Jouw zorgverzekering in 2019

De zorgkosten nemen ieder jaar toe. Hoogstwaarschijnlijk wordt daarom de zorgverzekering in 2019 ook weer duurder. Op Prinsjesdag, dinsdag 18 september 2018, worden de zorgpremies bekend gemaakt. Vanaf dat moment kun je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering in 2019. In 2018 was het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering bijna 300 euro. Het is verstandig om ieder jaar opnieuw naar je zorgwensen te kijken en zorgverzekeringen te vergelijken. 

Belangrijkste wijzigingen tot nu toe:

Delta Lloyd is overgenomen door Nationale Nederlanden. De pakketten, premies en voorwaarden zullen niet veranderen alleen de naam verandert.

Tweede tab: Basisverzekering 2019

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voor alle zorg die door de basisverzekering gedekt wordt betaal je eerst je eigen risico. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt er in het basispakket voor 2019 een behandeling toegevoegd voor mensen met overgewicht en obesitas.

18 september 2018 - Prinsjesdag
Op deze dag worden de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de zorgverzekering in 2019 bekend gemaakt zoals de nominale premie en de hoogte van het eigen risico en de zorgtoeslag.

12 november 2018
Op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. Vanaf dit moment kun je alle zorgverzekeringen vergelijken. 

31 december 2018
Dit is de allerlaatste dag om over te stappen. 

31 januari 2019
Als je je oude zorgverzekering zelf hebt opgezegd voor 1 januari 2019 dan kun je nog een nieuwe zorgverzekering kiezen tot en met 31 januari 2019.

Tussentijds overstappen via ZorgKiezer?

• Je wordt 18. In dat geval ben je verplicht premie te betalen vanaf de 1e van de maand na de maand dat je 18 wordt. Blijf je bij je ouders op de polis of kies je zelf een zorgverzekering?;
• Je bent collectief verzekerd via je werkgever en je verandert van werkgever. Je kunt dan overstappen naar de collectieve verzekering van de nieuwe werkgever óf een andere collectieve verzekering. Als je niet overstapt naar een ander collectief dan wordt de huidige collectieve verzekering omgezet naar een individuele verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar;
• Je gaat scheiden en je staat op een gezamenlijke polis met jouw ex-partner;
• Als jouw zorgverzekeraar de voorwaarden wijzigt gedurende het jaar;
• Als je in Nederland komt wonen. Binnen 4 maanden moet je een zorgverzekering afgesloten hebben;
• Je was militair, gemoedsbezwaard of gedetineerd.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van mijn zorgverzekering?

De dekking:

Je kunt naast de wettelijk verplichte basisverzekering in Nederland ook kiezen voor een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk goed of het nuttig is om naast de basisverzekering een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Zorg dat je niet te veel betaald voor zorg die je niet nodig hebt.

Soort polis:

Alle basisverzekeringen bieden dezelfde zorg, maar je kunt wel zelf een polis kiezen. De soort polis heeft te maken met de ziekenhuizen waarbij je terecht kunt. Houd hier rekening mee in je vergelijking.

Budgetpolis; Kies jij een budgetpolis? Dan kun je bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. De verzekeraar wilt dus dat je naar de gecontracteerde ziekenhuizen of zorgverleners gaat.

Naturapolis: Kies jij een naturapolis? Dan kun je bij bijna alle zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. Je hebt dus een ruimer aanbod dan bij een budgetpolis. Daar staat een hogere zorgpremie tegenover.

Restitutiepolis: Kies jij een restitutiepolis? Dan kun je altijd overal terecht. Door deze keuzevrijheid betaal je meer aan zorgpremie.
Als je toch naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is dan wordt doorgaans 75% vergoed en moet je dus 25% zelf betalen. Voor spoedeisende hulp kun je in élk ziekenhuis terecht, ongeacht de zorgverzekeraar of de polis.

Verplicht of vrijwillig eigen risico:

In 2019 bedraagt het eigen risico 385 euro mits het huidige kabinet aan de macht blijft. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen op zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wanneer je het eigen risico verhoogt krijg je een korting op je zorgpremie.

Korting op je zorgverzekering:

In een aantal situaties is het mogelijk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Als je overstapt via ZorgKiezer.nl kun je ook gebruik maken van een korting tot 12%. Je krijgt ook vaak korting als je student of ZZP’er bent. Let op: Een reguliere zorgverzekering is in sommige gevallen alsnog goedkoper. Vergelijk dus eerst alle zorgverzekeringen goed.

Maandpremie of jaarpremie:

Je kunt er voor kiezen om je premie per maand te betalen of per jaar. Als je per jaar betaald ontvang je bij sommige zorgverzekeraars een korting die kan oplopen tot 3%.

*FILMPJE*

Top 3: Laagste premie