ZorgKiezer

Coronavirus en jouw zorgverzekering

Door: - Leestijd: 2 minuten

Het coronavirus verspreidt zich in een steeds hoger tempo en volgens experts moet het ergste nog komen. Op deze pagina informeren we je over alles wat je moet weten, waar je op moet letten en wat jouw zorgverzekering vergoedt. 

Hoe voorkom ik dat ik het coronavirus krijg?

De belangrijkste maatregelen tegen corona zijn heel eenvoudig: let goed op je persoonlijke hygiëne en houdt zo veel mogelijk afstand van anderen. Hoe doe je dat?

 1. Was je handen regelmatig met desinfecterende zeep en water.
 2. Hoest en nies in je elleboog. Vertoon je symptomen, plaats jezelf dan preventief in thuisquarantaine. Dit betekent óók dat je zo veel mogelijk afstand houdt van huisgenoten.
 3. Voorkom dat je in aanraking komt met anderen. Schud handen en houdt - waar mogelijk - altijd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand.
 4. Gebruik papieren zakdoekjes. Deze kun je direct na gebruik weggooien.

Het coronavirus verspreid zich wanneer een besmet persoon hoest of niest. De vochtdruppeltjes die vrij komen zijn besmettelijk wanneer je ze inademt of via je traanbuis binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om die verspreiding zo veel mogelijk tegen te gaan. Was je kleren vaak, gooi gebruikte zakdoekjes meteen weg en was je handen regelmatig gedurende de dag.

Het gebruik van mondkapjes wordt alleen voor medisch personeel aangeraden. Veel mensen weten niet goed hoe zij mondkapjes moeten gebruiken waardoor ze de kans op besmetting juist vergroten. Daarom wordt dit afgeraden.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het coronavirus heb?

Je hoeft de huisarts niet te bellen als je milde verkoudheidsklachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen.

Worden je klachten erger:

 • Je hebt koorts: een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius
 • Je moet hoesten of je bent benauwd

Bel direct de huisarts. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Als je klachten inderdaad overeenkomen met het ziektebeeld, dan zorgt de huisarts dat je getest wordt. Er wordt dan slijmvlies afgenomen en naar het laboratorium gestuurd. In de meeste gevallen krijg je binnen 24 uur de uitslag. Als je besmet bent met het coronavirus dan krijg je direct instructies over de vervolgstappen.

Als je symptomen vertoont, maar nog niet positief getest bent op het coronavirus. Dan is het belangrijk dat je in quarantaine gaat. Ben je wél positief getest, dan is het van belang dat je in isolatie gaat. In deze video wordt het verschil uitgelegd.

Wat dekt mijn verzekering bij corona?

De zorgverzekering dekt bij corona ook de kosten. De vergoeding voor medisch noodzakelijk zorg komt grotendeels uit het basispakket. Voor sommige zorg moet je dan wel eigen risico betalen. 

 • Een bezoek aan de huisarts; dit wordt volledig vergoed. Je hoeft geen eigen risico te betalen.
 • Laboratoriumonderzoek; als het vermoeden bestaat dat je besmet bent, wordt er slijmvlies afgenomen en getest. Dit valt onder de dekking van je basisverzekering, maar je betaalt hier wel eigen risico over.
 • Ziekenhuiszorg; in een klein aantal gevallen zijn de klachten zo serieus dat patiënten (tijdelijk) in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit valt onder de dekking van je basisverzekering, maar je betaalt hier wel eigen risico over.
 • Spoedeisende zorg in het buitenland; ben je in het buitenland en vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering. Je basisverzekering dekt spoedeisende zorg in het buitenland tot Nederlands tarief. Heb je een aanvullende dekking voor medische zorg in het buitenland? Dan kun je de volledige kosten vergoed krijgen, ook wanneer de tarieven hoger liggen dan in Nederland. Let op: voor spoedeisende zorg in het buitenland betaal je wel het eigen risico.

Het coronavirus en jouw zorgverzekeraar

Om extra duidelijkheid te geven, hebben veel verzekeraars een 'corona' pagina samengesteld. Hierop vind je alle informatie die relevant kan zijn voor jouw zorgverzekering. We hebben de pagina's van de vier grootste verzekeraars voor je op een rijtje gezet:

Volledige informatie en actuele stand van zaken

De situatie rondom het coronavirus wisselt per dag. Daarom heeft de rijksoverheid een speciale pagina opgezet. Hier vind je alle vragen en antwoorden omtrent het coronavirus. In dit overzicht zie je precies welke maatregelen er momenteel gelden met betrekking tot corona. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct