ZorgKiezer

Griepprik

Door: - Leestijd: 3 minuten

Veel mensen gaan jaarlijks in oktober of november naar de huisarts voor het halen van de griepprik. Deze prik zorgt voor het afweren van griep in de wintermaanden. Als je in de risicogroep valt, krijg je begin oktober automatisch een uitnodiging thuis gestuurd. Let op: de griepprik beschermt niet tegen corona. Het coronavirus is namelijk een ander virus dan de heersende griepvirussen. Hieronder lees je alles over de griepprik: hoe werkt het vaccin, wat zit erin en in welke arm krijg je de prik?

Wie vallen er in de risicogroep voor de griepprik?

Onder de risicogroep voor de griepprik vallen de mensen voor wie een griepinfectie gevaarlijker kan verlopen dan gemiddeld. Deze risicogroep bestaat uit:

  • Mensen van 60 jaar of ouder
  • Mensen woonachtig in een verpleeghuis
  • Mensen met een verstandelijke handicap en woonachtig in een instelling
  • Mensen met longziekten of aandoening aan de luchtwegen
  • Mensen met hartziekten of hartklachten
  • Mensen met diabetes
  • Nierpatiënten (met uitzondering van nierstenen)
  • Mensen met weinig weerstand door ziekte of medische behandeling

Wie onder de risicogroep valt, krijgt een uitnodiging om gratis de griepprik te halen.

Is de griepprik verplicht als je in de risicogroep valt?

Nee. De griepprik is nooit verplicht. Als je onder de risicogroep valt, krijg je een brief met een uitnodiging voor de griepprik en waar je deze kunt halen. Wie de griepprik niet prettig vindt, allergisch is of er vervelende bijwerkingen van heeft gehad, mag de uitnodiging afslaan. Je bent dus niet verplicht om een griepprik te halen als je onder de risicogroep valt. Wel wordt het halen van de griepprik voor mensen uit de risicogroep aangeraden.

Griepprik halen zonder uitnodiging

Val je in de risicogroep, maar heb je geen uitnodiging ontvangen? Dat betekent niet dat je niet in aanmerking komt voor de griepprik. Als de griepprik in dit geval wilt halen, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je hier verder mee helpen. Val je niet in de risicogroep maar wil je wél een griepprik? Dan moet je hem zelf betalen. Neem ook in dit geval contact op met je huisarts voor meer informatie.

Griepprik: vanaf welke leeftijd mag je een vaccin?

In sommige gevallen lopen kinderen ook een extra risico als ze griep krijgen. Dit zijn vrijwel altijd kinderen met een ziekte of aandoening. Vanaf 6 maanden mag een kind een griepprik krijgen. Een kind tussen de 6 maanden en 9 jaar oud krijgen 2 griepprikken wanneer ze voor het eerst worden ingeënt. Tussen deze twee vaccinaties zitten vier weken.

Wanneer de griepprik halen?

Halverwege oktober tot eind november is de beste tijd om de griepprik te halen. Je bent dan beschermd vóór het griepseizoen begint. Het griepseizoen loopt tussen december en april. De griepprik beschermt je ongeveer een half jaar. Nadat je de griepprik gehaald hebt, doet je lichaam er twee weken over om voldoende antistoffen aan te maken tegen de griep.

Wanneer kun je de griepprik beter niet halen?

Er zijn enkele situaties waarin je de griepprik beter niet (of zeker niet) kunt halen:

  • Je bent allergisch voor een bestanddeel van het vaccin: sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor kippenei-eiwit.
  • Je hebt tijdens een eerdere griepprik zware bijwerkingen ervaren (zeldzaam).
  • Als er een tekort is aan vaccins en je niet onder de risicogroep valt: risicogroepen en zorgmedewerkers krijgen dan voorrang.

Het produceren van griepvaccins moet aan strenge wet – en regelgeving voldoen. De vaccins bevatten een zeer minimale hoeveelheid reststoffen.

Griepprik: welke arm is het beste?

De griepprik wordt gewoonlijk gezet in je linkerarm. Meestal hebben organisaties (zoals de huisartsenpraktijk) hier richtlijnen voor. Je kunt dus niet zelf kiezen in welke arm de prik wordt gezet. Bij voorkeur ontspan je je arm als het vaccin wordt gezet: de prik is dan minder gevoelig. Na het zetten van de griepprik kan je arm pijnlijk aanvoelen. Dit kan geen kwaad en trekt binnen enkele dagen weg. Je arm zoveel mogelijk met lichte inspanning bewegen is het beste.

Welke griepprik krijg je?

Een griepprik bevat altijd een vaccin voor de 4 meest voorkomende virussen van dat jaar. Zo’n vaccin voor 4 soorten virussen wordt ook wel een quadrivalent vaccin genoemd. Verder zijn er twee verschillende merken griepvaccins. Dit zijn:

  • Influvac Tetra
  • Vaxigrip Tetra

Op de website van het RIVM staan de bijsluiters van deze 2 merken.

Bijwerkingen griepprik

De griepprik kan wat bijwerkingen veroorzaken zoals:

  • Roodheid
  • Lichte zwelling op de plek van de injectie
  • Stijve of pijnlijke arm
  • Hoofdpijn
  • Lusteloosheid

Deze klachten verdwijnen bijna altijd vanzelf. Gewoonlijk is dit al binnen twee dagen. De griepprik zorgt niet voor een verminderde weerstand. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de griepprik je vatbaarder maakt voor het coronavirus.

Let op

Verkoudheid, hoesten en koorts zijn geen bijwerkingen. Heb je deze klachten? Dan is het verstandig om je te laten testen op het coronavirus. We raden je aan om thuis te blijven totdat je de testuitslag hebt ontvangen.

Vergoedt je zorgverzekering de griepprik?

Alle kinderen en volwassenen die een medische indicatie hebben voor de griepprik, krijgen de griepprik gratis aangeboden. Je betaalt hier ook geen eigen risico voor aan je zorgverzekeraar. Heb je geen uitnodiging ontvangen, ga dan tussen half oktober en half november even langs bij je huisarts en vraag naar de griepprik. Kosten voor de griepprik kunnen soms ook vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bekijk de vergoedingen bij een griepje op ZorgKiezer.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Vanaf half november kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. ZorgKiezer helpt je graag bij het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen op premie, kwaliteit en dekking. Bel ons op het nummer 020 2611 600 wanneer je hulp nodig hebt. Er staat een team van zorgspecialisten voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct