ZorgKiezer

Hoeveel kost een griepprik

Door: - Leestijd: 2 minuten

Elk jaar krijgen meer dan drie miljoen mensen een griepprik. In oktober en november worden de oproepen voor het halen van de griepprik verstuurd. Door je te vaccineren tegen de griep zorg je er o.a. voor dat je de zorg(medewerkers) minder belast en dat je zelf natuurlijk minder ziek wordt. Alleen hoeveel kost een griepprik?

Gratis griepprik

Voor iedereen boven de 60 jaar is de griepvaccinatie gratis. In Nederland bestaat het Nationaal Programma Grieppreventie waarbij iedereen die in de doelgroep valt opgeroepen wordt om een griepprik te halen. Voor alle mensen in de doelgroep is de griepprik gratis. Je krijgt automatisch een brief thuisgestuurd met de uitnodiging om je te laten vaccineren tegen de griep.

Tot deze doelgroep behoren onder andere:

 • Mensen afwijkingen in de longen of luchtwegen
 • Mensen met een chronische hartaandoening
 • Mensen met nierfalen
 • Mensen met HIV
 • Mensen met een recentelijke beenmergtransplantatie
 • Mensen met diabetes
 • Mensen met een verminderde weerstand tegen infecties

De doelgroep bestaat voornamelijk uit mensen met een medische aandoening waardoor de griep gevaarlijker is, dan bij een gemiddeld gezond persoon. Een overzicht van wie er recht heeft op een gratis griepprik is te vinden op de website van het RIVM. Om te voorkomen dat mensen onnodig ernstig ziek worden, krijgen zij de griepprik gratis. Door te voorkomen dat mensen extra zorg nodig hebben, zorgen we er meteen voor dat de zorg minder wordt belast. Dit is nu extra belangrijk in verband met corona en de overbelasting van de zorgmedewerkers.

Griepprik voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers zijn mensen die werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, klinieken en verzorgingshuizen. Deze mensen hebben intensief contact met patiënten en zij worden geadviseerd om zicht tegen de griep te vaccineren. Zorgmedewerkers vallen echter niet onder de doelgroep van het Nationaal Programma grieppreventie waarbij de griepprik gratis wordt aangeboden. Mensen die werken in de zorg krijgen echter vaak de griepprik vergoed vanuit de werkgever, maar zij kunnen ook de griepprik kopen.

Kosten griepprik

Wanneer je niet in de doelgroep valt of nog jonger bent dan 60 jaar, dan heb je geen recht op een gratis griepprik. Je kan wel een griepprik kopen. De griepprik kan door de huisarts of de GGD worden geplaatst. Ga niet zomaar langs, maar bel vooraf voor informatie en een eventuele afspraak. De kosten voor de griepprik verschillen per vaccinatie. De bedragen liggen tussen de 25 euro en de 40 euro, afhankelijke van het type vaccin.

Vergoeding zorgverzekering

De griepprik wordt niet vergoed door de basisverzekering. Dit komt doordat de griepprik is opgenomen in het Nationaal Programma Grieppreventie. Dit is een losse regeling voor de vergoeding van deze vaccinatie. Er zijn zorgverzekeraars die een aanvullende dekking kunnen bieden voor mensen die niet in aanmerking komen voor de gratis vaccinatie als preventieve zorg. Echter zijn de kosten voor de griepprik niet schrikbarend hoog, dat dit meeverzekeren vaker duurder is dan het zelf uit eigen zak te betalen.

Griepprik tegen corona

Ook al zijn de klachten van de griep en dat van corona vrij identiek, de griepprik helpt niet tegen corona. De griepprik beschermt niet tegen het coronavirus, maar verhoogt het risico op corona ook niet. De griepprik is bestemd voor de bestrijding van een ander type virus dan het coronavirus. Door je te vaccineren tegen de griep, zorg je ervoor dat kwetsbare mensen minder ziek worden, wat er indirect weer voor zorgt dat de zorgmedewerkers minder worden belast. Op dit moment is er veel vraag naar de griepprik. Neem vooraf contact op met je huisarts of de GGD als je een griepprik wil halen. Ongeacht of je hiervoor bent opgeroepen of dat je zelf de griepprik wil kopen.

Tekort aan vaccins

Op dit moment is er in Nederland zoveel vraag om een griepprik, dat er een tekort aan het vaccin dreigt. Mensen die gezond zijn wordt verzocht om niet onnodig de griepprik te nemen als zij geen verhoogd risico lopen. Dit om zo mensen die kwetsbaarder zijn een kans te geven om wel gebruik te kunnen maken van de griepprik. Extra vaccins bijmaken is helaas niet mogelijk, omdat het proces zo'n 5 tot 6 maanden duurt. In de hele wereld is er massaal ingekocht, waardoor er geen extra griepvaccins meer op voorraad zijn. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd