ZorgKiezer.nl

Hulp nodig?
Bel 0202611600

Griepprik

Door: - Leestijd: 2 minuten

Veel mensen gaan jaarlijks in oktober of november naar de huisarts voor het halen van de griepprik. Deze prik zorgt voor het afweren van griep in de wintermaanden.

Als je tot een risicogroep behoort krijg je begin oktober automatisch een uitnodiging thuis gestuurd.

Wie vallen er in de verschillende risicogroepen?

 • Mensen van 60 jaar of ouder
 • Mensen woonachtig in een verpleeghuis
 • Mensen met een verstandelijke handicap en woonachtig in een instelling
 • Mensen met longziekten of aandoening aan de luchtwegen
 • Mensen met hartziekten of hartklachten
 • Mensen met diabetes
 • Nierpatiënten (met uitzondering van nierstenen)
 • Mensen met weinig weerstand door ziekte of door medische behandeling

Val je in een van deze categorieën, maar heb je geen uitnodiging ontvangen? Dat betekent niet dat je niet in aanmerking komt voor de griepprik. Neem in dat geval contact op met je huisarts

Wat vergoedt je zorgverzekering?

Alle kinderen en volwassenen die een medische indicatie hebben voor de griepprik en iedereen van 60 jaar en ouder krijgen de griepprik gratis aangeboden. Je betaalt hier ook geen eigen risico voor aan je zorgverzekeraar.

Heb je geen uitnodiging ontvangen, ga dan tussen half oktober en half november even langs bij je huisarts en vraag naar de griepprik. Voor sommige mensen is de griepprik gratis, voor anderen kan dit vergoed worden door de zorgverzekering.

Werk je bijvoorbeeld in de zorg, dan krijg je in de meeste gevallen de griepprik ook gratis aangeboden via je werkgever. Dit is om te voorkomen dat je andere, kwetsbare mensen aansteekt met de griep.

Lees meer over wat de zorgverzekering vergoedt bij een griepje.

Griepprik zelf kopen?

Als je niet in aanmerking komt voor de gratis griepprik kun je de griepprik ook kopen via je huisarts. De huisarts kan hiervoor een recept voor je uitschrijven. Met dit recept kan je naar de apotheek gaan waar je dan de vaccinatie koopt en de huisarts zal de prik vervolgens bij je toedienen.
Volgens het RIVM zijn de kosten voor het vaccin ongeveer 17 euro. Hier komen de kosten nog bij voor een vergoeding aan je huisarts voor het zetten van de prik. De kosten hiervoor kan je bij jouw praktijk navragen. In sommige gevallen kan je de griepprik vergoed krijgen vanuit je zorgverzekering. Hiervoor moet je wel een aanvullende dekking hebben afgesloten. Of jij recht hebt op een vergoeding kan je terugvinden in je polisvoorwaarden.

Overstappen zorgverzekering

Vanaf half november kun je weer overstappen van zorgverzekering. ZorgKiezer helpt je graag bij het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen op premie, kwaliteit en dekking.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd