Zorgverzekering 2020

Eenvoudig Zorgverzekering 2020
vergelijken en afsluiten

 

Onafhankelijk meer dan 50 zorgverzekeringen vergelijken

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom de zorgverzekeringen 2020.

Algemeen
Basis verzekering
Eigen risico

Jouw zorgverzekering in 2020 

Prinsjesdag is geweest, de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2020 zijn bekend. Wij zetten de grootste veranderingen voor je op een rijtje.

Financiële wijzigingen:

  • De rekenpremie stijgt met 37 euro naar 1421 euro per jaar. Deze rekenpremie is voor iedere verzekeraar hetzelfde. De uiteindelijke premie bepalen de verzekeraars zelf. Deze premies worden uiterlijk 12 november bekend gemaakt.
  • Niet alleen de premie stijgt; de zorgtoeslag wordt ook verhoogd. De maximale zorgtoeslag stijgt voor eenpersoonshuishoudens met circa 65 euro en voor meerpersoonshuishoudens met circa 95 euro.
  • De maximale collectiviteitskorting op het basispakket daalt in 2020 van 10% naar 5%. Deze beperking geldt niet voor de collectiviteitskorting op de aanvullende pakketten.
  • In het regeerakkoord heeft het kabinet besloten om het eigen risico te bevriezen tot 2022. Dit betekent dat het eigen risico in 2020 hetzelfde blijft als vorig jaar: 385 euro.

Nieuwe vergoedingen:

In 2020 wordt het basispakket uitgebreid met een aantal nieuwe zorgvergoedingen:

  • Een logeervergoeding voor patiënten die onder behandeling zijn bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum. De vergoeding bedraagt maximaal 75 euro per nacht en geldt voor verblijven van minimaal drie aaneengesloten behandeldagen.
  • In 2020 zijn er ook nieuwe vergoedingen voor medicatie.  Als een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, wordt de apotheekbereiding wél vergoed. Op deze manier zijn deze geneesmiddelen toch te verkrijgen. 
  • In september 2019 zijn er proeven gestart voor de vergoeding van kanker- en MS-medicatie. De medicijnen Abemaciclib (borstkanker), Durvalumab (longkanker) en Fampyra (MS) worden ook in 2020 vergoed.
  • Daarnaast komt er een nieuwe vergoeding voor de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten. Deze zorg richt zich met name op zorgverlening thuis of in de eigen omgeving van de patiënt. De vergoeding moet de druk bij huisartsen verlichten, en zorgt er voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. 

Het is verstandig om ieder jaar opnieuw naar je zorgwensen te kijken en zorgverzekeringen te vergelijken. De verzekeraars maken de definitieve premies voor 2020 begin november (uiterlijk 12 november) bekend. Vanaf dat moment is het mogelijk om een zorgverzekering voor 2020 uit te zoeken. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe premies? Meldt je dan aan voor ons PremieAlert en ontvang de premies vers van de pers in jouw mailbox.

Basisverzekering 2020

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voor alle zorg die door de basisverzekering gedekt wordt betaal je eerst je eigen risico. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld.

Op Prinsjesdag wordt in de troonrede meer bekend over bijvoorbeeld het eigen risico en de basisverzekering voor 2020. Vanaf 17 september worden de wijzigingen hier gepubliceerd.

Eigen risico 2020

In overeenstemming met het regeerakkoord blijft het eigen risico dit jaar 385 euro. Deze maatregel van minister Bruins is onderdeel van zijn poging om de opeenhoping van zorgkosten te voorkomen. Dit betekent dat het eigen risico sinds 2016 niet meer is gestegen. Wanneer het regeerakkoord wordt gehonoreerd, blijft het eigen risico ook ongewijzigd tot 2022.

Zorgverzekering 2020

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van mijn zorgverzekering?

De dekking:

Je kunt naast de wettelijk verplichte basisverzekering in Nederland ook kiezen voor een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk goed of het nuttig is om naast de basisverzekering een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Zorg dat je niet te veel betaald voor zorg die je niet nodig hebt.

Soort polis:

Alle basisverzekeringen bieden dezelfde zorg, maar je kunt wel zelf een type polis kiezen. Het verschil tussen de polissen heeft te maken met de zorgaanbieders waarbij je terecht kunt. Houd hier rekening mee in je vergelijking.

Budgetpolis: Kies jij een budgetpolis? Dan kun je bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. De verzekeraar wilt dus dat je naar de gecontracteerde ziekenhuizen of zorgverleners gaat.

Naturapolis: Kies jij een naturapolis? Dan krijg je de zorg bij alle gecontracteerde zorgverleners voor 100% vergoed. Je hebt dus een veel ruimer aanbod dan bij een budgetpolis. Als je toch naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is dan wordt doorgaans 75% vergoed en moet je dus 25% zelf betalen. Het exacte percentage dat je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar. 

Restitutiepolis: Kies jij een restitutiepolis? Dan kun je altijd overal terecht. Jouw zorg wordt dan voor 100% vergoed. Er geldt vaak wel een bovengrens, dit noemen we het marktconform tarief. Deze bovengrens voorkomt dat zorgaanbieders buitenproportionele prijzen kunnen rekenen voor de zorg die zij verlenen. De restitutiepolis biedt de meest volledige dekking.

Verplicht of vrijwillig eigen risico:

In 2020 bedraagt het eigen risico 385 euro mits het huidige kabinet aan de macht blijft. Dit komt doordat zij hebben afgesproken om het eigen risico niet te wijzigen gedurende dit regeerakkoord. Een eigen risico betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen in het geval van zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wanneer je het eigen risico verhoogt krijg je een korting op je zorgpremie.

Op Prinsjesdag zal er een definitieve uitspraak over de hoogte van het eigen risico worden gedaan.

Korting op je zorgverzekering:

In een aantal situaties is het mogelijk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Je krijgt ook vaak korting als je student of ZZP'er bent.  Als je overstapt via ZorgKiezer.nl kun je ook gebruik maken van een korting. De hoogte van deze korting wordt later dit jaar vastgesteld. Houd deze pagina in de gaten voor updates. Let op: Een reguliere zorgverzekering is in sommige gevallen alsnog goedkoper. Vergelijk dus eerst alle zorgverzekeringen goed.

Maandpremie of jaarpremie:

Je kunt er voor kiezen om je premie per maand te betalen of per jaar. Als je per jaar betaalt ontvang je bij sommige zorgverzekeraars een korting die kan oplopen tot 3%.