ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 19:00
Contact

Zzp zorgverzekering

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een zzp'er in Nederland heeft, net als iedereen, een zorgverzekering nodig. Een zzp zorgverzekering biedt verschillende voordelen voor zelfstandige ondernemers. Het kan bijvoorbeeld flexibele dekking bieden, zodat je zelf kunt bepalen welke zorg je wel en niet wilt verzekeren. Daarnaast zijn er speciale aanvullende verzekeringen beschikbaar die afgestemd zijn op de behoeften van zzp'ers, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wat is een zzp zorgverzekering?

Voor zelfstandige ondernemers is een zorgverzekering hetzelfde als voor alle andere volwassen Nederlanders, want de basisdekking wordt vastgesteld door de overheid en is vrijwel overal hetzelfde.

Er bestaat dus geen aparte zorgverzekering speciaal voor zelfstandige ondernemers. Je kunt echter wel lid worden van een collectieve zorgverzekering voor zzp'ers en er zijn zorgverzekeraars die aanvullende verzekeringen aanbieden met dekkingen die relevant kunnen zijn voor jou. 

Een ZZP zorgverzekering kan verschillende voordelen en extra's bieden, zoals flexibele polissen, aanvullende dekkingen voor specifieke beroepsrisico's, en soms ook extra service of kortingen die relevant zijn voor zelfstandige ondernemers.

Waarom een zzp zorgverzekering?

Een ZZP zorgverzekering kan voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP'ers) aantrekkelijk zijn om verschillende redenen:

 1. ZZP zorgverzekeringen kunnen specifiek zijn afgestemd op de behoeften van zelfstandige ondernemers. Dit betekent dat ze vaak flexibelere opties bieden die beter passen bij de onvoorspelbare aard van het ondernemerschap.

 2. Sommige aanvullende zorgverzekeringen voor zelfstandige ondernemers kunnen als zakelijke kosten worden afgetrokken voor belastingdoeleinden, wat fiscale voordelen kan opleveren.

 3. Sommige verzekeraars bieden specifieke ondersteuning aan ZZP'ers, zoals snelle verwerking van claims en gespecialiseerde klantenservice die begrijpt welke uitdagingen zelfstandige ondernemers kunnen tegenkomen.

Sinds 2023 mogen zorgverleners geen collectiviteitskorting meer bieden op de basisverzekering, zelfs niet voor zelfstandige ondernemers. Zw mogen nog wel collectiviteitskortingen aanbieden op aanvullende zorgverzekeringen. Daarom vragen veel zorgverzekeraars direct bij het berekenen van de premie voor hun zorgverzekering of je zelfstandige ondernemer bent. 

Is zorgverzekering aftrekbaar als zzp'er?

Een zzp zorgverzekering sluit je af voor je zelf. De premie die je betaalt voor je verzekering mag je daarom niet aftrekken als bedrijfskosten bij het indienen van je inkomstenbelastingaangifte. Dit geldt ook voor kosten die voortvloeien uit letsels die je hebt opgelopen tijdens je werk. Bijvoorbeeld als je behoefte hebt aan fysiotherapie omdat je je rug hebt bezeerd tijdens het werk, of als je naar de spoedeisende hulp moet vanwege een val op kantoor. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar, zelfs als je een zzp-zorgverzekering hebt.

Als je zorguitgaven hebt, kun je in sommige gevallen mogelijk de aftrek voor privé gebruik toepassen. Dit betreft uitgaven voor medicijnen of hulpmiddelen die hoger zijn dan een bepaald drempelbedrag.

Zzp zorgverzekering vergelijken

Graag een zzp zorgverzekering afsluiten? Op ZorgKiezer.nl ben je aan het juiste adres. 

Wanneer je op zoek bent naar een zzp zorgverzekering, geef je in onze zorgvergelijker aan dat je een zzp’er bent. Geef ook aan wat je persoonlijke zorgbehoeftes zijn. Zo krijg je in de resultaten de zorgverzekeringen te zien die het beste bij jou en jouw wensen passen. Alle verzekeringen met een korting voor zzp’ers vind je terug in de resultaten. 

Vergelijk de verzekeringen met elkaar op dekking, service en kosten. Vergelijken is heel eenvoudig op ZorgKiezer. Wil je twee of drie verzekeringen nog diepgaander met elkaar vergelijken, vink deze dan aan en klik op ‘vergelijken’. Binnen twee minuten kun je jouw zorgverzekering gevonden hebben. 

Heb je vragen of hulp nodig bij het afsluiten? Wij staan klaar om je te helpen. Bel ons op 020-2611 600

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd