ZorgKiezer

Vergoeding voor mantelzorg

Door: - Leestijd: 1 minuut

Tegenwoordig wordt er voor zorg een beroep gedaan op de directe omgeving van de zorgbehoevende, zoals familie, vrienden, kennissen of buren. Dit heet mantelzorg.

Wat betekent mantelzorg?

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor de chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon.
Maar liefst 2,6 miljoen volwassenen Nederlanders verlenen meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden mantelzorg, vaak naast hun baan. Zij kiezen hier niet voor, maar het overkomt ze omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft.

Vergoeding mantelzorg

Zoals hierboven al beschreven is mantelzorg vrijwillig en onbetaald, en dat terwijl je als mantelzorger vaak te maken krijgt met minder inkomsten. Je bent bijvoorbeeld minder gaan werken of maakt extra kosten door het reizen naar de zorgvrager. Toch bestaan er wel een aantal mogelijkheden voor een vergoeding:

Blijk van waardering

Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers van hun zorgvragende inwoners. Zij kunnen de mantelzorgers ondersteunen door bijvoorbeeld het tijdelijk overnemen van de zorg door een beroepskracht of een vrijwilliger.
Daarnaast kunnen ze in aanmerking komen voor zogeheten blijk van waardering. Dit kan een financiële of natura tegemoetkoming zijn.

PGB

Mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking krijgen maandelijks een bedrag om zorg in te kopen. Zo kan dus ook de zorg bij de mantelzorger worden ingekocht door een contract af te sluiten. Deze krijgt vervolgens betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb).
Alleen persoonlijke verzorging en verpleging kunnen betaald worden middels het pgb, niet de huishoudelijke taken.

Aftrekken van de belasting

Als je zorgt voor bijvoorbeeld je kind of een ander persoon dat tot hetzelfde huishouden behoort, dan kun je gebruik maken van de belastingaftrek van zorgkosten.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct