Zwangerschap & de zorgverzekering

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Wat wordt er dan voor jou vergoed en wanneer? Voor je zwangerschap is het verstandig om goed te kijken naar je zorgverzekering. Het is belangrijk dat de zorgverzekering aansluit op je wensen. Tijdens je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode maak je namelijk extra zorgkosten.


Zorgverzekering vergelijken

Zwangerschapstest

Als je denkt zwanger te zijn, kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest kopen. Een zwangerschapstest zonder medische indicatie wordt door de verzekeraar niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij de huisarts kan je ook een zwangerschapstest laten uitvoeren. Laat je dit bij de huisarts doen, dan betaal je hier geen eigen risico voor. Een zwangerschapstest kan je ook zelf kopen bij een drogist of apotheek. Er zijn verschillende soorten testen verkrijgbaar en zijn net zo betrouwbaar als die bij de huisarts. 

Zwangerschapstest zorgverzekering
Echo zorgverzekering

Echo's

De zorgverzekeraar vergoedt een aantal echo’s tijdens de zwangerschap vanuit de basisverzekering. Dit zijn in ieder geval de 12-weken en de 20-weken echo. Dit zijn standaard controle echo’s die kijken of alles in orde is met het kindje. In sommige gevallen moet er om een medische reden nog een echo worden gemaakt. Deze wordt door de meeste zorgverzekeraars ook vergoed. Een echo op eigen verzoek of een pretecho wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De kosten voor een echo op eigen initiatief verschillen nogal. De kosten liggen gemiddeld tussen de €35,- en de €100,- waarbij de duurdere echo's vaak 3D of 4D echo's zijn van het kindje. 

Bewegen tijdens de zwangerschap

Genoeg bewegen tijdens de zwangerschap is goed voor het kindje. Het is wel aan te raden om het veilig te houden en te luisteren naar je lichaam. Vanaf ongeveer 25 weken kun je deelnemen aan een zwangerschapscursus. Een zwangerschapscursus kan bestaan uit zwangerschapsgymnastiek, zwangerschapsyoga of voorbereidende oefeningen voor de bevalling. Enkele zorgverzekeraars vergoeden de zwangerschapscursussen vanuit de aanvullende verzekering. Je krijgt dan 75 tot 100 procent van de kosten vergoed tot een maximumbedrag. Voor sommige zwangerschapsklachten heb je een behandeling door een fysiotherapeut of oefentherapeut nodig. Deze kosten worden over het algemeen ook vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
Bewegen tijdens de zwangerschap

Kraampakket

Als je een kindje krijgt, kun je bij verschillende verzekeraars een gratis kraampakket aanvragen. Dit pakket is nodig tijdens de bevalling en bij de verzorging van het kindje na de bevalling. Het is verstandig om het pakket minimaal zes weken voor de uitgerekende datum in huis te halen. De inhoud van een kraampakket bestaat onder andere uit kraamverband, handzeep, navelstrengklem en handschoenen. Niet iedere verzekeraar dekt de kosten voor een kraampakket. Controleer dit altijd ruim voor tijd bij je verzekeraar. Als het niet vergoed wordt, kun je een pakket tegen betaling aanschaffen bij de verzekeraar. Je kunt een kraampakket ook bij een drogist, apotheek of andere (web)winkel kopen.

Bevalling

Een ziekenhuisbevalling met een medische indicatie of een thuisbevalling krijg je volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Een keizersnee, meerling of een stuitligging vallen allemaal onder een medische indicatie. Hier hoef je geen eigen bijdrage over te betalen. Als je wenst dat de bevalling in een geboortecentrum (poliklinisch) plaatsvindt, zonder medische noodzaak, betaal je hier een eigen bijdrage voor. Er geldt geen eigen risico voor verloskundige zorg.

Verloskundigen / Kraamzorg

De kraamzorg wordt deels vergoedt vanuit de basisverzekering. Het andere deel betaal je vanuit een eigen bijdrage. De uren kraamzorg worden verdeeld over de eerste 8 dagen na de bevalling. Je betaalt € 4,50 (in 2020) per uur voor kraamzorg aan huis. Het aantal uren kraamhulp wordt vooraf met je besproken. Voor het berekenen van de uren wordt bijvoorbeeld gekeken naar de samenstelling van het gezin. Een ouder zonder partner krijgt bijvoorbeeld meer uren kraamzorg toegewezen dan een ouder met een partner. Als je precies wilt weten hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt, kun je het beste jouw polisvoorwaarden raadplegen. Onder kraamzorg valt bijvoorbeeld het verzorgen van het kindje en de moeder, voorlichting geven over bijvoorbeeld borstvoeding en helpen bij huishoudelijke taken.


Een klein deel van de jonge moeders ondervindt problemen bij het geven van borstvoeding na de bevalling. Het kan dan verstandig zijn om lactatiekundige hulp in te schakelen. Je ontvangt voorlichting en advies over het geven van borstvoeding, het aanleggen van de baby en hulp bij onvoldoende melkproductie. Lactatiekundige hulp wordt door verschillende zorgaanbieders vergoed uit een aanvullende verzekering.

Kind aanmelden bij de zorgverzekeraar

Als je kindje geboren is, zweef je waarschijnlijk het grootste gedeelte van de dag op een roze wolk. Heel begrijpelijk natuurlijk. Toch is het noodzaak om na te denken over de administratieve zaken die een kindje met zich meebrengen. Zo is het verplicht om een pasgeboren kind binnen drie dagen bij de gemeente aan te geven. Wat veel kersverse ouders vergeten is hun kindje aanmelden bij een zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dit binnen vier maanden na de geboorte te doen. Hoe je dit doet, kun je het beste navragen bij jouw eigen zorgverzekeraar. Het kind is dan tot zijn 18e verjaardag gratis meeverzekerd op de polis van een zijn ouders of verzorgers. Het is verstandig om het kind in te schrijven bij de ouder of verzorger met de meeste zorgdekking.

Kind aanmelden bij de zorgverzekeraar

Basisverzekering

Gelukkig worden veel kosten tijdens de zwangerschap gedekt door de zorgverzekeraar. Kosten die tijdens de zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering zijn:

  • Zwangerschapskwalen
  • Bezoekjes aan de huisarts
  • Hulp van een verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling
  • Een thuisbevalling
  • Ziekenhuisopname bij een bevalling
  • 12-weken en 20-weken echo
  • De eerste drie IVF-behandelingen
  • Aanvullende echo's die worden voorgeschreven door de huisarts of verloskundige
  • (Niet Invasieve Prenatale Test) NIPT-screening bij een medische indicatie

Niet voor alle zorg geldt het verplichte eigen risico. Verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg zijn net als de huisarts vrijgesteld van het eigen risico. Voor de NIPT met indicatie en IVF behandelingen betaal je onder andere wel eigen risico.

Aanvullende verzekering

Bovenstaande zorg wordt door de basisverzekering vergoed. Als je aanvullende zorg wenst, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Per verzekeraar verschilt wat je vergoed krijgt en wat niet. De meeste verzekeraars vergoeden:

De NIPT wordt mogelijk vanaf 2023 volledig opgenomen in de basisverzekering. Ook voor vrouwen zonder medische indicatie. De eigen bijdrage komt dan te vervallen. Omdat het vanuit de basisverzekering wordt vergoed, betaal je hiervoor dan wel eigen risico.

Bewegen tijdens de zwangerschap

Eigen bijdrage

De meeste kosten die je maakt tijdens de zwangerschap worden zonder eigen bijdrage vergoed. Voor verloskundige hulp en kraamzorg betaal je wel een eigen bijdrage van je zorgverzekering. Kosten die onder de eigen bijdrage vallen zijn:

Vind nu een passende zorgverzekering voor je zwangerschap

Eenvoudig zorgverzekering bekijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel (nog 30.000 beschikbaar) t.w.v. €35 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max. één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 40252 beoordelingen

keurmerk