ZorgKiezer

Coronavirus en jouw zorgverzekering

Door: - Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus verspreidt zich in een steeds hoger tempo en volgens experts moet het ergste nog komen. Op deze pagina informeren we je over alles wat je moet weten, waar je op moet letten en wat jouw zorgverzekering vergoedt. 

Hoe voorkom ik dat ik het coronavirus krijg?

De belangrijkste maatregelen tegen corona zijn heel eenvoudig: let goed op je persoonlijke hygiëne en houdt zo veel mogelijk afstand van anderen. Hoe doe je dat?

 1. Was je handen regelmatig met desinfecterende zeep en water.
 2. Hoest en nies in je elleboog. Vertoon je symptomen, plaats jezelf dan preventief in thuisquarantaine. Dit betekent óók dat je zo veel mogelijk afstand houdt van huisgenoten.
 3. Voorkom dat je in aanraking komt met anderen. Schud handen en houdt - waar mogelijk - altijd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand.
 4. Gebruik papieren zakdoekjes. Deze kun je direct na gebruik weggooien.

Het coronavirus verspreid zich wanneer een besmet persoon hoest of niest. De vochtdruppeltjes die vrij komen zijn besmettelijk wanneer je ze inademt of via je traanbuis binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om die verspreiding zo veel mogelijk tegen te gaan. Was je kleren vaak, gooi gebruikte zakdoekjes meteen weg en was je handen regelmatig gedurende de dag.

Het gebruik van mondkapjes wordt alleen voor medisch personeel aangeraden. Veel mensen weten niet goed hoe zij mondkapjes moeten gebruiken waardoor ze de kans op besmetting juist vergroten. Daarom wordt dit afgeraden.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het coronavirus heb?

Je hoeft de huisarts niet te bellen als je milde verkoudheidsklachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen.

Worden je klachten erger:

 • Je hebt koorts: een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius
 • Je moet hoesten of je bent benauwd

Bel direct de huisarts. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Als je klachten inderdaad overeenkomen met het ziektebeeld, dan zorgt de huisarts dat je getest wordt. Er wordt dan slijmvlies afgenomen en naar het laboratorium gestuurd. In de meeste gevallen krijg je binnen 24 uur de uitslag. Als je besmet bent met het coronavirus dan krijg je direct instructies over de vervolgstappen.

Als je symptomen vertoont, maar nog niet positief getest bent op het coronavirus. Dan is het belangrijk dat je in quarantaine gaat. Ben je wél positief getest, dan is het van belang dat je in isolatie gaat. In deze video wordt het verschil uitgelegd.

Wat dekt mijn verzekering bij corona?

 • Een bezoek aan de huisarts; dit wordt volledig vergoed. Je hoeft geen eigen risico te betalen.
 • Laboratoriumonderzoek; als het vermoeden bestaat dat je besmet bent, wordt er slijmvlies afgenomen en getest. Dit valt onder de dekking van je basisverzekering, maar je betaalt hier wel eigen risico over.
 • Ziekenhuiszorg; in een klein aantal gevallen zijn de klachten zo serieus dat patiënten (tijdelijk) in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit valt onder de dekking van je basisverzekering, maar je betaalt hier wel eigen risico over.
 • Spoedeisende zorg in het buitenland; ben je in het buitenland en vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering. Je basisverzekering dekt spoedeisende zorg in het buitenland tot Nederlands tarief. Heb je een aanvullende dekking voor medische zorg in het buitenland? Dan kun je de volledige kosten vergoed krijgen, ook wanneer de tarieven hoger liggen dan in Nederland. Let op: voor spoedeisende zorg in het buitenland betaal je wel het eigen risico.

Het coronavirus en jouw zorgverzekeraar

Om extra duidelijkheid te geven, hebben veel verzekeraars een 'corona' pagina samengesteld. Hierop vind je alle informatie die relevant kan zijn voor jouw zorgverzekering. We hebben de pagina's van de vier grootste verzekeraars voor je op een rijtje gezet:

Volledige informatie en actuele stand van zaken

De situatie rondom het coronavirus wisselt per dag. Daarom heeft de rijksoverheid een speciale pagina opgezet. Hier vind je alle vragen en antwoorden omtrent het coronavirus.

Op het moment (laatste update: 2 april 2020) gelden de volgende maatregelen vanuit de overheid:

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd