ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Medische acceptatie: dit is hoe het werkt

05-11-2020 Bron : DGN Publishers (eigen bericht)

Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de premies en voorwaarden voor 2021 bekend. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken én over te stappen. Maar, is een nieuwe verzekeraar ook verplicht om jouw aanvraag te accepteren?

Bij de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Dit betekent dat een zorgverzekeraar geen aanvragen van verzekeringsplichtigen  op medische gronden mag weigeren. Bij de aanvullende verzekering is dit net iets ingewikkelder.

Medische acceptatie bij de aanvullende verzekering

Bij de aanvullende zorgverzekering kan er wel sprake zijn van medische acceptatie. Dit komt met name voor bij uitgebreide aanvullende verzekeringen voor tandartskosten, orthodontie en fysiotherapie. Wanneer je kiest voor een verzekering met een hoge dekking, mag de verzekeraar aanvullende gezondheidsvragen stellen. Een zorgverzekeraar mag de aanvraag weigeren wanneer zij vinden dat het te verzekeren risico te groot is. Verzekeraars kiezen hiervoor om hoge uitkeringen met premiegeld van anderen te voorkomen.

Bij medische acceptatie stelt de verzekeraar vragen over de zorg die je gebruikt of verwacht te gaan gebruiken. Hierbij ben je verplicht om naar waarheid te antwoorden. Als de verzekeraar geen vragen stelt, dan hoef je deze informatie ook niet uit jezelf te verstrekken. 

Aanvullende verzekering zonder medische acceptatie

Niet alle verzekeraars gebruiken de medische acceptatie vragen. De verzekeraars die dit wél doen, stellen de vragen vaak alleen voor de aanvullende verzekeringen met een bovengemiddeld hoge dekking. Wanneer de verzekeraar de aanvraag voor een verzekering met een hoge dekking afkeurt, kun je alsnog kiezen voor een pakket met een lagere dekking.  Ook kun je er voor kiezen om een verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. Een verzekeraar mag (verwachtte) hoge medische kosten dus gebruiken om een aanvraag voor een nieuwe verzekering af te wijzen, maar dit mag niet worden gebruikt om een lopende verzekering te beëindigen.

Wachttijd

Er is nog een manier waarop verzekeraars uitzonderlijk hoe declaraties proberen te voorkomen: wachttijd. Dit houdt in dat je eerst een bepaalde periode verzekerd moet zijn, voordat je gebruik mag maken van een vergoeding. Je kunt pas gebruik maken van de vergoeding zodra de wachttijd is verstreken. Dit gebeurt vaak bij de vergoeding van orthodontie, implantaten, kronen en bruggen.

Zorgverzekering 2021

Vanaf 12 november zijn alle premies voor de zorgverzekering 2021 bekend. Vanaf dat moment kun je jouw zorgverzekering vergelijken. Wil je als eerste op de hoogte zijn zodra de premies bekend zijn? Meld je dan aan voor ons PremieAlert!

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct