ZorgKiezer

AWBZ zorg is komen te vervallen

Door: - Leestijd: 2 minuten

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) betaalt de langdurige zorg voor ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en chronisch zieken.
In 2015 is een deel van de AWBZ komen te vervallen. Een deel van deze zorg is overgeheveld naar het basispakket van je zorgverzekering, een deel naar de gemeente en een deel naar de Wet langdurige zorg (Wlz).
AWBZ-zorg voor mensen met een minder zware zorgvraag (zoals zorg zonder verblijf in een zorginstelling) valt sinds 1 januari 2015 onder de gemeentes en zorgverzekeraars.
Deze verandering heeft het kabinet doorgevoerd om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Deze zorg uit de AWBZ kun je met een pgb AWBZ inkopen

De volgende zorg is toegevoegd aan de basisverzekering

 • Persoonlijke verpleging en verzorging bij mensen thuis. Hieronder valt bijvoorbeeld hulp bij het opstaan, aankleden en wassen, het toedienen van medicatie en wondverzorging.
 • Zintuiglijk gehandicaptenzorg. Dit is de zorg aan mensen met een zintuiglijke handicap en/of een communicatieve beperking. De zorg richt zich op het leren omgaan met de handicap en compensatie van de handicap.
 • Langdurig geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Verblijf van het tweede en derde jaar in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het eerste jaar verblijf en behandeling werd al vergoed vanuit de basisverzekering.

Persoonlijke verpleging en verzorging (wijkverpleging)

Wanneer persoonlijke verzorging een onderdeel is van de begeleiding in het dagelijkse leven en hier geen lichamelijke hulp bij komt, valt de verzorging onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Voor deze vorm van verzorging betaal je geen eigen risico. 

Zintuiglijk gehandicaptenzorg

De behandelingen voor blinde en dove mensen worden alleen door de basisverzekering vergoed wanneer het gaat om behandelingen waarvoor je niet hoeft te worden opgenomen.
De behandelingen waarvoor opname noodzakelijk is worden vergoed vanuit de nieuwe wet, de Wlz (Wet langdurige zorg).

Langdurig geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

De eerste drie jaar in een GGZ instelling voor volwassenen worden sinds 2015 vergoed door de basisverzekering. Voor deze zorg moet er wel een eigen risico betaalt worden.

Na drie jaar komt deze zorg onder de regels van de Wlz te vallen. Er wordt dan een inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd.

Vergelijk en bespaar

Wanneer je onze zorgvergelijker gebruikt kun je kiezen voor de beste en goedkoopste zorgverzekering. De basisverzekering is de goedkoopste verzekering, maar bedenk welke zorg uit de aanvullende verzekering je nodig denkt te hebben in 2018. Heb je een vraag of wil je hulp bij het overstappen? Onze zorgcoaches zijn bereikbaar op 020 261 16 00.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd