ZorgKiezer.nl

Hulp nodig?
Bel 0202611600

Eigen risico, wat is dat?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Wij leggen je uit hoe het eigen risico in elkaar steekt en wanneer je het eigen risico moet betalen. Voor de basisverzekering geldt in 2019 een verplicht eigen risico van 385 euro

Het verplicht eigen risico

Verzekerden tot 18 jaar hoeven geen zorgpremie te betalen voor de basisverzekering. Daarnaast hoeven zij geen eigen risico te betalen wanneer zij gebruik maken van de zorg uit het basispakket.

Wanneer moet ik het eigen risico betalen?

Wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering dien je eerst het eigen risico te betalen. Wanneer je het eigen risico volledig betaald hebt, worden verdere behandelingen uit het basispakket pas vergoed door de zorgverzekeraar. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen:

 • Huisartsenzorg inclusief de huisartsenpost;
 • Kraamzorg en verloskundige hulp;
 • Nacontrole bij een orgaandonatie;
 • Zorg bij chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus type 2 en COPD;
 • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Tandartskoten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Wijkverpleging;
 • Bruikleen van hulpmiddelen van de thuiszorg.

Het vrijwillig eigen risico

Wanneer je niet of nauwelijks gebruik maakt van de zorg dat onder het eigen risico valt, kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Wanneer je hiervoor kiest wordt je maandelijkse premie voor de basisverzekering lager. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Hoeveel korting je krijgt verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt het eigen risico verhogen met 100 euro tot maximaal 500 euro per jaar. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van 400 euro. Het is belangrijk dat je dit goed in overweging neemt, want mocht je onverwachts toch gebruik maken van de zorg uit de basisverzekering dien je eerst een groter bedrag zelf te betalen!

 • Rekenvoorbeeld

Je verhoogt het eigen risico maximaal met 500 euro naar 885 euro.
Hierdoor wordt je zorgpremie 20 euro goedkoper per maand. Jaarlijks 240 euro.
Je krijgt een behandeling in het ziekenhuis van 1.000 euro. Dan betaal je 885 aan eigen risico. Dat lijkt in één keer een hoop geld. Maar de 385 euro verplicht eigen risico had je sowieso al moeten betalen. Dat betekent dat je 500 euro meer betaald. Door het verhogen van je eigen risico heb je 240 euro aan zorgpremie bespaard.
Dat betekent dat je 260 euro (500-240) meer hebt betaald.
Je hebt dit jaar door een maximale verhoging van je eigen risico dus een risico genomen van 260 euro.

Let wel op: Het is alleen slim dit risico te nemen als je te allen tijde 885 euro kunt missen. Dit bedrag betaal je namelijk wel in één keer. 

Kan ik het eigen risico gespreid betalen?

Als je liever niet wilt dat er in een keer een groot bedrag van je rekening wordt afgeschreven, kun je er bij sommige zorgverzekeraars voor kiezen om het eigen risico gespreid te betalen. Je kunt de kosten van het eigen risico dan verspreiden over een aantal maanden. Dit kan je vooraf afspreken, dan betaal je 10 maanden lang een extra bedrag bovenop je premie. Als je aan het einde van het jaar geen of niet al het eigen risico hebt opgebruikt, krijg je dat geld terug. Of je betaalt nadat je een rekening hebt gehad het openstaande bedrag in termijnen. Hoeveel en hoe lang je dan betaalt verschilt per situatie.

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Voor een aantal vergoedingen uit de basis- en aanvullende verzekeringen geldt er een wettelijke eigen bijdrage. Deze bijdrage staat los van het eigen risico. De eigen bijdrage betaal je per behandeling of medicijn. Ook wanneer je het eigen risico al verbruikt hebt, dien je deze eigen bijdrage te betalen.

Zorgverzekering 2019

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws? Zoals wat de zorgverzekering voor 2019 allemaal in houdt? Met onze PremieAlert houden wij jou op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Kan ik de hoogte van het eigen risico wijzigen?

Ja, je kan de hoogte van het eigen risico aanpassen. Iedereen krijgt in 2019 een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat is hetzelfde als vorig jaar. 

Je kan met een vrijwillig eigen risico het bedrag verhogen. Door het eigen risico te verhogen krijg je bij veel zorgverzekeraars korting op de zorgverzekering. Deze korting kan oplopen tot 300 euro. Hoeveel die korting precies is wordt door de zorgverzekeraar bepaald.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd