ZorgKiezer.nl

Orthodontie in 2019

Door: - Leestijd: 2 minuten

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Orthodontie houdt zich bezig met het optimaliseren van de tanden in je kaken. Door orthodontie kan de groei van je kaken beïnvloed worden zodat er een mooi gelaat ontstaat. Een behandeling kan variëren in tijd tussen een paar maanden en ruim 2 jaar.

Kosten orthodontie

De kosten voor orthodontie kunnen aardig oplopen. Een gemiddelde behandeling kost gemiddeld genomen al gauw tussen de 2000 en 2500 euro. Behandelingen worden namelijk alleen vergoed in bijzondere gevallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, gebit of kaak. In de meeste gevallen wordt orthodontie dus niet vergoed vanuit de basisverzekering waardoor het een enorme kostenpost kan worden.

Verzekeren voor orthodontie

Voor de kosten van orthodontie kan de consument zich wel verzekeren. Deze vergoeding komt dan uit de aanvullende verzekering. Een orthodontie behandeling van uw kind tot 18 jaar kan bij sommige verzekeraars al mee verzekerd worden wanneer de ouders een aanvullend pakket hebben gekozen. Dit moet je wel altijd even nagaan bij de desbetreffende verzekeraar. In de meeste gevallen is het echter zo dat er voor je kinderen een aparte aanvullende verzekering afgesloten dient te worden.
Voor kinderen tussen de 18 en 22 jaar valt orthodontie vaak nog vrij goed te verzekeren. Wanneer je als volwassene jezelf wil verzekeren voor orthodontie wordt dit moeilijker. Dit heeft te maken met het steeds beperkter worden van pakketten en dekkingen.

Waar moet je rekening bij houden:

 • Orthodontie wordt alleen in bijzondere gevallen vergoed
 • Orthodontie kan oplopen tot 2500 euro
 • Kinderen kunnen soms meeverzekerd worden met hun ouders
 • Ouder dan 22 is vaak beperkter te verzekeren
 • Behandelingen kunnen ruim 2 jaar duren, wat inhoud dat je soms wel 3 jaar aanvullend verzekerd moet zijn

Top 3 voor orthodontie onder 18 jaar met gegarandeerde acceptatie

Hieronder vind je een top 3 via ZorgKiezer.nl af te sluiten aanvullende verzekeringen met een orthodontie vergoeding waar je direct verzekerd bent en er geen sprake is van een wachttijd.

Top 3 voor orthodontie boven de 18 jaar met gegarandeerde acceptatie

Hieronder vind je een top 3 via ZorgKiezer.nl af te sluiten aanvullende verzekeringen met een orthodontie vergoeding waar je direct verzekerd bent en er geen sprake is van een wachttijd.

 • CZ Gezinnen - tot 22 jr: 1e jaar: 100%, max.€ 1.000,- (daarna € 500,- p.jr. in totaal tot € 2.500,-); vanaf 22 jr: 80%, max. € 345,- (eenmalig) voor € 157,85
 • Zorg en Zekerheid AV Totaal - 85%, max.€ 1.000,- p.jr. voor € 204,20 (Extra korting via ZorgKiezer)
 • Delta Lloyd Top - 100%, max.€ 1.500,- (eenmalig) voor € 236,63 (Extra korting via ZorgKiezer)

Kijk in ons vergoedingenoverzicht welke zorgverzekeringen orthodontie tot 18 jaar vergoeden en welke zorgverzekeringen orthodontie vanaf 18 jaar vergoeden.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd