ZorgKiezer

Hoeveel kost een coronatest?

Door: - Leestijd: 3 minuten

Ga je reizen of wil je naar een evenement? Dan kan het zijn dat je een coronatest moet (laten) afnemen. Wanneer moet je je laten testen en hoeveel kost een coronatest eigenlijk? Hieronder lees je alles over wat een coronatest kost in verschillende situaties. Er zijn namelijk verschillende tests mogelijk. Wij houden je up to date over hoeveel een coronatest kost in Nederland en enkele populaire vakantielanden. Let op: de ontwikkelingen wat betreft COVID-19 gaan snel. Controleer altijd de actuele regelgeving en de coronatest kosten van jouw reisbestemming.

Hoeveel kost een coronatest in Nederland?

Een coronatest kost geld wanneer je deze niet bij de huisarts of bij de GGD laat afnemen. Bij de huisarts of GGD is een coronatest dus gratis, maar in alle andere situaties niet. De prijzen voor coronatests kunnen uiteenlopen. In het kort zijn de kosten voor een coronatest in Nederland als volgt: 

 • Thuistest van de drogist of supermarkt (ofwel sneltest): 3-5 euro.
 • Antigeen test ofwel sneltest van een commerciële aanbieder: circa 40 euro.
 • PCR test commerciële aanbieder: circa 80 euro.
 • PCR test spoed van commerciële aanbieder: circa 100 euro (uitslag binnen enkele uren).
 • Test met zeer grote spoed ofwel last minute: circa 150 euro (uitslag binnen enkele uren).

Let op
De bovenstaande prijzen zijn richtlijnen. De thuistest en de test van een commerciële aanbieder worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Wanneer is een coronatest nodig?

Soms is er nog onduidelijkheid over wanneer je je moet laten testen. Daarbij zijn er verschillende coronatests. Je laat je testen wanneer:

 • Je typische coronaklachten hebt: verlies van reuk en smaak, hoesten, koorts en/of keelpijn.
 • Je contact hebt gehad met mensen die besmet blijken met COVID-19.
 • Je wilt deelnemen aan een evenement.
 • Je gaat reizen (check altijd de recente. regelgeving voor het desbetreffende land)
 • Je in contact komt met een kwetsbare doelgroep.

De NAAT ofwel PCR test is altijd de meest betrouwbare coronatest, maar de uitslag moet in een lab onderzocht worden. Het is daarom niet mogelijk om meteen uitslag te krijgen van de PCR test: deze krijg je bij de meeste labs binnen 24 uur. De PCR test kun je laten afnemen bij de GGD of een commerciële aanbieder.

Dan is er ook de coronasneltest. Zo’n sneltest wordt ook wel antigeentest genoemd. Van de antigeentest krijg je direct de uitslag, maar deze is minder nauwkeurig (en dus minder betrouwbaar) dan de PCR test. Een sneltest kun je op verschillende manieren laten doen:

 • Bij de GGD
 • Bij een commerciële aanbieder
 • Zelf een test kopen bij de supermarkt voor thuisgebruik

Wat kost een COVID-19 test bij de huisarts of GGD?

Bij de huisarts en GGD is een coronatest altijd gratis. Kosten voor de coronatest hoef je dus ook niet voor te schieten. Wel heb je bij de GGD en huisarts te maken met beperkte ruimte om een afspraak te maken. Dit geldt zeker wanneer er een piek zit in het aantal besmettingen. Als je haast hebt met het aanvragen van een test kun je dus beter voor een commercieel laboratorium kiezen.

Hoeveel kost een coronatest voor reizen en evenementen?

Voor sommige reizen en evenementen heb je een covid-19-vrij verklaring nodig. Deze wordt niet afgegeven door je huisarts of door de GGD. Dat betekent dat je afspraak moet maken bij een zogeheten commerciële aanbieder van coronatests. Vaak kun je bij zo’n lab terecht vanaf ongeveer 35 voor een antigeentest. PCR tests zijn wat duurder: deze vraag je aan vanaf ongeveer 60 euro. De prijs stijgt naarmate je sneller de uitslag krijgt. Coronatests vanuit commerciële labs worden niet vergoed door de zorgverzekering. Wel zit er bij de prijs een reisverklaring inbegrepen. Controleer dit echter altijd!

Ik heb een corona spoedtest nodig: wat is de prijs?

Last minute zeker zijn dat je covid-vrij bent? Bij sommige commerciële testpunten kun je terecht om jezelf op korte termijn te laten testen (spoed of last minute). Daarbij krijg je snel de uitslag. Dit is een stuk prijziger dan een PCR test die je enkele dagen van tevoren inplant, of de PCR test waarvan je binnen 24 uur pas uitslag ontvangt. Voor een PCR spoedtest betaal je altijd 100-150 euro. De uitslag krijg je dan binnen enkele uren. Nog even ter verduidelijking: met een last minute test of een spoedtest bedoelen we wat anders dan met een sneltest. Een spoedtest of lastminute test is een PCR test waarvan je binnen enkele uren de uitslag krijgt. Met een sneltest bedoelen we de antigeentest, waarna je meteen de uitslag ziet.

Wat kost een coronatest zonder klachten?

Soms is het belangrijk om je te laten testen, ondanks dat je zelf geen klachten hebt. Dit is het geval als je contact hebt gehad met iemand die besmet is met COVID-19. In dat geval ga je eerst 5 dagen in quarantaine en laat je je daarna testen. De meest betrouwbare test is een PCR test. Je kunt een gratis test aanvragen bij de GGD of een test tegen een vergoeding bij een commercieel lab. Een thuistest kopen van 5 euro kan ook, maar dit is in sommige gevallen minder nauwkeurig.

Hoeveel kost een coronatest in België?

In België zijn de prijzen en mogelijkheden voor coronatests iets anders dan in Nederland. In België betaal je 55 euro voor een PCR test. Een PCR test waarvan je met spoed uitslag ontvangt is ook mogelijk: dit kost 120 euro. De antigeentest ofwel sneltest in de supermarkt of drogist is er duurder: hiervoor betaal je 16,85 euro. Het is dus slim om wat sneltesten mee te nemen uit Nederland als je in België verblijft.

Hoeveel kost een coronatest in Frankrijk?

In Frankrijk kun je voor een coronatest terecht bij de apotheek of huisarts. Fransen krijgen de kosten hiervan terug, maar buitenlanders in Frankrijk niet. Voor een coronatest in Frankrijk kun je rekenen op circa 29 euro voor een sneltest en 49 euro voor een PCR test. Je kunt online een apotheek of huisarts zoeken in de buurt van jouw bestemming.

Hoeveel kost een coronatest in Duitsland?

In Duitsland kun je een coronatest laten afnemen bij huisartsen, apotheken en vliegvelden. Wanneer je tot een risicogroep behoort of klachten hebt, is een PCR test in Duitsland gratis. In alle andere gevallen zijn er kosten. Die kunnen stevig uiteenlopen: zo betaal je in dezelfde stad 75 tot 128 voor een PCR test. Het is dus slim om (als je de mogelijkheid hebt) de kosten van testlocaties bij jou in de buurt te vergelijken.

Hoeveel kost een coronatest in Spanje?

In Spanje neem je een coronatest af op het vliegveld, in een (privé) kliniek, bij de tandarts of apotheek. Waar je precies terecht kunt verschilt per regio. Voor een antigeentest betaal je in Spanje ongeveer 40 euro. De kosten voor een PCR test kunnen uiteenlopen van 85 tot 140 euro.

Hoeveel kost een coronatest in Griekenland?

In Griekenland kun je je laten testen in de grotere gezondheidscentra en ziekenhuizen. Een sneltest in Griekenland kost ongeveer 10 euro. Voor de PCR test betaal je ongeveer 40 euro. Bij terugkeer uit Griekenland moet je een geldig coronabewijs hebben.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd