Zwangerschap & de zorgverzekering 2024

Zwanger zijn en bevallen is een bijzondere periode. Zeker als je je eerste kindje krijgt! Er komt veel op je af. Tijdens en na je zwangerschap heb je recht op zorg van bijvoorbeeld de verloskundige. Daarnaast worden er natuurlijk echo’s gemaakt van je kindje. Wat vergoedt de zorgverzekering wel en niet? En moet je overstappen van zorgverzekering als je zwanger bent? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over zwangerschap en de zorgverzekering voor 2024!


Zorgverzekering vergelijken

Moet je je zorgverzekering aanpassen als je zwanger bent?

Veel vrouwen vragen zich af of ze van zorgverzekering moeten overstappen tijdens zwangerschap. Dit hoeft niet altijd, maar het is wel belangrijk om te bekijken wat jouw zorgverzekeraar precies vergoedt tijdens je zwangerschap. Handig om te weten is dat elke basis zorgverzekering hetzelfde vergoedt als je zwanger bent. De basisververzekering 2024 in Nederland vergoedt het volgende bij zwangerschap:

 • Afspraken en controles bij de verloskundige
 • Laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld; bloedonderzoek)
 • Geneesmiddelen en vervoerskosten
 • Bloedonderzoek
 • 8-weken echo (indien medisch noodzakelijk) 
 • Noodzakelijke echo’s 12- en 20-weken
 • Overige echo's (indien medisch noodzakelijk) 
 • Gesprek over prenatale screening
 • NIPT test (medische noodzaak of ouder dan 36 jaar)
 • Combinatietest (indien medisch noodzakelijk) 
 •  Vruchtwaterpunctie, vlokkentest en Geavanceerd ultrageluid onderzoek
 • Bevalling in het ziekenhuis (medische noodzaak)
 • Thuisbevalling
 • Poliklinische bevalling in geboortecentrum of ziekenhuis
 • Geneesmiddelen bevalling 
 • Kraamzorg (met eigen bijdrage)
 • Medische nazorg na een bevalling
 • Bekkenfysiotherapie (9 behandelingen)
 • Dieetadvies (3 behandeluren) 

De basisverzekering is altijd hetzelfde. Verschillen tussen wat zorgverzekeraars wel of niet vergoeden, zullen dus vooral in aanvullende pakketten zitten.

Zwangerschapstest zorgverzekering
Echo zorgverzekering

Wat is de beste zorgverzekering bij zwangerschap?

Iedereen heeft een andere zorgbehoefte. Dat geldt ook als je zwanger bent. Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan kun je elk jaar tussen half november en eind december overstappen naar een andere zorgverzekering. Als je al eerder een zwangerschap hebt gehad met complicaties, is het slim om vooral aanvullende verzekeringen goed te vergelijken. Een populaire zorgverzekering bij zwangerschap is de Zorgzeker 2 verzekering van United Consumers. Zij vergoeden namelijk ook advies bij borstvoeding en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Ook a.s.r. is een populaire verzekeraar, zij bieden ook na de zwangerschap een herstelprogramma. Andere populaire zorgverzekeraars bij zwangerschap zijn:

 • Hema
 • Univé
 • Zilveren Kruis
 • CZ
 • a.s.r.
Let op: je zorgverzekering tussentijds wijzigen voor een zwangerschap kan niet. 

Moet ik mijn zwangerschap aanmelden bij de zorgverzekering?

Wanneer je zwanger bent, is het verstandig om dit op verschillende plekken door te geven, denk dan aan: de huisarts, apotheek, je tandarts en je zorgverzekeraar. Hoewel het niet verplicht is om dit te melden, is het slim om te doen. Zo kan er rekening mee worden gehouden bij behandelingen en kunnen ze precies uitleggen wat je vergoed krijgt.

Het melden van een zwangerschap kun je gemakkelijk doen via de online omgeving van jouw zorgverzekeraar. Het is gebruikelijk om dit binnen de eerste 20 weken van je zwangerschap te doen.

Zwangerschapstest

Als je denkt zwanger te zijn, kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest kopen. Een zwangerschapstest zonder medische indicatie wordt door de verzekeraar niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij de huisarts kan je ook een zwangerschapstest laten uitvoeren. Laat je dit bij de huisarts doen, dan betaal je hier geen eigen risico voor. Een zwangerschapstest kan je ook zelf kopen bij een drogist of apotheek. Er zijn verschillende soorten testen verkrijgbaar bij de apotheek of supermarkt. Deze zijn net zo betrouwbaar als die bij de huisarts. Een zwangerschapstest die je zelf koopt kan qua prijs variëren van € 5,- tot ongeveer € 20.

Bewegen tijdens de zwangerschap

Prenatale zorg en vergoeding

Tijdens je zwangerschap krijg je meerdere zwangerschapsonderzoeken aangeboden. Dat wordt prenatale zorg of prenatale screening genoemd. De zorgverzekeraar vergoedt een aantal echo’s tijdens de zwangerschap vanuit de basisverzekering. Dit zijn in ieder geval de 12-weken en de 20-weken echo. Dit zijn standaard controle echo’s die kijken of alles in orde is met het kindje. In sommige gevallen moet er om een medische reden nog een echo worden gemaakt. Deze wordt ook vergoed. 

Pretecho: krijg je hier een vergoeding voor en wat zijn de kosten?

Een echo op eigen verzoek of een pretecho wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De kosten voor een echo op eigen initiatief verschillen nogal. De kosten liggen in 2024 gemiddeld tussen de € 45,- en de € 125,-. Vaak zijn de duurdere echo's 3D of 4D echo's van het kindje.

Het eigen risico en prenatale zorg

De zorg die je krijgt tijdens je zwangerschap en na je bevalling, vallen onder verloskundige zorg. Hier betaal je geen eigen risico voor. De prenatale zorg zoals counseling, de 20 weken echo en de combinatietest zijn ook vrijgesteld van het eigen risico. Maak je kosten voor het vervoer of moet je bepaalde medicijnen gebruiken, dan betaal je daar wél eigen risico voor. Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn niet hetzelfde. Hieronder vind je alle informatie over de eigen bijdrage bij prenatale zorg.

Alles over de eigen bijdrage bij prenatale zorg

Kies jij ervoor om als prenatale zorg meerdere testen uit te voeren zonder medische reden, dan betaal je voor een aantal onderzoeken een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is het deel van de kosten dat je zelf moet betalen en is iets anders dan het eigen risico. Je eigen bijdrage gaat ook niet van het eigen risico af. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om een combinatietest te doen. Deze verdwijnt. 

Tot 1 april 2023 was er een persoonlijke bijdrage van € 175,- vereist voor de De niet-invasieve prenatale test (NIPT)  zonder medische indicatie. Vanaf 1 april 2023 is de NIPT kosteloos voor zwangere vrouwen, zelfs zonder een medische reden. 

Bewegen tijdens de zwangerschap

Genoeg bewegen tijdens de zwangerschap is goed voor het kindje. Het is wel aan te raden om het veilig te houden en te luisteren naar je lichaam. Vanaf ongeveer 25 weken kun je deelnemen aan een zwangerschapscursus. Een zwangerschapscursus kan bestaan uit zwangerschapsgymnastiek, zwangerschapsyoga of voorbereidende oefeningen voor de bevalling. Enkele zorgverzekeraars vergoeden de zwangerschapscursussen vanuit de aanvullende verzekering. Je krijgt dan 75 tot 100 procent van de kosten vergoed tot een maximumbedrag. Het maximumbedrag varieert van € 25,- tot € 500,- per jaar. Voor sommige zwangerschapsklachten heb je een behandeling door een fysiotherapeut of oefentherapeut nodig. Deze kosten worden over het algemeen ook vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

Wat valt onder verloskunde?

Verloskunde wordt ook wel obstetrie genoemd. Onder verloskunde valt alle zorg rondom de zwangerschap, bevalling en geboorte. Een verloskundige is verantwoordelijk voor de zorg van moeder en kind tot tien dagen na de bevalling. De verloskundige kan jou wanneer nodig doorverwijzen naar een medisch specialist. De meeste vrouwen maken tussen de eerste 8 en 10 weken van hun zwangerschap de eerste afspraak bij een verloskundige. Controleer vooraf of jouw verloskundige een contract heeft met jouw verzekeraar.

Welke taken heeft een verloskundige?

Een verloskundige begeleidt jou vanaf je zwangerschap tot en met kraambed. Je verloopt als zwangere de volgende stappen wanneer je onder de verloskunde valt:

 • Controle van het kindje tijdens de zwangerschap: controleren van groei, ligging en hartje.

 • Controle van de gezondheid van de moeder: bloeddruk en urine tijdens de zwangerschap.

 • Begeleiding, steun en hulp tijdens de bevalling

 • Begeleiding van de verloskundige tot maximaal 10 dagen na de bevalling

De begeleiding die je na de bevalling krijgt van de verloskundige, is niet hetzelfde als de hulp van een kraamverzorgster. De verloskundige houdt zich vooral bezig met jouw gezondheid en die van je kindje. Ze helpt je bijvoorbeeld fysiek en mentaal te herstellen van de bevalling. De kraamverzorgende heeft meer ondersteunende taken, zoals het verzorgen van jou en je baby.

Verschillende lijnen in de verloskunde

In de verloskunde kennen we twee lijnen: eerstelijns en tweedelijns verloskunde. Eerstelijns verloskunde houdt in dat je bevalt onder begeleiding van de verloskundige. Vaak is dit thuis. Tweedelijns verloskunde houdt in dat je met een medische indicatie in het ziekenhuis bevalt. Bij de keuze voor tweedelijns zorg worden bijvoorbeeld complicaties bij eerdere zwangerschappen meegenomen wanneer daar sprake van is. Je verloskundige zal de keuze voor een eerste- of tweedelijns bevalling altijd met je bespreken.

Eerstelijns bevalling (poliklinische bevalling)

De eerste lijn is voor vrouwen die een ‘gezonde’ bevalling tegemoet gaan zonder bijzonderheden. Je kunt dan gewoon thuis of in het ziekenhuis bevallen samen met je eigen verloskundige of huisarts. In principe start je altijd met een eerstelijns bevalling. De kosten voor een thuisbevalling worden volledig vergoed door de basisverzekering. 

Tweedelijns bevalling (medische indicatie)

De tweede lijn is voor vrouwen met een medische indicatie. In dit soort gevallen zullen de controles en bevalling te allen tijde in het ziekenhuis plaatsvinden. Je wordt verwezen naar tweedelijns zorg als er complicaties optreden de zwangerschap. Een andere reden waarom je verwezen wordt naar tweedelijns zorg, is als je extra risico loopt op complicaties tijdens de bevalling.

Tweedelijns bevalling zonder medische indicatie

Sommige vrouwen bevallen liever in het ziekenhuis, ook al hebben ze daar geen indicatie voor. Je kunt zonder doorverwijzing in het ziekenhuis bevallen, maar dan betaal je wel een eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling. In 2024 dekt de basisverzekering € 236; de rest betaal je zelf, je betaalt géén eigen risico. De eigen bijdrage verschilt per ziekenhuis, voor een bevalling in een geboortecentrum geldt in 2024 een maximale eigen bijdrage van € 525,85.

Vergoeding verloskundige

De basisverzekering vergoedt de verloskundige zorg aan jou en je baby voor, tijdens en na de bevalling. Een ziekenhuisbevalling met een medische indicatie of een thuisbevalling krijg je dus volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Eigen bijdrage verloskundige

Er is sprake van een eigen bijdrage mits je een eerstelijns bevalling hebt. Dit betekent dus een bevalling zonder extra zorg. Bij de volgende punten is geen sprake van eigen bijdrage:

 • Keizersnede

 • Zwanger van een tweeling

 • Stuitligging

 • Je hebt een bepaalde ziekte of aandoening zoals diabetes, een nierziekte, hartziekte of longziekte. 

 • Hoge bloeddruk

 • Complicaties bij vorige zwangerschap(pen)

Kraampakket aanvragen

Als je een kindje krijgt, kun je bij verschillende verzekeraars een gratis kraampakket aanvragen. Dit pakket is nodig tijdens de bevalling en bij de verzorging van het kindje na de bevalling. Het is verstandig om het pakket minimaal zes weken voor de uitgerekende datum in huis te halen. 

Kosten kraampakket

Als je een aanvullende verzekering hebt kan het zijn dat het vergoed wordt door de aanvullende verzekering. Op ons vergoedingenoverzicht kun je zien bij welke zorgverzekering je het kraampakket vergoed krijgt. Als het kraampakket niet vergoedt wordt door de zorgverzekering, dan kun je het bestellen bij Natalis vanaf € 25. In dit kraampakket van zit alleen het hoogstnodige. Voor een meerprijs kun je bij Natalis uitgebreidere kraampakketten of aanvullingen bestellen. Vaak kun je ook een kraampakket kopen bij je apotheek of bij de drogist. 

Wat zit er in een kraampakket?

De inhoud van een kraampakket bestaat standaard uit de volgende zaken:

 • Flesje alcohol (70%)

 • Desinfecterende handgel

 • Matrasbeschermer

 • Kraammatras

 • Onderleggers

 • Watten

 • Gaasjes

 • Kompressen

 • Steriele navelklem

 • Kraamverband

 • Koortsthermometer

 • Maandverband

Kind aanmelden bij de zorgverzekeraar

Wat houdt kraamzorg in?

Nadat je bent bevallen begeleidt en ondersteunt de kraamverzorgster je. Het doel van een kraamverzorgende is om je te leren hoe je zelfstandig je baby verzorgt. Ze zal bijvoorbeeld uitleg geven over borstvoeding en het verzorgen van je baby. Verder helpt ze met enkele huishoudelijke taken en houdt ze jouw gezondheid in de gaten. Kortom, ze helpt je om je dagelijkse bezigheden weer op te pakken, maar dan mét een kindje. Als je dat wilt kan een kraamverzorgende jou en je partner ook helpen met het ontvangen van kraamvisite. 

Kraamzorg verzekering

De kraamzorg wordt deels vergoedt vanuit de basisverzekering. Het andere deel betaal je vanuit een eigen bijdrage. De uren kraamzorg worden verdeeld over de eerste 8 dagen na de bevalling. Je betaalt € 5,10 (in 2024) per uur voor kraamzorg aan huis. Het aantal uren kraamhulp wordt vooraf met je besproken. Voor het berekenen van de uren wordt bijvoorbeeld gekeken naar de samenstelling van het gezin. Een ouder zonder partner krijgt bijvoorbeeld meer uren kraamzorg toegewezen dan een ouder met een partner. Maar hoe weet je hoeveel kraamzorg je krijgt? Hiervoor is een Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg, hierin kan de consulente controleren op hoeveel uur jij recht hebt.

De basisverzekering vergoedt kraamzorg voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. Deze uren worden verdeeld over tien dagen vanaf dat je bevallen bent. Iedereen heeft recht op kraamzorg, ook als je na je bevalling een tijdje in het ziekenhuis of geboortecentrum gebleven bent. Het aantal dagen dat je recht hebt op kraamzorg kan hierdoor wel minder worden. Dit komt doordat je dan al kraamzorg in het ziekenhuis hebt gehad. 

In 2024 wordt de periode van tien dagen na de bevalling verlengd naar zes weken. Gezinnen krijgen dan, gebaseerd op de gezondheid van moeder en baby, een specifiek aantal uren kraamzorg toegewezen. Tijdens de kraamweek kan dit aantal uren worden aangepast, afhankelijk van overleg tussen de kraamzorgorganisatie en de ouders.

Kraamzorg zonder medische noodzaak: krijg je een vergoeding?

Kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische noodzaak wordt niet vergoed door de zorgverzekering. De eigen bijdrage die je daarvoor betaalt is per dag:

 • € 19,- voor de moeder

 • € 19,- voor de baby

Als de zorgverlener per dag meer dan € 137,- declareert, wordt jouw eigen bijdrage hoger. Je betaalt geen eigen bijdrage als je door een medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt en daarom daar kraamzorg krijgt.

Eigen bijdrage kraamzorg

De basisverzekering vergoedt dus kraamzorg, maar er is wel een verplichte eigen bijdrage van toepassing. Deze eigen bijdrage is € 5,- per uur in 2024. Let op dat een eigen bijdrage niet hetzelfde is al het eigen risico. Een eigen bijdrage staat los van het eigen risico. Kraamzorg is één van de zorgsoorten die is uitgesloten van het eigen risico. Je betaalt dus geen eigen risico voor kraamzorg

Kraamzorg in de aanvullende verzekering

Soms heeft iemand meer zorg nodig tijdens of na de zwangerschap. Een aanvullende verzekering kan uitkomst bieden. De vergoedingen die het meest voorkomen bij een aanvullende verzekering zijn:

 • Aanvullende kraamzorg
 • Kraampakket
 • Eigen bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
 • Eigen bijdrage voor kraamzorg
 • Elektrische borstkolf huren
 • Afspraken bij een lactatiedeskundige
 • Fysiotherapie bij bekkeninstabiliteit

Niet iedere aanvullende verzekering dekt hetzelfde. Door onze vergelijker te gebruiken vind je het pakket dat het beste bij jou past. 

Bewegen tijdens de zwangerschap

Wat is een lactatiedeskundige?

Een klein deel van de jonge moeders ondervindt problemen bij het geven van borstvoeding. In dat geval kan je lactatiekundige hulp inschakelen. Een lactatiedeskundige geeft voorlichting en advies over het geven van borstvoeding, het aanleggen van de baby en hulp bij onvoldoende melkproductie. Lactatiekundige hulp wordt door verschillende zorgaanbieders vergoed uit een aanvullende verzekering.

Zorgverzekering zwangerschap: vergelijken en overstappen

Ben jij op zoek naar een passende zorgverzekering voor je zwangerschap? Met onze zorgvergelijker kun jij zien welke zorgverzekering het beste bij jou past. De top 3 wordt gegeven op basis van de dekkingen, zorgpremie en jouw persoonlijke zorgbehoeftes.

Wil jij hulp bij het vergelijken van de zorgverzekering voor 2024? Bel ons op 020 2611 600. Ons team van zorgspecialisten staat klaar om je te helpen.

Vind nu een passende zorgverzekering voor je zwangerschap

Eenvoudig zorgverzekering bekijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel t.w.v. €39,99 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct
keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 55037 beoordelingen

keurmerk