ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Rijbewijskeuring en zorgverzekering

Door: - Leestijd: 1 minuut

Wat houdt een rijbewijskeuring in? Het is een medische check voor het verlengen van je rijbewijs. Automobilisten van 75 jaar en ouder zijn iedere 5 jaar verplicht een keuring te ondergaan. Als je jouw C of D-rijbewijs wilt halen of verlengen is een keuring ook verplicht. 

Wat kost een rijbewijskeuring?

Voor de keuring heb je een 'Eigen verklaring' nodig. Deze kun je digitaal aanschaffen en invullen via Mijn CBR. Je moet ervoor zorgen dat het Geneeskundig verslag wordt ingevuld door een arts van jouw keuze. De 'Eigen verklaring' kost bij het CBR €41,00 in 2024. Hier kunnen kosten bijkomen voor medische onderzoeken, eventuele rij-test of het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

De medische adviseur gaat aan de hand van je 'Eigen verklaring' jouw rijgeschiktheid beoordelen. Er wordt bepaald of er een extra onderzoek door een medisch specialist is vereist. Als dit het geval is ontvang je hiervoor een verwijsbrief. Na het rapport van de specialist is het soms nodig om je rijgeschiktheid in de praktijk te beoordelen. Het CBR zal je hiervoor een uitnodiging sturen. Wil je weten wat het gaat kosten? Vraag dan vooraf een prijsopgave aan bij de specialist. 

Vergoeding rijbewijskeuring door je zorgverzekering

Een rijbewijskeuring wordt niet vergoed door de basisverzekering. Hier kan je een aanvullende verzekering voor afsluiten. Houd er dan rekening mee dat je de keuring in de meeste gevallen zelf moet betalen. De rijbewijskeuring is slechts eens per vijf jaar nodig en daarom door de meeste zorgverzekeraars niet opgenomen in de vergoedingen. Controleer bij jouw zorgverzekering of er een vergoeding jouw aanvullend pakket zit voor een rijbewijskeuring. Bij iedere zorgverzekering is dit anders, dus het is verstandig dit te controleren. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd