Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat is de eigen bijdrage voor zorg?

Voor sommige vormen van zorg ben je wettelijk verplicht een eigen bijdrage te betalen. Dit kan een percentage van de kosten zijn of een vast bedrag. De eigen bijdrage komt vaak voor bij ziekenhuis vervoer, kraamzorg en contactlenzen. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie rondom de eigen bijdrage.

Wat is de eigen bijdrage?

Voor sommige zorg uit de basisverzekering dien je een eigen bijdrage te betalen, zoals voor bepaalde medicijnen, hulpmiddelen of tandheelkundige zorg. De eigen bijdrage moet je betalen voor bepaalde zorgkosten voordat jouw verzekeraar de rest vergoedt. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per soort zorg en kan per jaar veranderen.

De eigen bijdrage kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk meer betaalt voor bepaalde zorgkosten, ook al ben je verzekerd. Het kan dan handig zijn om na te gaan of er een mogelijkheid is om de eigen bijdrage te verlagen, bijvoorbeeld door het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Andere eigen bijdragen in de zorg

Naast de eigen bijdrage voor de zorgverzekering, zijn er ook andere eigen bijdragen in de zorg, zoals langdurige zorg (Wet langdurige zorg – Wlz). hierbij kan er een eigen bijdrage worden opgelegd door het Centraal Administratiekantoor (CAK). Deze bijdrage wordt vastgesteld op basis van de genoemde persoonlijke en financiële factoren. Verder kan het voorkomen dat bij een opname in een zorginstelling zoals een verpleeghuis, er eveneens een eigen bijdrage geldt. Het CAK berekent deze bijdrage op basis van inkomen, vermogen en gezinssituatie.

Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

In Nederland ben je verplicht een eigen bijdrage te betalen voor bepaalde vormen van zorg, waaronder langdurige zorg en specifieke medicatie. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals je inkomen, vermogen, leeftijd, gezinssituatie en het type zorg dat je ontvangt.

De regels rondom de eigen bijdrage kunnen elk jaar weer veranderen. Om achter de specifieke details voor jouw situatie te komen kun je het beste contact op te nemen met het CAK of de zorgverzekeraar.

Hoe hoog is de eigen bijdrage in 2024?

In de onderstaande tabel kun je precies zijn voor welke zorg een eigen bijdrage geldt en hoeveel je in 2024 moet betalen.

Zorg

Eigen bijdrage

Hoortoestellen

25% van de kosten

Kunstgebit

25% van de kosten (op implantaten 10% onderkaak, 8% bovenkaak)

Schoenen orthopedisch of allergeenvrij 

tot 16 jaar: €65, boven 16 jaar €130

Pruiken

alle kosten boven € 465

Lenzen

€ 61 per lens

Brillenglazen 

€ 61 per glas, max. € 122 per jaar

Kraamzorg

€ 5,10 per uur. Kraamzorg in een instelling: € 20 voor moeder, € 20 voor baby per dag.

Ziekenhuis vervoer

€ 118 per kalenderjaar

Geneesmiddelen

max. € 250 per jaar

Wat is het verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico?

De eigen bijdrage wordt vaak verward met het eigen risico, maar het is toch iets anders. De eigen bijdrage is specifiek gerelateerd aan bepaalde zorguitgaven, zoals langdurige zorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz). De hoogte van de eigen bijdrage wordt bepaald op basis van persoonlijke en financiële factoren. Het eigen risico is een vastgesteld bedrag dat je als verzekerde zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar begint met vergoeden. Het eigen risico is van toepassing op verschillende zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, zonder specifieke focus op het type zorg.

Het eigen risico geldt niet voor de zorgkosten van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering, GLI (Gecombineerde leefstijl interventie voor mensen met obesitas) en stoppen met roken programma’s

Bij het betalen van zorgkosten betaal je, als dit bij jou van toepassing is, eerst:

  1. De eigen bijdrage
  2. Het verplicht eigen risico
  3. Het vrijwillig eigen risico

Zorgverzekering vergelijken

Wil je weten welke zorgverzekering het beste bij jouw budget past? Start dan direct met zorgverzekering vergelijken 2024. Op basis van premies, dekkingen, polisvoorwaarden en jouw zorgbehoeftes wordt er een lijst getoond van de zorgverzekeringen die het beste bij je passen.

Heb je hulp nodig bij het vergelijken? Dan kun je gratis contact met ons opnemen via het telefoonnummer 020 2611 600. Er staat een team van zorgspecialisten voor je klaar. Zij helpen je verder met alle vragen.

Laatste update op 12 december 2023 – 14:40 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344