ZorgKiezer

Vergoeding bij hiv en aids

Door: - Leestijd: 1 minuut

Hiv is een virus dat het ernstige syndroom aids veroorzaakt. Hiv tast stapsgewijs het afweersysteem van je lichaam aan. Als het afweersysteem zo is verzwakt dat je lichaam niet meer in staat is verweer te bieden tegen ziekteverwekkers, spreek je van aids. Uiteindelijk leidt aids zonder behandeling tot overlijden. Gelukkig kan tijdige diagnose en behandeling van hiv de ontwikkeling van aids voorkomen.

Zorgpremie voor 2022 berekenen? 

Direct jouw zorgpremie berekenen in onze calculator »

Wordt een hiv-test vergoed?

Er leven naar schatting ongeveer 25.000 mensen met hiv in Nederland. De huisarts kan door middel van een hiv-test uitsluitsel geven of je hiv-positief bent of niet. Deze bloedtest wordt vergoed door je zorgverzekeraar vanuit het basispakket. Mensen die om uiteenlopende redenen een hoger risico hebben op hiv besmetting en jongeren tot 25 jaar kunnen zich ook bij de GGD gratis laten testen.

Hoe wordt hiv-infectie behandeld?

Hiv-infectie kan worden behandeld met hiv-remmers. Hierdoor kan de ontwikkeling van aids voorkomen worden. Hiv-infectie is echter niet volledig te genezen en is een chronische ziekte. Het gebruik van hiv-remmers wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Voor alle zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, uitgezonderd de huisarts, betaal je een wettelijk verplicht eigen risico. In 2019 bedraagt het minimale eigen risico 385 euro. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Mensen met hiv-infectie moeten daardoor geaccepteerd worden.

Zorgverzekering vergelijken

Heb jij een basisverzekering nodig? Via de ZorgVergelijker van ZorgKiezer.nl kun jij zorgverzekering vergelijken op basis van premies, dekking en jouw eigen wensen. Wil jij hier hulp bij? Je kunt gratis contact met ons opnemen via het telefoonnummer 020 2611 600. Ons team van zorgspecialisten staat klaar om je te helpen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd