Zorgverzekering 2019
  • Bekijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Zorgverzekering vergelijken

Eenvoudig zorgverzekering bekijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel t.w.v. €39,99 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

  • Vergelijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Onafhankelijk meer dan 57 zorgverzekeringen vergelijken

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom de zorgverzekeringen 2024.

Algemeen
Basisverzekering
Eigen risico

Jouw zorgverzekering 2019 vergelijken

In 2019 wordt een zorgverzekering duurder. De nominale jaarpremie van 2019 is 1.432 euro. Zorgverzekeraars kunnen dit bedrag als richtlijn nemen, maar mogen zelf hun premies bepalen, afhankelijk van hoeveel reserves ze inzetten. 

Vanaf nu tot 12 november kunnen zorgverzekeraars hun nieuwe pakketten en prijzen gaan samenstellen. Zorgverzekeraar DSW heeft dit als eerste gedaan. Afgelopen jaar was het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering bijna 300 euro. Het blijft daarom verstandig om elk jaar opnieuw de polis te beoordelen en te vergelijken met andere verzekeraars. Voor hulp kan je bellen met ons serviceteam op 020 2611600. 

Belangrijkste zorgnieuws tot nu toe:



Basisverzekering 2020

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voor alle zorg die door de basisverzekering gedekt wordt, betaal je eerst je eigen risico. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld aan de hand van de wijzigingen die tijdens Prinsjesdag bekend worden. 

De basisverzekering wordt in 2019 uitgebreid met de volgende punten:

  • Vergoeding van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen. De GLI richt zich  op het tegengaan van overgewicht. 
  • De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. 
  • Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.
  • Voor patiënten met auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (SLE) werd het middel Belimumab de afgelopen jaren voorwaardelijk vergoed. Op deze manier kon het middel zijn effect in de praktijk bewijzen. Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat het middel inderdaad een meerwaarde oplevert. Daarom is besloten Belimumab nu definitief te vergoeden vanuit het basispakket.
  • Bijbetaling voor bepaalde geneesmiddelen worden gemaximeerd op 250 euro. Dit is om stapeling van zorgkosten te voorkomen.

De medicijnen paracetamol, vitaminen en mineralen verdwijnen uit het basispakket.

Eigen risico 2019

Het eigen risico blijft in 2019 gelijk. Het eigen risico wordt niet opnieuw verhoogd en blijft staan op 385 euro voor het komende jaar. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg die je gebruikt uit de basisverzekering. 

Het eigen risico betaal je als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico geldt echter niet voor kinderen onder de 18 jaar en niet voor sommige vormen van zorg zoals de huisarts. Je kan dus altijd zonder kosten langs de huisarts gaan. Het eigen risico begon ooit bij een bedrag van 150 euro en zou in 2018 gaan stijgen tot maar liefst 400 euro. Dit is na Prinsjesdag vorig jaar tegengehouden en ook voor volgend jaar wordt dit bedrag bevroren. Hierdoor stijgt het eigen risico niet verder en blijft het bedrag hangen op 385 euro. 

Waar moet je op letten bij het vergelijken en overstappen van je zorgverzekering?

Ben jij niet tevreden over de zorgpremie of bijvoorbeeld de dekking van jouw zorgverzekering? Ieder jaar kun jij overstappen van zorgverzekering. Een zorgverzekering is één kalenderjaar geldig. Doe je niks? Dan wordt jouw zorgverzekering automatisch verlengd naar volgend jaar op basis van de voorwaarden en zorgpremie van het volgende jaar. 

1. Een lagere zorgpremie

Door over te stappen kun je besparen op je zorgpremie. Zorgverzekeraars mogen zelf hun premies bepalen. In 2018 was het verschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering bijna 300 euro. 

2. Dekking van jouw zorgverzekering

Je kunt naast de wettelijk verplichte basisverzekering in Nederland ook kiezen voor een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk goed of het nuttig is om naast de basisverzekeringeen aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Zorg dat je niet te veel betaald voor zorg die je niet nodig hebt.
De basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar let wel op de voorwaarden.

3. Keuze aan zorgverleners

Alle basisverzekeringen bieden dezelfde zorg, maar je kunt wel zelf een type polis kiezen. De soort polis geeft aan bij welke zorgaanbieders je terecht kunt. Voor spoedeisende hulp kun je in elk ziekenhuis terecht, ongeacht de zorgverzekeraar of de polis. Voor de huisarts en de tandarts heb je áltijd vrije keus waar je naar toe gaat.

Budgetpolis: Kies jij een budgetpolis in 2019? Dan kun je bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. De verzekeraar wilt dus dat je naar de gecontracteerde ziekenhuizen of zorgverleners gaat.

Naturapolis: Kies jij een naturapolis? Dan kun je bij bijna alle zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. Je hebt dus een ruimer aanbod dan bij een budgetpolis. Je betaalt wel iets meer voor een naturapolis.

Restitutiepolis: Kies jij een restitutiepolis? Dan kun je altijd overal terecht. De zorgverzekeraar heeft met de meeste zorgverleners een contract. Door deze keuzevrijheid betaal je wel meer aan zorgpremie. 
Als je toch naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is dan wordt doorgaans 75% vergoed en moet je dus 25% zelf betalen. 

4. Verplicht of vrijwillig eigen risico

In 2019 bedraagt het eigen risico 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen voor zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wanneer je het eigen risico verhoogt krijg je een korting op je zorgpremie. Je neemt dan namelijk zelf meer risico. Als je naar het ziekenhuis moet, voor bijvoorbeeld een gebroken been, betaal je de eerste 885 euro zelf (385 euro + 500 euro).

5. Korting op je zorgverzekering

In een aantal situaties is het mogelijk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Als je overstapt via ZorgKiezer.nl kun je ook gebruik maken van een korting tot 12%. Je krijgt ook vaak korting als je student of ZZP'er bent. Let op: Een reguliere zorgverzekering is in sommige gevallen alsnog goedkoper dan een zorgverzekering via een collectief. Vergelijk dus eerst alle zorgverzekeringengoed.

6. Zorgpremie per maand of per jaar betalen

Je kunt er voor kiezen om je premie per maand te betalen, per jaar en in sommige gevallen per kwartaal. Als je per jaar betaalt ontvang je bij sommige zorgverzekeraars een korting die kan oplopen tot 2%. Je zorgverzekering 2019 vergelijken kan eenvoudig op ZorgKiezer.nl.

Tussentijds overstappen via ZorgKiezer

Tussentijds wijzigen of overstappen kan in principe niet. Er is echter een aantal uitzonderingen waarbij tussentijds overstappen mogelijk is. Onderstaande lijst zijn uitzonderingen waarbij je wel tussentijds kan overstappen:

  • Je wordt 18. In dat geval ben je verplicht premie te betalen vanaf de 1e van de maand na de maand dat je 18 wordt. Je kan bij je ouders op de polis blijven, maar overstappen is vaak aan te raden.
  • Je bent collectief verzekerd via je werkgever en je verandert van werkgever. Je kunt dan overstappen naar de collectieve verzekering van de nieuwe werkgever. Als je niet overstapt naar een ander collectief dan wordt de huidige collectieve verzekering omgezet naar een individuele verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar.
  • Je gaat scheiden en je staat op een gezamenlijke polis met jouw ex-partner.
  • Als jouw zorgverzekeraar de voorwaarden wijzigt gedurende het jaar.
  • Als je in Nederland komt wonen. Binnen 4 maanden moet je een zorgverzekering afgesloten hebben.
  • Je was militair, gemoedsbezwaard of gedetineerd.

Dit zijn de goedkoopste basisverzekeringen met 885 euro eigen risico en ruime zorgkeuze