ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Hoeveel kost een griepprik?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Elk jaar krijgen meer dan drie miljoen mensen een griepprik. In oktober en november worden de oproepen voor het halen van de griepprik verstuurd. Door je te vaccineren tegen de griep zorg je er o.a. voor dat je de zorg(medewerkers) minder belast en dat je zelf niet of minder ziek wordt. Hoeveel kost een griepprik en wanneer heb je recht op een gratis griepprik?

Gratis griepprik halen voor risicogroepen

Voor iedereen boven de 60 jaar is de griepvaccinatie gratis. In Nederland bestaat de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie waarbij iedereen die in de doelgroep valt opgeroepen wordt om een griepprik te halen. Voor alle mensen in deze doelgroep is de griepprik gratis. Je krijgt automatisch een brief thuisgestuurd met de uitnodiging om je te laten vaccineren tegen de griep.

Onder de doelgroep voor de gratis griepprik vallen mensen die:

 • Afwijkingen in de longen of luchtwegen hebben
 • Een chronische hartaandoening hebben aan nierfalen lijden
 • Aan HIV lijden
 • Een recentelijke beenmergtransplantatie hebben ondergaan diabetes type 1 of diabetes type 2 hebben
 • Een verminderde weerstand tegen infecties hebben (door auto-immuunziekten, chemotherapie of andere medicatie)
 • In een verpleeghuis wonen een verstandelijke handicap hebben en in een instelling wonen.

De doelgroep bestaat dus voornamelijk uit mensen met een medische aandoening. Voor deze groep mensen kan de griep gevaarlijker zijn dan gemiddeld het geval is. Een overzicht van wie er recht heeft op een gratis griepprik is te vinden op de website van het RIVM.

Hoeveel kost een griepprik voor zorgmedewerkers?

Zorgmedewerkers zijn mensen die werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, klinieken en verzorgingshuizen. Deze mensen hebben intensief contact met patiënten. Daarom krijgen zij het advies om zich tegen de griep te vaccineren. Zorgmedewerkers vallen echter niet onder de doelgroep van het Stichting Nationaal Programma Grieppreventie waarbij de griepprik gratis wordt aangeboden. Mensen die werken in de zorg krijgen de griepprik vaak alsnog vergoed vanuit de werkgever. Zo niet, dan kunnen zij de griepprik zelf kopen en laten zetten bij de huisarts of GGD. Dit kost maximaal €40.

Hoeveel kost een griepprik wanneer je jonger bent dan 60 jaar

Wanneer je niet in de risicogroep valt of jonger bent dan 60 jaar heb je geen recht op een gratis griepprik. Je kan wel een griepprik kopen. De griepprik kan door de huisarts of de GGD worden gegeven. Bel je huisarts vooraf voor informatie en een eventuele afspraak. De kosten voor de griepprik verschillen per vaccinatie. De bedragen liggen tussen de €25 en de €40, afhankelijk van het type vaccin.

Vergoeding van de zorgverzekering voor griepprik kosten

De griepprik wordt niet vergoed door de basisverzekering, omdat de prik is opgenomen in het Nationaal Programma Grieppreventie. Dit is een losse regeling voor de vergoeding van deze vaccinatie. Er zijn zorgverzekeraars die een aanvullende verzekering kunnen bieden voor mensen die niet in aanmerking komen voor de gratis vaccinatie. Of je deze dekking wilt kun je zelf overwegen. Veel mensen vinden het overbodig: de kosten voor de griepprik zijn namelijk niet zo hoog. Als je je aanvullend verzekert voor de griepprik, ben je dus mogelijk duurder uit.

Griepprik tegen corona: helpt dat?

De klachten van de griep en die van corona kunnen erg op elkaar lijken. Toch beschermt de griepprik je niet tegen het coronavirus. De griepprik bestrijdt namelijk een ander type virus dan het coronavirus. Door je te vaccineren tegen de griep, zorg je ervoor dat kwetsbare mensen minder ziek worden. Indirect zorg je er meteen voor dat ook zorgmedewerkers minder worden belast. En het belangrijkste: je beschermt jezelf tegen de griep.

Waar laat je de griepprik zetten?

Neem vooraf contact op met je huisarts of de GGD als je een griepprik wil halen. Dit moet je doen als je de gratis griepprik krijgt én als je zelf de griepprik wil kopen. Belangrijk om te weten is dat de griepprik je niet vatbaarder maakt voor het coronavirus. Wel moet je er rekening mee houden dat de griepprik alleen beschermt tegen de meest voorkomende griepvirussen van het desbetreffende jaar. Als je in aanraking komt met een ander griepvirus, kun je nog steeds ziek worden.

Griepprik kopen: tekort aan vaccins

Op dit moment is er in Nederland zoveel vraag naar de griepprik, dat er een tekort aan het vaccin dreigt. Mensen die gezond zijn wordt verzocht om niet onnodig de griepprik te nemen. Dit om kwetsbaardere mensen een kans te geven om wel de griepprik te kunnen halen. Extra vaccins bijmaken is helaas niet mogelijk. Het proces om een vaccin te maken duurt namelijk zo'n 5 tot 6 maanden. In de hele wereld is er massaal ingekocht, waardoor er geen extra griepvaccins meer op voorraad zijn.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd