ZorgKiezer

Corona zelftest

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een corona zelftest is een test die je thuis zelf kan afnemen om te beoordelen of je met corona besmet bent. De zelftest wordt ook een sneltest genoemd, omdat je met 15 tot 30 minuten een uitslag krijgt. De zelftesten zijn bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wat is een corona zelftest?

Een corona zelftest is een antigeentest waarmee je snel kan testen of je besmet bent met corona aan de hand van antigenen. De antigeensneltest bij corona is een wattenstaafje waarmee je uitstrijkje maakt van je neus. Er wordt dan getest of er in het slijmvlies viruseiwitten aanwezig zijn. Als je positief test op deze eiwitten (antigenen) in je zelftest, dan is de kans groot dat je ook daadwerkelijk besmet bent met corona. Met een positieve testuitslag van een thuistest, geldt ook dat je thuis moet blijven en dat je de uitslag moet bevestigen door een test bij de GGD af te nemen.

De zelftest is niet in elke situatie geschikt. Gebruik de corona zelftest niet voor:

 • Mensen met klachten
 • Mensen die contact hebben gehad met iemand met corona
 • Mensen die terugkomen uit een hoog risicogebied

In deze situaties moet je de test laten uitvoeren door de GGD.

Sneltest corona betrouwbaar

De corona zelftest die je thuis kunt doen werkt anders dan de test die wordt gedaan in de PCR-teststraten. De sneltest meet het aantal antigenen in het slijmvlies en kan een negatieve uitslag geven. Dat betekent dan niet altijd dat je niet besmet bent. Het kan zijn dat de test niet genoeg antigenen heeft kunnen meten. Met de PCR test wordt een stuk nauwkeuriger getest dan met de zelftest. Is de corona zelftest dan onbetrouwbaar? Nee, de test is niet volledig onbetrouwbaar, maar wel minder nauwkeurig. De zelftest is getest door het RIVM en is goedgekeurd voor gebruik. De test is echter geen vervanging van de huidige PCR test, maar het vormt een mogelijkheid om preventief te testen. Dit werkt alleen als de zelftest goed wordt afgenomen. Lees daarom de gebruiksaanwijzing goed door.

Heb je al klachten die passen bij Corona, blijf dan thuis en maak een afspraak bij de GGD om je te laten testen bij een teststraat. De zelftest is niet bedoeld om te gebruiken als test bij klachten of als bewijs voor toegang tot een evenement.

Corona zelftest kopen

De corona zelftest is sinds kort verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Je kan deze zelf kopen en thuis afnemen. Je hebt geen recept nodig om de testen te mogen kopen. Je kan elke test maar één keer gebruiken. De test bestaat uit een verkort wattenstaafje waarmee je enkel neusslijm afneemt. 

Kosten zelftest corona

De sneltesten zijn bij drogisten als Kruidvat en Etos te koop. Bij de apotheek worden de corona zelftesten ook aangeboden. Je kan deze zowel online als in de winkel kopen. De kosten variëren tussen gemiddeld €5,- en €10,- per stuk met uitschieters van meer dan €20,- voor een losse test. De meest voorkomende sneltest is van het merk Roche. Deze zijn te koop per 5, 10 of 25 stuks. De prijs verschilt per (web)winkel en per verpakking. Een losse corona sneltest is vaak duurder dan een verpakking met bijvoorbeeld 25 stuks.

De kosten voor de corona zelftest worden niet vergoed door de basisverzekering of de aanvullende zorgverzekering. Deze kosten komen volledig voor eigen rekening. 

Voor meer informatie over de corona zelftest kan de folder van de Rijksoverheid worden geraadpleegd. 

Ben je opzoek naar informatie over een coronatest bij de GGD? Dat hebben we uitgelegd op: Hoeveel kost een coronatest?

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd