Vergoeding van hulpmiddelen bij diabetes

Diabetes mellitus is een veelvoorkomende stofwisselingsziekte, waarbij de alvleesklier minder, of helemaal geen insuline meer aanmaakt. Hierdoor kan het lichaam je bloedsuikerspiegel niet meer goed op peil houden. Insuline is een hormoon die je cellen helpt met het opnemen van glucose (suiker). Diabetes, ook bekend als suikerziekte, komt in verschillende vormen voor. Al deze vormen hebben hun eigen manier van behandelen nodig. De verschillende soorten diabetes zijn:

• Diabetes type 1
• Diabetes type 2
• Minder bekende soorten diabetes, zoals MODY, LADA en diabetes type 3
• Zwangerschapsdiabetes (meestal tijdelijke vorm van diabetes tijdens de zwangerschap)

Hulpmiddelen voor diabetes reguleren en controleren stoornissen in de bloedsuikerspiegel. Hieronder vallen de insulinepomp, bloedglucosemeter, lancetten en teststrips.

Hulpmiddelen bij diabetes in de basisverzekering

De basisverzekering vergoedt hulpmiddelen bij diabetes op basis van de afhankelijkheid van insuline. Ben je afhankelijk van insuline om te kunnen leven? Dan vergoedt de basisverzekering de hulpmiddelen. Bij diabetes type 1 is dit van toepassing en draag je meestal een insulinepompje bij je. Bovendien krijg je in deze situatie benodigde medicijnen vergoedt. Op de vergoeding vanuit de basisverzekering is wel het eigen risico van toepassing.

Hulpmiddelen bij diabetes in de aanvullende verzekering

Heb je bijvoorbeeld diabetes type 2 en ben je niet afhankelijk van insuline? Dan kun je voor de vergoeding van hulpmiddelen een aanvullende verzekering afsluiten. Niet elke verzekeraar biedt hiervoor een aanvullend pakket aan. Let er ook op dat niet altijd alle hulpmiddelen gedekt zijn in het aanvullende pakket. Voor alle hulpmiddelen bij diabetes heb je een verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner.

Het is goed om te weten dat je met de aanvullende verzekering ook voor een medische pedicure in aanmerking kunt komen.

Zorgverzekering vergelijken

Om erachter te komen welke verzekering het best bij jouw wensen aansluit kun je de zorgverzekeringen vergelijken op onze website. Hieronder zie je een overzicht van de aanvullende verzekeringen die hulpmiddelen bij diabetes vergoeden.

Hulpmiddelen bij diabetes vergoedingen

CZ
Vergoeding
Premie
50 Plus
teststrips: 100%, max.€ 40,- p.jr.
16,95
Basis
teststrips: 100%, max.€ 40,- p.jr.
8,10
Gezinnen
teststrips: 100%, max.€ 40,- p.jr.
59,00
Plus
teststrips: 100%, max.€ 40,- p.jr.
22,75
Top
teststrips: 100%, max.€ 40,- p.jr.
43,25
Hulp nodig bij het selecteren van de juiste zorgverzekering? Onze overstapcoaches staan voor u klaar.
Bel naar 020-2611600.