ZorgKiezer

Griepprik

Door: - Leestijd: 2 minuten

Veel mensen gaan jaarlijks in oktober of november naar de huisarts voor het halen van de griepprik. Deze prik zorgt voor het afweren van griep in de wintermaanden. Als je in een risicogroep valt, krijg je begin oktober automatisch een uitnodiging thuis gestuurd.

Wie vallen er in de verschillende risicogroepen?

 • Mensen van 60 jaar of ouder
 • Mensen woonachtig in een verpleeghuis
 • Mensen met een verstandelijke handicap en woonachtig in een instelling
 • Mensen met longziekten of aandoening aan de luchtwegen
 • Mensen met hartziekten of hartklachten
 • Mensen met diabetes
 • Nierpatiënten (met uitzondering van nierstenen)
 • Mensen met weinig weerstand door ziekte of door medische behandeling

Griepprik halen

Val je in een van deze categorieën, maar heb je geen uitnodiging ontvangen? Dat betekent niet dat je niet in aanmerking komt voor de griepprik. Wil je de griepprik halen? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je hier verder meehelpen.

Griepprik corona

Met de komst van de herfst krijgen steeds meer mensen met een griepje te maken. De symptomen van een griep komen grotendeels overeen met de symptomen van het coronavirus, namelijk: verkoudheid, hoesten of koorts. Toch gaat het om twee totaal verschillende virussen: het influenzavirus en COVID-19. De griepprik biedt dus geen bescherming tegen corona

Strikt naleven van de coronamaatregelen zorgen er voor dat de kans op de griep afneemt. Wanneer je afstand houdt en zo veel mogelijk thuis blijft, kom je immers minder in aanraking met mensen die de griep hebben. Krijg je ondanks de maatregelen toch de griep? Dan biedt de griepprik bescherming tegen de ernstige gevolgen van de griep.

Een besmetting met het griep- of coronavirus heeft niet altijd ernstige gevolgen. Een groot deel van de mensen heeft er weinig last van. Heb je eerst het coronavirus gehad en daarna de griep - of andersom - dan kan dit wel een flinke klap zijn voor het lichaam. De nieuwe infectie van een al beschadigde long kan tot een ernstiger ziekteverloop leiden. Dit kan leiden tot een langere of zwaardere herstelfase. 

Bijwerkingen griepprik

De griepprik kan wat bijwerkingen veroorzaken, zoals: pijn, roodheid, lichte zwelling op de plek van de injectie, hoofdpijn en lusteloosheid. Deze klachten verdwijnen bijna altijd vanzelf binnen twee dagen. De griepprik zorgt niet voor een verminderde weerstand. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de griepprik je vatbaarder maakt voor het coronavirus.

Let op: verkoudheid, hoesten en koorts zijn geen bijwerkingen. Heb je deze klachten? Dan is het verstandig om je te laten testen op het coronavirus. We raden je aan om thuis te blijven totdat je de testuitslag hebt ontvangen.

Vergoedt je zorgverzekering de griepprik?

Alle kinderen en volwassenen die een medische indicatie hebben voor de griepprik, krijgen de griepprik gratis aangeboden. Je betaalt hier ook geen eigen risico voor aan je zorgverzekeraar.

Heb je geen uitnodiging ontvangen, ga dan tussen half oktober en half november even langs bij je huisarts en vraag naar de griepprik. Kosten voor de griepprik kunnen soms ook vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Werk je in de zorg? Dan krijg je in de meeste gevallen de griepprik ook gratis aangeboden via je werkgever. Dit is om te voorkomen dat je andere, kwetsbare mensen aansteekt met de griep.

Bekijk de vergoedingen bij een griepje »

Griepprik zelf kopen?

Als je niet in aanmerking komt voor de gratis griepprik kun je de griepprik kopen via je huisarts. De huisarts kan hiervoor een recept voor je uitschrijven. Met dit recept kun je naar de apotheek gaan waar je dan de vaccinatie koopt en de huisarts zal de prik vervolgens bij je inbrengen. Volgens het RIVM zijn de kosten voor het vaccin ongeveer 17 euro per keer. Hier komen de kosten nog bij voor een vergoeding aan je huisarts voor het zetten van de prik. De kosten hiervoor kun je bij jouw huisartsenpraktijk navragen. In sommige gevallen kun je de griepprik vergoed krijgen vanuit je zorgverzekering. Hiervoor moet je wel een aanvullende zorgverzekering hebben afgesloten. De polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je de vergoedingen voor de griepprik terugvinden. 

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Vanaf half november kun je overstappen van zorgverzekering. ZorgKiezer helpt je graag bij het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen op premie, kwaliteit en dekking. Bel ons op het nummer 020 2611600 wanneer je hulp nodig hebt. Er staat een team van zorgspecialisten voor je klaar om je vragen te beantwoorden. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd