ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 19:00
Contact

Fysiotherapeut

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een fysiotherapeut behandelt klachten aan de spieren, gewrichten of zenuwen. Heb jij bijvoorbeeld last van een blessure, of moet je revalideren? Dan kan een fysiotherapeut uitkomst bieden.

Een fysiotherapeut behandelt klachten bij het bewegen. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een verkeerde houding of blessure, maar ze kunnen ook worden veroorzaakt door ziekte of ouderdom. Met welke klachten je bij de fysiotherapeut terecht kunt en welke specialisaties er zijn lees je hier.

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut helpt je door middel van massage en oefeningen om je beweeglijkheid te verbeteren. Dit kan met of zonder hulpmiddelen zijn. Niet iedereen mag zichzelf fysiotherapeut noemen, hiervoor moet een hbo-opleiding gevolgd zijn en moet de fysiotherapeut een BIG-registratie hebben.

Hoe veel fysiotherapie vergoedt de basisverzekering?

Het merendeel van de fysiotherapie wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekeringen. Een aantal uitzonderingen worden wel vergoed vanuit de basisverzekering:

 • Fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar. De eerste negen behandelingen worden vergoed. In overleg kunnen er nog negen behandelingen worden vergoed. Als er meer behandelingen nodig zijn dan kan een aanvullende verzekering dekking bieden. Let op: kinderen tot 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen
 • Fysiotherapie bij een chronische aandoening. Binnen de zorgverzekeringswet is een lijst opgesteld met chronische aandoeningen. Bij deze aandoeningen is er vanaf de 21e behandeling vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering. Je arts of fysiotherapeut kan aangeven of je voor deze vergoeding in aanmerking komt. Let op: je betaalt voor deze behandelingen wél eerst het eigen risico. 
 • Bekkenfysiotherapie. Bij urine-incontinentie kunnen de eerste negen behandelingen vergoed worden vanuit het basispakket.
 • Oefentherapie bij specifieke indicaties.

Meer over fysiotherapie in het basispakket lees je hier

Wat vergoedt mijn aanvullende verzekering voor fysiotherapie?

Voor veel mensen is fysiotherapie de belangrijkste reden om een aanvullende verzekering af te sluiten. Hoeveel behandelingen je vergoed krijgt, verschilt per pakket. Er zijn een aantal verzekeraars die een onbeperkt aantal fysiotherapie behandelingen vergoeden. Dit komt echter steeds minder vaak voor.

Je kunt jouw zorgverzekering één keer per jaar, aan het einde van het jaar, wijzigen. Let op: dat is ook het moment dat je kunt overstappen van zorgverzekering. Bedenk vooraf goed of je fysiotherapie nodig denkt te hebben en kies op basis hiervan het pakket dat het beste bij jou past. 

Hulp nodig?

Heb je vragen over bepaalde vergoedingen of kom je er niet uit met je zorgverzekering vergelijken? Bij ZorgKiezer helpen wij jou graag. Bel ons op het telefoonnummer 020 261 16 00

Lees meer over: Fysiotherapeuten

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd