ZorgKiezer

Prinsjesdag 2013 en je zorgverzekering 2014

Door: - Leestijd: 2 minuten

Prinsjesdag 2013 vond plaats op 17 september. Op deze dag zijn de nieuwe plannen zijn voor 2014 bekend gemaakt. 

Op deze pagina vind je alle informatie met betrekking tot de wijzigingen. Wil je weten wanneer alle zorgpremies bekend zijn?  Meld je aan voor de  nieuwsbrief en schrijf je in voor de premiewekker. Zo ben je als eerste op de hoogte en kun je alle zorgverzekeringen voor 2014 vergelijken.

Wijzigingen zorgverzekering 2014

Overzicht van de wijzigingen zorgverzekering 2014. Uiterlijk half november moeten alle verzekerden een nieuwe aanbod hebben gehad van hun huidige zorgverzekeraar. Welke wijzigingen zijn er in de zorgverzekering in 2014? Wij houden jou op deze pagina het hele jaar op de hoogte. Hou deze pagina dus goed in de gaten.

Premie zorgverzekering 2014

De nominale zorgpremie 2014 wordt geschat op 1226 euro op jaarbasis. Dit is 24 euro lager dan in 2013. De daadwerkelijke premie voor de zorgverzekering in 2014 wordt later bepaald door de zorgverzekeraars.

Het basispakket in 2014

Er verdwijnen geen behandelingen en hulpmiddelen uit de basisverzekering. Er worden wel twee nieuwe behandelingen voorwaardelijk toegelaten aan het basispakket. Dit zijn innovatieve behandelingen voor patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose of met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn. Het limiet van vijf consulten bij een eerstelijns psycholoog komt te vervallen. In 2014 komen er vier zorgcategorieën wat samen de Generalistische Basis GGZ vormt. Thuisdialyse wordt in 2014 vergoed als medisch-specialistische zorg en niet langer als medisch hulpmiddel en de vacuümpomp wordt in 2014 vergoed als onderdeel van de therapie en niet als hulpmiddel. Deze laatste twee wijzigingen hebben geen financieel effect op de verzekerden.

Het voornemen om werelddekking uit de zorgverzekering te schrappen gaat niet door.

Zorgtoeslag 2014 

De zorgtoeslag wordt verlaagd in 2014 en dit wordt langzaam verder afgebouwd. In 2014 wordt de zorgtoeslag gebaseerd op de gemiddelde nominale premie. Hierbij worden collectieve contracten meegenomen in de berekeningsgrondslag. Veel consumenten hebben een collectieve zorgverzekering, waardoor deze manier van berekenen van de zorgtoeslag beter past bij het feitelijk te betalen bedrag.

Eigen risico 2014

Het eigen risico is 360 euro in 2014. Een verhoging van 10 euro ten opzichte van het jaar ervoor. Het eigen risico wordt niet inkomensafhankelijk.

Chronisch zieken in 2014

In 2014 worden chronisch zieken niet meer gecompenseerd met de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Ook de Compensatie eigen risico en de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten verdwijnen.

Vrije keuze in de zorg

In 2014 wordt het verschil tussen de natura polis en de restitutiepolis duidelijker. Zorgverzekeraars zijn in 2014 niet langer verplicht standaard een vergoeding van 80% te betalen voor zorg geleverd door niet-gecontracteerde zorgverleners. Ze moeten van tevoren aangeven hoeveel zij dan wel vergoeden. Bij een naturapolis mag je alleen naar gecontracteerde zorgverleners. Bij de restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze.

Zorgpremie voor werkgevers in 2014

Voor werknemers gaat de premie voor de zorgverzekeringswet gaat omlaag van 7,75 naar 7,50 procent.

Huishoudelijke hulp

Gemeenten worden in 2014 nog niet gekort op het budget voor huishoudelijke hulp. De bezuiniging wordt uitgesteld tot 2015.

Wat betekent dit voor mijn portemonnee?

Alles wat er op Prinsjesdag 2013 bekend is gemaakt, is van invloed op je portemonnee. Om te weten wat er precies met je koopkracht gebeurt in 2014, 2015 en 2016 hebben wij een rekentool ontwikkeld. Vul 5 gegevens in en reken uit hoeveel je er op vooruit of juist achteruit gaat.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct