ZorgKiezer

De basisverzekering

Door: - Leestijd: 3 minuten

De basisverzekering, ook wel zorgverzekering of ziektekostenverzekering genoemd, is een wettelijk vastgesteld pakket dat door de zorgverzekeraars wordt aangeboden. De basisverzekering is bij elke aanbieder hetzelfde en zorgt voor een dekking van de basiszorg. 

De basisverzekering biedt een dekking voor onder andere ziekenhuiszorg en de huisarts. Ook worden verschillende medicijnen vergoed door de basisverzekering. Spoedeisende hulp in het binnenland en in het buitenland wordt (deels) vergoed door de basisverzekering en medisch noodzakelijke zorg ook. De samenstelling van de basisverzekering is niet aan te passen. Wel kan er verschil zijn tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Dit houdt in of je wel of geen keuzevrijheid hebt in de zorgverleners. 

Besparen op de basisverzekering

Wil je weten welke basisverzekering het beste is voor jou? Je kan bij ZorgKiezer.nl elke zorgverzekering vergelijken. Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om tenminste een basisverzekering te hebben. Een aanvullende zorgverzekering is optioneel. Ook minderjarige kinderen moeten verplicht een basisverzekering hebben, maar zij zijn gratis meeverzekerd bij een ouder op de polis. Je moet de kinderen echter wel aanmelden bij de zorgverzekeraar. Als de ouders verschillende zorgverzekeringen hebben, dan kan je de kinderen het beste meeverzekeren bij de ouder met het meest uitgebreide pakket. Je hoeft je niet per se aanvullend te verzekeren voor je kinderen. De basisverzekering voor kinderen onder de 18 jaar is uitgebreider dan die voor volwassenen. Wil je hier meer informatie over, dan kan je telefonisch contact opnemen met ZorgKiezer.nl op 020 2611600. Wij bij ZorgKiezer.nl helpen je graag bij het vinden van de beste basisverzekering. 

Inhoud basispakket

De basisverzekering vergoedt standaardzorg. Voor sommige vergoedingen geldt een eigen risico of een eigen bijdrage. De volgende onderdelen zitten in het basispakket.

 • Geneeskundige zorg verleend door; huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen;
 • Verpleging en verzorging bij mensen thuis;
 • Zintuiglijke gehandicaptenzorg;
 • Het eerste, tweede en derde jaar verblijf in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg;
 • Spoedeisende hulp wereldwijd (voor het Nederlandse tarief);
 • Medische hulpmiddelen;
 • Vele soorten voorgeschreven geneesmiddelen;
 • Kraamzorg;
 • Eerstelijns psychologische hulp;
 • Paramedische zorg (beperkt: fysiotherapie/oefentherapie, logopedie, ergotherapie en dieetadvisering);
 • Ziekenhuis verblijf;
 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar (vanaf 18 jaar alleen specialistische tandheelkunde en het kunstgebit);
 • Ziekenvervoer (per ambulance en zittend vervoer).

In 2018 wordt het basispakket uitgebreid met een aantal specifieke behandelingen. Lees hier meer over de basisverzekering in 2018.

Eigen risico

Voor het basispakket heb je een eigen risico. Iedere verzekerde heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dit wordt het vrijwillig eigen risico genoemd. Door het eigen risico te verhogen, kun je besparen op de kosten voor het basispakket. Let er op dat je in dit geval eerst een hoger bedrag zelf moet betalen voor de zorg uit het basispakket. Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering hoeft geen eigen risico betaald te worden. Lees hier meer over het eigen risico in 2018

Need help in English?

Want to compare and find the best health insurance in the Netherlands? You can find all the information where you are looking for right here. 

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Is de basisverzekering overal even duur?

Nee, ook al is de basisverzekering voor elke aanbieder hetzelfde, de premie die hiervoor betaald wordt kan per zorgverzekeraar verschillen. Als jij alleen een basisverzekering wilt, kan je beter eerst de zorgverzekering vergelijken. Je kan geld besparen door over te stappen naar een voordeligere zorgverzekering. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2022 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 70 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd