ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Griepje te pakken. Wat vergoedt je zorgverzekering

Door: - Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks keert de griepgolf terug in Nederland. Gemiddeld duurt zo'n griepepidemie ongeveer negen weken, maar soms houdt zo'n griepgolf wel vijftien weken aan. Vaak is er een griepgolf in de maanden december en januari. Het is winter, koud en mensen hebben minder weerstand. Als je de griep te pakken hebt, heb je dan eigenlijk iets aan je zorgverzekering?

Symptomen griep

Griep is een besmettelijk virus in je neus, keel en luchtwegen. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Zo kun je besmet raken. Griep is niet hetzelfde als verkoudheid. De griep duurt vaak een paar dagen tot een week.

Bezoekje aan de huisarts wordt vergoed

Vertrouw jij het niet omdat het bijvoorbeeld om jouw kind of een bejaarde ouder gaat? Dan kun je altijd even langs de huisarts gaan. Dit bezoekje krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt ook géén eigen risico.

Bij doorverwijzing of extra onderzoek betaal je eigen risico

Voor een doorverwijzing naar een andere zorgverlener of extra onderzoek (zoals bloed prikken) betaal je eerst altijd je eigen risico. In 2024 is het verplichte eigen risico 385 euro. Dit bedrag kun je verhogen met maximaal 500 euro, dat noemen we het vrijwillig eigen risico. Je betaalt soms ook een eigen bijdrage als je huisarts na het bezoek medicijnen voorschrijft.

Griepprik: gratis voor ouderen en zieken

Als je ouder bent dan zestig jaar of als je bijvoorbeeld diabetes hebt, dan behoor je tot een risicogroep. Deze mensen krijgen begin oktober een uitnodiging thuis gestuurd om bij de huisarts een griepprik te halen om je te beschermen tegen het virus in de wintermaanden. De basisverzekering vergoedt deze prik. Je betaalt hier geen eigen risico voor.

Geen risicogroep, toch een griepprik?

Val je niet onder één van de risicogroepen? Maar wil je wel een griepprik? Dan moet je er voor betalen. Het wordt dan namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je er aanvullend voor verzekeren. Als je je alleen voor de griepprik aanvullend wilt verzekeren is dit vaak niet voordelig. Een grieppik kost ongeveer 25 euro. Wil jij aanvullende verzekeringen vergelijken voor deze vaccinatie of andere vaccinaties. Dat kan met onze zorgvergelijker. 

Overstappen in 2024?

Het is ieder jaar mogelijk om vanaf half november tot januari over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. In sommige gevallen is het echter mogelijk om tijdens het jaar over te stappen. Vier jij in 2024 je 18e verjaardag of ben je net in Nederland komen wonen? Dan kun je bij ZorgKiezer snel en eenvoudig een zorgverzekering uitkiezen. Ontdek nu of jij tussentijds kunt overstappen!

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct