ZorgKiezer

Zorgverzekering 2021: dit valt op

13-11-2020 Bron : DGN Publishers (eigen bericht)

Het is zo ver: de premie voor iedere zorgverzekering in 2021 is bekend gemaakt. Tijd om de balans op te maken! ZorgKiezer brengt alle opvallende veranderingen voor je in kaart.

De premies liggen dit flink uit elkaar. De goedkoopste basisverzekering vind je in 2021 bij Zekur, met een premie van 105,95 euro. Ter vergelijking: de eerstvolgende verzekeraars zijn IZZ en Bewuzt. Beiden hebben een premie van 110,90 euro en dat is een kleine 5 euro duurder dan Zekur.

Prijzig maar niet duurder

De duurste basisverzekering* zijn dit jaar bij ONVZ en PNOzorg te vinden: de basispremie bedraagt bij beiden 134,50 euro. De verzekeraars bieden alleen een restitutieverzekering. Dit type basisverzekering biedt volledig vrije zorgkeuze. Vanwege deze keuzevrijheid is een restitutiepolis altijd prijziger dan een naturapolis (zoals de basisverzekering van Zekur) of een budgetpolis.

PNOzorg en ONVZ zijn met een premieverhoging van iets meer dan 1% tegelijkertijd ook de verzekeraars met procentueel gezien de laagste stijging. 

Aanvullende verzekeringen

Ondanks het feit dat de basispremie bij iedere verzekeraar stijgt, blijven veel aanvullende pakketten in prijs gelijk. Een deel daalt zelf juist in premie. De aanvullende verzekeringen van Interpolis en CZdirect vormen hier een goed voorbeeld van: beide verzekeraars verlagen de premie van meerdere aanvullende pakketten met hele euro’s.

Vernieuwing

ZieZo (onderdeel van Zilveren Kruis) lanceert een nieuw pakket voor werelddekking. Het ZieZo Werelddekking pakket gaat 1,25 euro per maand kosten. De Friesland komt met een vergelijkbaar pakket: de AV Instap. Dit pakket bevat dekking voor tandartskosten na een ongeval, spoedeisende hulp in het buitenland, reiskosten ziekenbezoek en verblijfkosten en kost 1,95 euro per maand.

Nieuwe verzekering: Jaaah

De échte vernieuwing zit hem dit jaar echter in de introductie van een nieuwe zorgverzekering. Verzekeringsconcern ONVZ lanceert verzekering Jaaah. Een verzekering die terug naar de basics gaat.

Jaaah past in het rijtje van ZieZo, Just, Bewuzt en CZdirect: een simpele verzekering met een beperkt aantal vergoedingen. De eenvoud van het pakket resulteert in een voordelige verzekering. Jaaah lijkt zicht met name op een jongere generatie verzekerden te richten.

De grote vier

De grote vier verzekeraars – Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis stijgen in 2021 allemaal qua basispremie, maar de onderlinge afstand wordt kleiner. Zilveren Kruis verhoogt de premie met 3 euro (2,39%) per maand naar 128,45 euro. Hierdoor is deze zorgverzekering niet langer de duurste van de vier, die dubieuze eer gaat nu naar Menzis. De verzekeraar verhoogt de maandpremie met 7 euro (5,69%), wat resulteert in een bedrag van 130 euro.

VGZ en CZ blijven het meest voordelig. Bij VGZ gebeurt er met een stijging van 4,50 euro (3,75%) niet zo heel veel spannends. De premiestijging blijft net onder de verwachtingen van het kabinet. In de miljoennota gaf het kabinet aan een gemiddelde premiestijging van 5 euro te verwachten.

De stijging bij CZ is een ander verhaal. De verzekeraar blijf weliswaar de goedkoopste van de vier, maar de afstand tussen de andere drie wordt dankzij de premiestijging van 8,15 euro (7,09%) wel aanzienlijk kleiner.

Maandpremies 2021

De maandpremies voor de naturapolissen van de vier verzekeraars zijn in 2021:

 • Menzis: 130 euro 
 • Zilveren Kruis: 128,45 euro 
 • VGZ: 124,45 euro 
 • CZ: 123,10 euro

Zorgverzekering 2021

Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen beginnen. Je kunt tot 1 januari overstappen. 

*In deze vergelijking leggen we alle naturapolissen naast elkaar. Als een verzekeraar geen naturapolis heeft, dan kijken we naar de restitutiepolis. Het kan zijn dat er verzekeraars zijn met een duurdere restitutiepolis, maar zij bieden dan ook een goedkopere naturapolis. Daarom komen zij niet in dit rijtje terug.

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd