ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 21:00
Contact

Hoeveel kost een coronatest?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Sinds 1 juni 2020 is het mogelijk om een coronatest af te laten nemen. Iedereen met klachten kan een coronatest laten afnemen via de GGD. Het testen heeft alleen zin als er sprake is van klachten die passen bij corona. Is er sprake van andere of ergere klachten, neem dan vooral contact op met de huisarts, maar ga niet langs. 

Kosten coronatest

De coronatest kan op verschillende plekken worden afgenomen. Afhankelijk van de situatie zijn er wel of geen kosten verbonden aan het afnemen van de test. 

 • Bij de GGD. Een test bij de GGD laten doen kost niks. Er wordt ook geen eigen risico in rekening gebracht
 • Bij de huisarts. Een test uitgevoerd door de huisarts kost niks. Er wordt ook geen eigen risico in rekening gebracht
 • In een instelling voor langdurige zorg. Een test uitgevoerd in een instelling voor langdurige zorg kost niks. Er wordt ook geen eigen risico in rekening gebracht
 • In het ziekenhuis (of op de poli). Een test in het ziekenhuis valt onder ziekenhuis zorg. Dit wordt vergoed door de basisverzekering. Hier wordt wel eigen risico voor in rekening gebracht
 • Via de werkgever. Een test via de werkgever kost niks. Hier wordt ook geen eigen risico voor in rekening gebracht.
 •  In een GGZ instelling. Een test in een GGZ of eerstelijns instelling wordt vergoed door de basisverzekering. Hier wordt wel eigen risico voor in rekening gebracht

Is er al eerder een test door de huisarts uitgevoerd en is hiervoor eigen risico gerekend? Neem dan contact op met de zorgverzekeraar. Zij kunnen het teveel betaalde eigen risico terugbetalen. Het tarief dat het ministerie aan de GGD vergoedt is nu 95 euro. Dit bedrag kan lager worden als het aantal test toeneemt. 

Een coronatest laten doen

Bij klachten die passen bij het coronavirus is het verstandig om dit te laten testen. Ga hiervoor niet zomaar naar de huisarts, maar neem telefonisch contact op met de GGD op 0800-1202. Via dit nummer kan een afspraak gemaakt worden om de test te laten doen. Houd hierbij het Burgerservice nummer bij de hand. Bij een vermoeden van besmetting is het belangrijk dat je thuis blijft en alleen voor deze afspraak de deur uit gaat. Bij ernstige klachten kan telefonisch contact opgenomen worden met de huisarts. Voor het laten afnemen van een test bij de GGD is geen verwijzing nodig. De test is bedoeld om aan te tonen dat iemand op dat moment besmet is met het coronavirus of niet. De test is niet bedoeld om na te gaan of iemand in het verleden besmet is geweest. 

Een afspraak maken om te testen op corona zonder dat er klachten zijn wordt afgeraden. Het heeft namelijk geen zin om te testen als er geen klachten zijn. Voor kleine kinderen met klachten die passen bij corona is een andere werkwijze van toepassing. Er zijn aparte richtlijnen voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Als er een test is afgenomen, dan krijg je hier in de meeste gevallen binnen twee dagen telefonisch uitslag over. Blijkt uit de test dat je besmet bent met het coronavirus, dan is het belangrijk dat je de instructies goed opvolgt om verdere besmettingen te voorkomen. Is de uitslag negatief, dan hoef je niet langer thuis te blijven. Krijg je opnieuw klachten die passen bij corona. Volg dan opnieuw de richtlijnen op van het RIVM. 

Corona zelftest

Sinds kort is het mogelijk om thuis zelf een coronatest te doen. De corona zelftest is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. De zelftest geeft binnen 30 minuten uitslag of je met het coronavirus besmet bent. De test werkt door het aantal viruseiwitten in het neusslijmvlies te meten. 

Alle informatie over de corona sneltest, de kosten hiervoor en de betrouwbaarheid, hebben we uitgelegd op : Corona zelftest

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd