ZorgKiezer

Verzekerden tevreden over budgetpolis zorgverzekering

27-10-2020 Bron : DGN Publishers (eigen bericht)

Onderzoek van Nivel geeft aan: veel mensen tevreden met een budgetpolis zorgverzekering.

De ervaring met de budget zorgverzekering is voor 70 procent van de mensen positief. Daarbij geeft meer dan 40 procent aan dat zij de budgetpolis zouden aanbevelen aan anderen. Toch komt het voor veel mensen met een budget zorgverzekering als een verrassing als ze moeten bijbetalen voor zorgkosten. Het lijkt erop dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van de voorwaarden die horen bij een zorgverzekering met beperkende maatregelen. 

In hetzelfde onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de mensen niet weten wat een maximum vergoedingspercentage is. Dat is juist belangrijk als er wordt gekozen voor een budgetpolis. Bij een budget zorgverzekering krijg je geen volledige vergoeding van je zorgkosten als je naar een zorgverlener gaat waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft. De kosten die je maakt kunnen 25 tot 35 procent van de rekening zijn. Tel daarbij het eigen risico op en dan heb je een flinke rekening. 

Hoe kan het dat mensen niet goed op de hoogte zijn van deze beperkende maatregelen. Op ZorgKiezer.nl staat bijvoorbeeld duidelijk vermeld dat er sprake is van een beperkte keuzevrijheid en dat er geen volledige vergoeding is bij niet gecontracteerde zorg. Waarschijnlijk ligt de oorzaak bij het zorgverbruik. De budget zorgverzekering is bij uitstek interessant voor mensen die nauwelijks of geen zorg gebruiken. De budgetpolis is relatief een stuk goedkoper dan de reguliere natura zorgverzekering. 

Het is echter een lastige situatie als het om verzekerden gaat met een laag inkomen. Als iemand met een laag inkomen kiest voor een budgetpolis, kan dit problemen geven bij gebruik van niet gecontracteerde zorgverleners. Als zij zorgkosten maken en niet goed op de hoogte zijn van de voorwaarden van een budgetpolis, dan kunnen zij tegen onvoorziene zorgkosten aanlopen. Hieruit blijkt dat het nodig is dat mensen nog beter worden geïnformeerd over de voorwaarden die horen bij een budgetpolis zorgverzekering. Een budget zorgverzekering kan ook bij lage inkomens geschikt zijn. Er moet alleen wel rekening worden gehouden met de contracten van de zorgverzekeraar en de beperkende maatregelen. 

De zorgverzekering vergelijken en overstappen is weer mogelijk vanaf 12 november. Wij helpen je met je zorgverzekering 2021 vergelijken en leggen de voorwaarden graag aan je uit.

Bron: Nivel

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct