ZorgKiezer

Vergoeding wijkverpleging

Door: - Leestijd: 1 minuut

Wijkverpleging is er voor mensen die thuis verzorging of verpleging nodig hebben. De wijkverpleegkundige behoort, net als de huisarts, tot eerstelijnszorgverlening. Het is de eerste toegang tot professionele zorg, die voornamelijk bestaat uit het verrichten van verpleegkundige en verzorgende handelingen.

Overheveling AWBZ naar Zorgverzekeringswet

Per 1 januari 2015 gaat er een hoop veranderen wat betreft de vergoeding voor de wijkverpleging. De wijkverpleging wordt namelijk overgeheveld van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). De eigen betalingen voor verpleging en verzorging komen hiermee te vervallen. Binnen de Zvw heeft de zorgverzekeraar een zorgplicht en wordt de wijkverpleging uitgevoerd door zorgverzekeraars. Dit wil zeggen dat de zorgverzekeraar verantwoordelijk is dat de verzekerden de zorg en vergoeding van die zorg krijgen, als zij hier recht op hebben. De gedachte hierachter is dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en het gebruik van zwaardere zorg kan worden beperkt en uitgesteld. Het is de bedoeling dat zorgbehoevenden zo veel mogelijk zorg dicht bij huis krijgen.

Wijkverpleging in het basispakket van de zorgverzekering

Wijkverpleegkundige zorg wordt vanaf 1 januari 2015 volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Dit geldt alleen wanneer de zorgverlener is gecontracteerd met je zorgverzekeraar. Als je zorgverlener niet gecontracteerd is, krijg je de zorg niet volledig vergoed. Net als de huisarts, valt de wijkverpleging niet onder het verplicht eigen risico.

Gratis hulp nodig?

Kom je er niet uit? Of heb je een vraag over de zorgverzekering 2018? Bel ons op het telefoonnummer 020 261 16 00. Er staat een team van zorgspecialisten klaar om je te helpen. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd