Zorgverzekering 2020
  • Bekijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Zorgverzekering vergelijken

Eenvoudig zorgverzekering bekijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel t.w.v. €39,99 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

  • Vergelijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Onafhankelijk meer dan 57 zorgverzekeringen vergelijken

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom de zorgverzekeringen 2024.

Algemeen
Basisverzekering
Eigen risico

Jouw zorgverzekering in 2020 

Op Prinsjesdag zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2020 bekend gemaakt. Wij zetten de grootste veranderingen voor je op een rijtje.

De wijzigingen in de zorgverzekering 2021 hebben we ook voor je bij elkaar gezet.

Financiële wijzigingen: 

  • De rekenpremie stijgt met 37 euro naar 1421 euro per jaar. Deze rekenpremie is voor iedere verzekeraar hetzelfde. De uiteindelijke premie bepalen de verzekeraars zelf. Deze premies worden uiterlijk 12 november bekend gemaakt.
  • Niet alleen de premie stijgt; de zorgtoeslag wordt ook verhoogd. De maximale zorgtoeslag stijgt voor eenpersoonshuishoudens met circa 67 euro en voor meerpersoonshuishoudens met circa 95 euro.
  • De maximale collectiviteitskorting op het basispakket daalt in 2020 van 10% naar 5%. Deze beperking geldt niet voor de collectiviteitskorting op de aanvullende pakketten.
  • In het regeerakkoord heeft het kabinet besloten om het eigen risico te bevriezen tot 2022. Dit betekent dat het eigen risico in 2020 hetzelfde blijft als vorig jaar: 385 euro.

Nieuwe vergoedingen:

In 2020 wordt het basispakket uitgebreid met een aantal nieuwe zorgvergoedingen:

  • Een logeervergoeding voor patiënten die onder behandeling zijn bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum. De vergoeding bedraagt maximaal 75 euro per nacht en geldt voor verblijven van minimaal drie aaneengesloten behandeldagen.
  • In 2020 zijn er ook nieuwe vergoedingen voor medicatie.  Als een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, wordt de apotheekbereiding wél vergoed. Op deze manier zijn deze dure geneesmiddelen toch te verkrijgen. 
  • In september 2019 zijn er proeven gestart voor de vergoeding van kanker- en MS-medicatie. De medicijnen Abemaciclib (borstkanker), Durvalumab (longkanker) en Fampyra (MS) worden ook in 2020 vergoed.
  • Daarnaast komt er een nieuwe vergoeding voor de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten. Deze zorg richt zich met name op zorgverlening thuis of in de eigen omgeving van de patiënt. De vergoeding moet de druk bij huisartsen verlichten, en zorgt ervoor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. 

Het is slim om ieder jaar opnieuw naar je zorgwensen te kijken en zorgverzekeringen te vergelijken. De verzekeraars maken de definitieve premies voor 2020 uiterlijk 12 november bekend. Vanaf dat moment is het mogelijk om een zorgverzekering voor 2020 uit te zoeken. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe premies? Meld je dan aan voor onze PremieAlert en ontvang de premies vers van de pers in jouw mailbox.

Basisverzekering 2020

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voor alle zorg die door de basisverzekering gedekt wordt betaal je eerst eigen risico. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld.

Op Prinsjesdag zijn de wijzigingen in de basisverzekering bekend gemaakt.

Eigen risico 2020

In overeenstemming met het regeerakkoord blijft het eigen risico dit jaar 385 euro. Deze maatregel van minister Bruins is onderdeel van zijn poging om de opeenhoping van zorgkosten te voorkomen. Het eigen risico is sinds 2016 niet meer gestegen. Zolang het regeerakkoord wordt gehonoreerd, blijft het eigen risico ongewijzigd tot 2022.

Zorgverzekering 2021

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van mijn zorgverzekering?

Type basisverzekering

Alle basisverzekeringen bieden in principe dezelfde zorg, maar er zit wel veel verschil in de hoeveelheid zorgverleners bij wie je terecht kunt. Houd hier rekening mee in je vergelijking.

  • Selectpolis / budgetpolis: Goedkoop, maar je kunt bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht voor volledige vergoeding. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je een groot deel van de zorgkosten zelf betalen.  
  • Naturapolis: Meest gekozen. Toegang tot een ruim aanbod gecontracteerde zorgverleners. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je een deel van de zorgkosten zelf betalen. 
  • Combinatiepolis: Combinatie van de natura- en restitutiepolis. Bij sommige zorgsoorten stuurt de zorgverlener de rekening direct naar de verzekeraar. Bij andere zorgsoorten kun jij de nota zelf achteraf declareren.
  • Restitutiepolis: Volledig vrije zorgkeuze. Jouw zorg wordt  bij iedere zorgverlener voor 100% vergoed. De restitutiepolis biedt de meest volledige dekking.

De dekking

Je kunt jouw basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk goed of je dit nodig hebt. Het is natuurlijk zonde om te betalen voor zorg die je niet gebruikt. 

Verplicht of vrijwillig eigen risico:

In 2020 blijft het eigen risico hetzelfde als in 2019, namelijk: 385 euro. Je betaalt het eigen risico wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, denk hierbij aan medicijnen en ziekenhuiszorg. Als je dit soort zorg gebruikt dan moet je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betalen. Als je méér dan 385 euro per jaar aan kosten maakt, dan wordt alles boven die 385 euro vergoed door de verzekering.

Je kunt er voor kiezen om je eigen risico te verhogen met maximaal 500 euro. Als je kiest voor een hoger eigen risico krijg je korting op je zorgpremie. Bij een maximaal eigen risico kan dat oplopen tot 240 euro korting per jaar, maar als je onverhoopt toch ziek wordt of een ongeluk krijgt kan het zijn dat je 885 euro moet betalen. Als je kiest voor een hoog eigen risico is het verstandig om het vrijwillige eigen risico apart te zetten op je spaarrekening.

Korting op je zorgverzekering:

In een aantal situaties is het mogelijk om collectiviteitskorting te krijgen op je basispremie. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Je kan ook korting krijgen als je student of ZZP'er bent. Maar ook als je overstapt via ZorgKiezer.nl kun je gebruik maken van een korting. In 2020 is de maximale collectiviteitskorting op je basispremie nog 5%, maar dit verschilt per collectief. Let op: in een collectief moet je soms ook een aanvullend pakket afsluiten of kom je bij een verzekeraar die niet de goedkoopste is. Een individuele zorgverzekering kan in meer dan 70% van de gevallen goedkoper uitpakken. Vergelijk dus eerst alle zorgverzekeringen goed.

Maandpremie, kwartaalpremie of jaarpremie:

Je kunt ervoor kiezen om je premie per maand te betalen of per kwartaal of per jaar. Als je per kwartaal of per jaar betaalt ontvang je bij de meeste zorgverzekeraars een korting die kan oplopen tot 2%.

Dit zijn de goedkoopste basisverzekeringen met 885 euro eigen risico en ruime zorgkeuze