ZorgKiezer

Wat gebeurt er als ik mijn premie niet betaal?

Door: - Leestijd: 1 minuut

Wanneer je door je financiële situatie niet in staat bent om aan je betalingsverplichtingen ten behoeve van je zorgverzekering te voldoen loop je het risico als wanbetaler te worden aangemeld bij het Zorginstituut Nederland.

Het kan een keer voorkomen dat de zorgpremie voor de zorgverzekering niet van je rekening kan worden afgeschreven. De zorgverzekeraar zal je in die situatie een betalingsherinnering sturen. Lukt het dan na twee maanden nog niet om de premie te betalen, dan kan de zorgverzekeraar je een betalingsregeling aanbieden.

Zorginstituut Nederland

Wanneer je na zes maanden nog niet hebt betaald, zal je bij het Zorginstituut Nederland worden gemeld en zij houden de premie in op je inkomen. Heb je geen inkomsten of een te laag inkomen, dan zal je maandelijks zelf de premie moeten overmaken middels een acceptgiro van het CJIB.
Deze ‘bestuursrechtelijke premie’ is echter zo’n 30% hoger dan de gewone zorgpremie.

Deze inhouding op het inkomen loopt door totdat de betalingsachterstand vermeerderd met de bijkomende kosten is voldaan aan de verzekeraar. Het Zorginstituut Nederland stopt met inhouden van de bestuursrechtelijke premie als de zorgverzekeraar je afmeldt bij het Zorginstituut.

Hoe zit het met mijn zorgtoeslag?

De zorgtoeslag ontvang je niet meer zelf. Daar wordt de premie aan het Zorginstituut betaald.

Wat zijn de verdere gevolgen?

De zorgverzekeraar kan ervoor kiezen de aanvullende zorgverzekering te beëindigen. Voor de basisverzekering zal je wel verzekerd blijven.

Kan ik wel overstappen?

Met een betalingsachterstand is overstappen van zorgverzekering niet mogelijk. Je huidige zorgverzekeraar staat niet toe dat de zorgverzekering wordt opgezegd terwijl je nog premies verschuldigd bent.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd