ZorgKiezer

Orthodontie in 2023

Door: - Leestijd: 2 minuten

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Orthodontie houdt zich bezig met het optimaliseren van de tanden in je kaken. Een beugel zorgt voor een goed functionerend en regelmatig gebit, dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook goed schoon te houden is. Een behandeling kan variëren in tijd tussen een paar maanden en ruim 2 jaar.

Kosten orthodontie

De kosten voor orthodontie kunnen aardig oplopen. Een gemiddelde behandeling kost gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro. Behandelingen worden namelijk alleen vergoed in bijzondere gevallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, gebit of kaak. In de meeste gevallen wordt orthodontie dus niet vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor het een enorme kostenpost kan worden.

Verzekeren voor orthodontie

Voor de kosten van orthodontie kun je je verzekeren. Deze vergoeding komt dan uit de aanvullende verzekering. Een orthodontie behandeling van uw kind tot 18 jaar kan bij sommige verzekeraars al meeverzekerd worden wanneer de ouders een aanvullend pakket hebben gekozen. Check dit altijd bij je verzekeraar. In de meeste gevallen moet je voor een vergoeding van orthodontie voor kinderen echter een aparte aanvullende verzekering afsluiten. 
Voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar valt orthodontie vaak nog vrij goed te verzekeren. Wanneer je als volwassene jezelf wil verzekeren voor orthodontie wordt dit moeilijker. Dit heeft te maken met het steeds beperkter worden van pakketten en dekkingen.

Houd hier rekening mee: 

 • Orthodontie wordt alleen in bijzondere gevallen vergoed
 • Orthodontie kan oplopen tot 3000 euro
 • Kinderen kunnen soms meeverzekerd worden met hun ouders
 • Ouder dan 22 is vaak beperkter te verzekeren
 • Behandelingen kunnen ruim 2 jaar duren, wat inhoudt dat je soms wel 3 jaar aanvullend verzekerd moet zijn

Top 3 voor orthodontie onder 18 jaar met gegarandeerde acceptatie

Hieronder vind je een top 3 via ZorgKiezer.nl af te sluiten aanvullende verzekeringen met een orthodontie vergoeding waar je direct verzekerd bent en er geen sprake is van een wachttijd.

Op ZorgKiezer kun je ook verzekeringen vergelijken die een jaarlijkse vergoeding van maximaal € 1000 geven bij orthodontie onder de 18, zonder wachttijd. 

Top 3 voor orthodontie onder de 18 jaar met gegarandeerde acceptatie

Hieronder vind je een top 3 via ZorgKiezer.nl af te sluiten aanvullende verzekeringen met een orthodontie vergoeding waar je voor 100% verzekerd bent, maar er wel sprake is van een wachttijd. 

Kijk in ons vergoedingenoverzicht welke zorgverzekeringen orthodontie tot 18 jaar vergoeden en welke zorgverzekeringen orthodontie vanaf 18 jaar vergoeden.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd