Zorgverzekering 2021
 • Bekijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
 • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
 • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Zorgverzekering vergelijken

Eenvoudig zorgverzekering bekijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel t.w.v. €39,99 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

 • Vergelijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
 • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
 • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Onafhankelijk meer dan 57 zorgverzekeringen vergelijken

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom de zorgverzekeringen 2024.

Algemeen
Basisverzekering
Eigen risico

De zorgvergelijker 2021

Benieuwd naar de wijzigingen voor de zorgverzekering 2022?
Wij houden alles voor je bij over de ontwikkeling van de zorgverzekering 2022. en zorgverzekering 2023

Wordt je 18 jaar?
Wij hebben alles voor je uitgelegd op de pagina: Zorgverzekering 18 jaar

Alle premies zijn bekend
De zorgverzekering vergelijken kan weer! Alle premies zijn bekend. Vul je wensen in, vergelijk en bespaar op je zorgverzekering. Alle zorgverzekeraars hebben de premie verhoogd voor komend jaar. Bedenk goed of je niet over verzekerd bent of zijn je zorgwensen wellicht anders dan afgelopen jaar. Kom je er zelf niet helemaal uit? Wij helpen je graag! Wij zijn dagelijks bereikbaar op 020 2611600.

Zorgverzekering 2021 duurder
Dat de zorgpremie 2021 omhoog gaat, is eigenlijk geen verrassing. De rekenpremie voor de zorgverzekering in 2021 stijgt van €1.373 naar €1.417. Dit is toch wel een flinke stijging. Hoeveel de zorgverzekering uiteindelijk gaat kosten, is afhankelijk van de verzekeraars. Zij kunnen nu met de rekenpremie aan de slag om hun eigen premie te berekenen. De premie 2021 is uiterlijk 12 november bekend. 

de premie gaat omhoog. De verwachting is dat de meeste zorgverzekeraars de zorgverzekering duurder maken in 2021. De combinatie van de extra zorgkosten die zijn gemaakt vanwege het coronavirus en dat verzekeraars hun reserves hebben gebruikt om dit het afgelopen jaar op te vangen, betekent waarschijnlijk dat overal de premie omhoog gaat. 

Corona en de zorgverzekering. patiënten die van corona aan het herstellen zijn, krijgen hiervoor onder andere fysiotherapie. Op dit moment wordt deze fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. De Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en KBO-PCOB pleiten er nu voor dat deze behandelingen worden toegevoegd aan de basisverzekering in 2021. De vergoeding van fysiotherapie voor herstellende covid-19 patiënten zou vergelijkbaar moeten zijn met de vergoeding voor andere chronische aandoeningen. De Patiëntenfederatie pleit hierbij ook gelijk voor het halveren van de 20 behandelingen die vooraf zelf betaald moeten worden. Of dit voorstel wordt aangenomen, is op dit moment nog niet bekend. 

Je kan nu je laten testen op corona bij de GGD. Hiervoor kan je gratis een afspraak maken. Ook zijn er meer mensen die zich willen vaccineren tegen de griep. Dit is niet voor iedereen gratis. De kosten voor een griepprik zijn relatief laag. Hiervoor kan je met de huisarts of de GGD contact opnemen.

Vanaf 15 juni 2020 is het weer mogelijk om op vakantie te gaan naar landen in de EU/Schengenzone en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Voor deze landen word code oranje aangepast naar code geel. Vakantiereizen zijn dan mogelijk, maar er is nog sprake van risico's. Of er een vakantie wordt geboekt vanaf 15 juni is een persoonlijke keuze. Let hierbij op dat als de maatregelen tijdens je vakantie worden aangescherpt, je zelf verantwoordelijk bent voor een veilige terugreis. Er zal geen sprake zijn van repatriëring door Nederland vanwege corona maatregelen. Voor alle overige landen geldt nog steeds dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. 

De zorgverzekeraars werken samen tijdens de Coronacrisis. Op dit moment is de onderlinge concurrentie niet belangrijk voor verzekeraars. De kosten voor ziekenhuizen lopen op, omdat er meer beschermingsmiddelen en beademingsapparaten nodig zijn. Deze kosten komen bij de verzekeraars te liggen die zij nu samen zullen delen. Verzekeraars hebben financiële reserves die zij kunnen inzetten om de lasten te dragen. Hoe hoog de kosten exact zijn, is nu niet bekend. 

Kans op hogere zorgpremie. De kosten van de zorgverzekering zijn al enkele jaren toegenomen. Hoogstwaarschijnlijk wordt de zorgverzekering in 2021 ook weer duurder. De extra kosten die nu worden gemaakt in verband met de Coronacrisis kunnen hier een rol in spelen. Het is verstandig om ieder jaar opnieuw naar je zorgwensen te kijken en zorgverzekeringen te vergelijken. ZorgKiezer.nl helpt je hier graag bij. De wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021 zijn nog niet bekend. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen wij dit hier plaatsten.

Verzekeraars helpen verzekerden die door de uitbraak van het coronavirus in de financiële problemen zijn gekomen. Voor sommigen is het nu lastig om de maandelijkse premie te betalen. Verzekeraars houden hier rekening mee en bieden soms extra mogelijkheden aan om de premie gespreid te betalen. Zo geeft Zilveren Kruis aan dat de premie via een betalingsregeling eventueel later of nog meer gespreid betaald kan worden.

Basisverzekering 2021

De grote vier verzekeraars - Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis voeren in 2021 allemaal een premieverhoging door. Het premieverschil tussen de verzekeraars wordt komend jaar kleiner. Zilveren Kruis verhoogt de premie met 3 euro (2,39%) per maand naar 128,45 euro. Hierdoor is de verzekeraar niet langer de duurste van de vier, die dubieuze eer gaat nu naar Menzis. De verzekeraar verhoogt de maandpremie met 7 euro (5,69%), wat resulteert in een bedrag van 130 euro.

VGZ en CZ blijven het meest voordelig. Bij VGZ gebeurt er met een stijging van 4,50 euro (3,75%) niet zo heel veel spannends. De premiestijging blijft net onder de verwachtingen van het kabinet. In de miljoennota gaf het kabinet aan een gemiddelde premiestijging van 5 euro te verwachten.

De stijging bij CZ is een ander verhaal. De verzekeraar blijf weliswaar de goedkoopste van de vier, maar de afstand tussen de andere drie wordt dankzij de premiestijging van 8,15 euro (7,09%) wel aanzienlijk kleiner. 

Maandpremies 2021

De maandpremies voor de naturapolissen van de vier verzekeraars zijn in 2021:

 • Menzis: 130 euro
 • Zilveren Kruis: 128,45 euro
 • VGZ: 124,45 euro 
 • CZ: 123,10 euro

Invloed corona op de zorgpremie

De invloed van corona op de premiestijging lijkt enigszins beperkt. De vrees was dat de onvoorziene zorgkosten er toe zouden leiden dat veel verzekeraars hun premies noodgedwongen sterk moesten verhogen. Nu lijkt het erop dat de extra kosten voor de coronazorg deels worden gecompenseerd door het uitstellen van veel van de overige zorg. Uiteraard moet veel van deze zorg op termijn alsnog worden geboden. Daarom kan het zijn dat verzekeraars de financiële klap op een later moment pas echt zullen voelen. Veel verzekeraars kunnen dit (deels) opvangen met behulp van hun reserves die speciaal voor dit situaties zijn bedoeld. Het is nog niet te voorspellen of verzekerden in de toekomst nog last gaan hebben van de financiële naweeën van de coronazorg, maar in 2021 zal dit in ieder geval nog niet echt merkbaar zijn in de premies.

Coronatest

Sinds 1 juni 2020 is het voor iedereen mogelijk om zich te laten testen op corona. Wil jij je laten testen, neem dan telefonisch contact op met de GGD op 0800-1202. Er is geen verwijzing nodig van de huisarts om deze test te laten doen. Afhankelijk van de locatie waar de test wordt gedaan, kunnen er kosten verbonden zijn aan de test. Wij hebben een overzicht gemaakt vanwat kost een coronatest per situatie. 

Wat is er nu bekend over de basisverzekering in 2021
Dagbehandelingen in groepsverband voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel wordt toegevoegd aan het basispakket in 2021.

Geplande wijzigingen zorgverzekering 2021

Op dit moment heeft de minister een aantal wijzigingen voorgelegd aan de Eerste en Tweede kamer voor de zorgverzekering in 2021. Deze wijzigingen zijn de volgende:

 • Tijdelijk uitsluiten van medicijnen naar een termijn van vier weken in plaats van een maand
 • De vergoeding van oefentherapie bij COPD aanpassen
 • Zorgkosten van donoren na de donatieperiode vrijstellen van eigen risico
 • Een startdatum bepalen voor fysiotherapie of oefentherapie bij revalidatie
 • Vervoer bij geneeskundige zorg voor specifieke patiëntengroepen toevoegen aan het basispakket

Eigen risico 2021

Het eigen risico zal in 2021 opnieuw 385 euro zijn. Het eigen risico is bevroren op een vast bedrag tot 2022, hierdoor zal het eigen risico gelijk blijven. Het eigen risico is van toepassing op de meeste dekkingen die vallen onder de basisverzekering.

Het verplichte eigen risico is vastgesteld. Dit bedrag is gelijk voor iedereen van 18 jaar en ouder. Het verplichte eigen risico kan worden aangevuld met een vrijwillig eigen risico. Je kan het eigen risico met maximaal €500,- verhogen. Bij het maken van kosten, die vallen onder de basisverzekering, moet je dan wel eerst een hoger bedrag zelf betalen. Hier krijg je dan een premiekorting voor terug van de zorgverzekeraar. 

Hoe werkt zorgkiezer

ZorgKiezer.nl is een vergelijkingswebsite waarop elk jaar een vergelijking tussen de verschillende zorgverzekeraars kan worden gemaakt. Overstappen gaat eenvoudig in een paar minuten en de huidige zorgverzekering wordt voor je stopgezet als je voor 1 januari de aanvraag doet. Wij helpen je bij het vergelijken op jouw eigen wensen en behoeften. Kies de dekking die bij jou past en vind zo de goedkoopste zorgverzekering in 2021.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van mijn zorgverzekering?

De dekking:

Je kunt naast de wettelijk verplichte basisverzekering in Nederland ook kiezen voor een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk goed of het nuttig is om naast de basisverzekering een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Zorg dat je niet te veel betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.

Soort polis:

Alle basisverzekeringen bieden dezelfde zorg, maar je kunt wel zelf een polis kiezen. De soort polis heeft o.a. te maken met de ziekenhuizen waarbij je terecht kunt. Houd hier rekening mee in je vergelijking.

Budgetpolis; Kies jij een budgetpolis? Dan kies je voor een natura zorgverzekering met een beperkte keuzevrijheid. Je kan dan maar bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht voor 100% vergoeding. De verzekeraar wilt dus dat je naar de gecontracteerde ziekenhuizen of zorgverleners gaat.
Als je toch naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is dan wordt doorgaans 65% tot 75% vergoed en moet je dus een deel zelf betalen. Voor spoedeisende hulp kun je in elk ziekenhuis terecht, ongeacht de zorgverzekeraar of de polis.

Naturapolis: Kies jij een naturapolis? Dan kun je bij bijna alle zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. Je hebt dus een ruimer aanbod dan bij een budgetpolis. Daar staat een hogere zorgpremie tegenover.
Als je toch naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is dan wordt doorgaans 75% vergoed en moet je dus 25% zelf betalen. Voor spoedeisende hulp kun je in elk ziekenhuis terecht, ongeacht de zorgverzekeraar of de polis.

Restitutiepolis: Kies jij een restitutiepolis? Dan kun je altijd overal terecht. Door deze keuzevrijheid betaal je meer aan zorgpremie.
Als je toch naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is dan wordt doorgaans 100% van het marktconforme tarief vergoed. Dat betekent in de meeste gevallen dat het bedrag vergoed wordt, tenzij het om extreem hoge zorgkosten gaat die niet marktconform zijn.

Verplicht of vrijwillig eigen risico:

In 2021 bedraagt het eigen risico 385 euro mits het huidige kabinet aan de macht blijft. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen op zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wanneer je het eigen risico verhoogt krijg je een korting op je zorgpremie.

Korting op je zorgverzekering:

In een aantal situaties is het mogelijk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Als je overstapt via ZorgKiezer.nl kun je ook gebruik maken van een korting tot 20%. Je krijgt ook vaak korting als je student of ZZP'er bent. Let op: Een reguliere zorgverzekering is in sommige gevallen alsnog goedkoper. Vergelijk dus eerst alle zorgverzekeringen goed.

Maandpremie of jaarpremie:

Je kunt er voor kiezen om je premie per maand te betalen of per jaar. Als je voor jaarbetaling kiest, kan je hiervoor een korting krijgen op de premie. Hoeveel dit is, verschilt echter per verzekeraar.

Dit zijn de goedkoopste basisverzekeringen met 885 euro eigen risico en ruime zorgkeuze