluiten, los van je ouders. Als daar voor jou een goede optie bij zit, is dit mogelijk voordeliger. Je mag als je 18 jaar wordt dus tussentijds naar een andere zorgverzekeraar overstappen.

Wanneer gaat je zorgverzekering in als je 18 jaar bent?

Je bent niet meer gratis meeverzekerd met je ouders vanaf de eerste van de maand volgend op je verjaardag. Vanaf dat moment betaal je de zorgverzekering zelf. Wil je een eigen goedkope zorgverzekering? Vraag deze dan op tijd aan. Haast je niet en vergelijk verschillende zorgverzekeraars. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt qua zorg en premie.

Handig om te weten als 18-jarige: natura- en restitutiepolis

Als je een zorgverzekering in 2024 afsluit kom je deze vier begrippen tegen:

 • Naturapolis
 • Beperkte naturapolis (in de volksmond budgetpolis)
 • Restitutiepolis
 • Combinatiepolis

Bij een naturapolis heeft de verzekeraar een contract met de meeste zorgaanbieders. Als je gebruik maakt van deze zorg, wordt dit volledig vergoed. Wil je naar een ziekenhuis dat buiten het contract valt? Dan moet je een deel van de zorg zelf betalen. Bij een budgetpolis is de zorgkeuze nog beperkter: er zijn minder zorgaanbieders om uit te kiezen. Zoals de naam al zegt, is een budgetpolis zeer laag qua premie. Dan is er ook de restitutiepolis. Zo’n verzekering is wat duurder, maar je hebt vrije zorgkeuze. Tot slot is er de combinatiepolis. Deze polis is een combinatie van de natura – en restitutiepolis. In dat geval is er tot op zekere hoogte een vrije zorgkeuze. Verzekeraar OHRA biedt bijvoorbeeld een combinatiepolis aan.

Welke zorgpolis als 18-jarige?

Hierboven las je over de naturapolis, budgetpolis, restitutiepolis en combinatiepolis. In het kort is voor een vrije zorgkeuze de restitutiepolis het best. Wel betaal je hiervoor een hogere premie per maand. De naturapolis en de budgetpolis zijn maandelijks goedkoper, maar een vrije zorgkeuze heb je niet. Bij veel zorgverzekeraars kan je kiezen tussen de verschillende polissoorten. Dit is het geval bij onder andere Menzis, CZ, Univé, VGZ en Zilveren Kruis.

Dan zijn er ook nog studenten zorgverzekeringen. Deze bieden meestal budget – of naturapolissen. Zo komen ze tegemoet aan het beperkte budget van studenten.

Zorgverzekering 18 jaar kosten

Welke kosten komen er precies kijken bij een zorgverzekering? Om te beginnen is dat het eigen risico. Je betaalt een verplicht eigen risico van €385 per jaar. Dat wil zeggen dat je de eerste €385 aan zorgkosten zelf betaalt. Je kunt het eigen risico verhogen naar maximaal €885 per jaar. Je betaalt dan de eerste €885 aan zorgkosten zelf en je zorgpremie is lager. De premie die je per maand betaalt verschilt per verzekeraar. De gemiddelde Nederlandse premie voor zorgverzekeringen is €138,45 per maand voor 2023. Dit gaat om de basisverzekering met een eigen risico van €385.

Of jouw premie hoger of lager uitvalt hangt af van deze factoren:

 • Het type polis: restitutie, natura of combinatie.
 • Je eigen risico: een hoger eigen risico betekent een lagere premie.
 • Een aanvullende verzekering (tandarts, orthodontie of fysiotherapie).

Zorgverzekering 18 jaar en nog op de middelbare school

Ben je al 18 en zit je nog op de middelbare school? Dan is een zorgverzekering ook verplicht. Je kan meeverzekerd blijven met je ouders, maar niet langer gratis. Een andere optie is om vast na te denken over een studenten zorgverzekering. Slim als je gaat studeren, maar ook daarbuiten. Een studenten zorgverzekering kiezen is namelijk voordelig.

Zorgverzekering 18 jaar voor studenten

Als je 18 jaar bent, vergelijk dan zeker een aantal studenten zorgverzekeringen. Deze ziektekostenverzekering past goed bij studenten vanwege:

 • De gunstige maandpremie.
 • Mogelijke collectiviteitskorting.
 • Passende aanvullende dekking voor fysiotherapie, zorg in het buitenland en een spiraaltje.

Met een collectief bedoelen we dat een verzekeraar in één keer een grote groep verzekert. Dit is voordelig voor de verzekeraar en dat wordt doorberekend aan jou. Er zijn bijvoorbeeld collectieve zorgverzekeringen voor hbo-studenten en wo-studenten. Op ZorgKiezer kan je aangeven of je student bent.  Profiteer dus van deze korting op je zorgverzekering.

18 jaar en een beugel: hoe werkt dit met de zorgverzekering?

Totdat je 18 jaar bent, ben je met je ouders meeverzekerd voor orthodontie. Behandeling met een beugel wordt dan vergoedt door de aanvullende verzekering van je ouders. Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je voor orthodontie een eigen aanvullende verzekering hebben. Let op dat de vergoeding voor een beugel voor onder de 18 jaar sterk kan verschillen met de vergoeding voor boven de 18 jaar.

Welke zorgverzekeraar vergoedt orthodontie vanaf 18 jaar?

Ben je 18 jaar en draag je nog een beugel? Verdiep je dan goed in een aanvullende verzekering. Niet iedere verzekeraar vergoedt orthodontie vanaf 18 jaar. Met bepaalde aanvullende verzekeringen is dit wel het geval. Een zorgverzekeraar kan de beugel vergoeden vanuit een aanvullende tandartsverzekering, maar dat hoeft niet. Het kan ook in een aanvullend pakket zitten. 

Zorgverzekering 18 jaar en geen inkomen

Veel jongeren vanaf 18 jaar hebben nog geen (groot) inkomen. Daarom heb je vanaf 18 jaar recht op zorgtoeslag. Je vraagt zorgtoeslag aan bij de overheid, dus de Belastingdienst. We raden aan om dit in elk geval te doen: het helpt je in de maandelijkse kosten. Momenteel ligt de zorgtoeslag voor 18 jarigen op maximaal €110 per maand. Als je geen of minder inkomen hebt dan €22.000.

Welke toeslag krijgt een 18 jarige en hoeveel?

Iedereen vanaf 18 jaar met weinig of geen inkomen heeft recht op zorgtoeslag. Je vraagt dit aan bij de Belastingdienst. Prettig, want daarmee betaal je het grootste deel van je zorgpremie. Vraag dus zorgtoeslag aan, ook als je nog thuiswonend bent. Je hebt er simpelweg recht op.

Zorgverzekering 18 jaar opzeggen: hoe werkt dat?

Iedereen van 18 jaar en ouder krijgt een keer te maken met het overstappen of opzeggen van verzekeringen. Dit is niet moeilijk. Overstappen naar een andere zorgverzekering regel je tussen 12 november en 31 december. Je nieuwe zorgverzekering biedt dan een overstapservice. Dat betekent dat de nieuwe zorgverzekeraar je oude verzekeraar opzegt. Een andere optie is om je verzekering zelf op te zeggen. Het is dan belangrijk dat je vóór februari van het volgende jaar een nieuwe verzekering afsluit. Doe je dat niet, dan registreert het CAK jou als onverzekerd. Je krijgt dan flinke boetes, omdat een zorgverzekering verplicht is.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd