Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekering en fysiotherapie 2024: wat valt op?

Denk jij er over na om je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie, maar weet je niet zeker of dit van toepassing is voor jou? Het overwegen van een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is een belangrijke beslissing, kijk daarom goed naar wat er precies vergoed wordt en onder welke voorwaarden. Hier zie je wat er voor 2024 opvalt als het gaat om de vergoeding van fysiotherapie.

Waar krijg je de hoogste vergoeding voor fysiotherapie?

De vergoeding vanuit een aanvullende verzekering verschilt per zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeringen vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar. Daarom is het goed om zorgverzekering te vergelijken in 2024.

In 2024 krijg je de hoogste vergoeding voor fysiotherapie bij zorgverzekeraar VvAA. Hier krijg je namelijk alle behandelingen 100% vergoed als je kiest voor he VvAA Excellent pakket. Je betaalt hier echter wel een flink bedrag voor per maand. Dit pakket is niet online af te sluiten en alleen beschikbaar met een ledencollectief. Daarbij worden er vooraf gezondheidsvragen gesteld. Er is geen gegarandeerde acceptatie voor dit pakket.

Bij ONVZ krijg je ook een groot deel vergoed bij de fysiotherapeut, maximaal 50 behandelingen per jaar. Dit is een uitgebreide aanvullende zorgverzekering waarbij ook vooraf gezondheidsvragen worden gesteld. Je wordt niet standaard geaccepteerd voor deze aanvullende dekking. Dit pakket kost € 74,40 per maand.

Als je zo snel mogelijk fysiotherapie nodig hebt is het verstandig om naar een zorgverzekeraar te gaan die niet met gezondheidsvragen werkt. In 2024 is het mogelijk om zonder acceptatievragen bij De Friesland een uitgebreid pakket af te sluiten met 36 behandelingen.

Hieronder vind je een overzicht met zorgverzekeraars die een aanvullende zorgverzekering aanbieden met het hoogste aantal behandelingen:

Goedkoopste aanvullende verzekering met fysiotherapie

Wil jij je graag aanvullend verzekeren, maar verwacht je niet veel behandelingen nodig te hebben? Dan kan je kiezen voor een goedkopere aanvullende verzekering. Zorgverzekeraar Just biedt in 2024 het goedkoopste aanvullende pakket met fysiotherapie aan. Bij het pakket Just Live, krijg je 4 behandelingen fysiotherapie voor €3,20 per maand.

Een alternatief voor Just is een aanvullende verzekering van Salland, Aevitae of VGZ. De kleine aanvullende verzekeringen van deze verzekeraars zijn onder de €6,50 per maand en je krijgt dan 6 behandelingen vergoed.

Fysiotherapie vanuit de basisverzekering

In sommige gevallen wordt fysiotherapie en oefentherapie (deels) vergoed vanuit de basisverzekering. Wat je vergoed krijgt is afhankelijk van de leeftijd en de reden voor de fysio. Je betaalt vaak wel eerst je eigen risico.

Door de overheid is een lijst van chronische aandoeningen vastgesteld. Op deze lijst staan veel aandoeningen en aangeboren afwijkingen waarbij fysiotherapie/oefentherapie een zeer belangrijke rol speelt in de gezondheid van de patiënt. Aandoeningen die op de chronische lijst staan zijn onder andere: ruggenmergaandoening, multiple sclerose (MS), spierziekte, whiplash, frozen shoulder en myasthenia gravis.

In de onderstaande tabel kun je zien wat vanuit de basisverzekering vergoed wordt:

Fysiotherapie

Vergoeding basisverzekering

Vergoeding jongeren tot 18 jaar (eigen risico n.v.t.)

Maximaal 9 behandelingen.

Behandeling etalage benen

Maximaal 37 behandelingen. 

Behandeling artrose 

Maximaal 12 behandelingen.

Behandeling bij COPD

Aantal afhankelijk van de ernst van de ziekte.

Behandeling bekkenfysiotherapie 

Eenmalig 9 behandelingen. 

Fysiotherapie bij een chronische aandoening

Na de 20e behandeling. 

Fysiotherapie na hevige klachten corona

Maximaal 50 behandelingen

Heb ik fysiotherapie nodig?

Het kan soms lastig zijn om in te schatten hoeveel behandelingen voor fysiotherapie je nodig hebt en of het verstandig is je aanvullend te verzekeren.

Wij helpen je graag een handje bij het maken van je keuze voor de vergoedingen voor fysiotherapie in 2024. Door het onderstaande stappenplan te doorlopen, krijg je een beter beeld van wat je nodig hebt. Of download hem hier: zorgkiezer keuzehulp fysio

Zorgverzekering vergelijken met fysiotherapie

Wil je een aanvullende verzekering vergelijken voor 2024? Dat kan in de zorgvergelijker van ZorgKiezer. Geef bij jouw wensen aan hoeveel behandelingen fysiotherapie je wilt meeverzekeren en de resultaten die hierbij passen worden getoond.

Door zorgverzekeringen te vergelijken zie je snel wat de zorgpremies van de verschillende zorgverzekeraars zijn. Sluit gemakkelijk een zorgverzekering af en profiteer van een lagere zorgpremie. Wil je hier hulp bij? Dan kun je ons gratis bereiken op telefoonnummer 020 2611 600. Ons team van zorgspecialisten staat klaar om je te helpen.

Laatste update op 19 november 2023 – 22:49 door Rosa Boogaard.

Reacties op “Zorgverzekering en fysiotherapie 2024: wat valt op?

  1. Hoi Carmelita.
   Ik ben Fysiotherapeut gespecialiseerd in COPD. COPD zit gewoon in de basisverzekering mits je een bepaalde zwaarte hebt. Bij lichte copd krijg je weinig of geen vergoeding, bij middel en zwaar wel. Vanaf gradatie GOLD 2 dus wel vanuit je basisverzekering. Dan moet het wel echt copd zijn en niet bijvoorbeeld astma. Je huis- of longarts kan de verwijzing maken.

 1. Fysiotherapie helpt niet bij mij. Elk jaar doe ik het weer. Nu eindelijk 2 x naar de Manueel therapeut geweest. Echt het werkt. Maar het wordt niet vergoed, omdat het onder alternatieve geneeswijze valt. Hoe kom je erop. Deze mensen studeren eerst vier jaar voor fysiotherapeut en daarna nog 2 jaar voor manueell therapeut.

 2. Het is schandalig dat mensen die chronisch ziek zijn vragenlijsten moeten invullen en dan niet kunnen meegenieten van goeie verzekeringen. Is toch te gek voor woorden en in mijn ogen discriminatie. Ziek zijn is al een straf en hierdoor worden mensen nog meer gestraft. Zij die ziek zijn hebben hier niet voor gekozen.

 3. Ik ben jarenlang geconfronteerd met de reumatische ziekte polyarthrose en ben daarnaast hartpatiënt en door een stenose van de aorta hartklep moest een nieuwe hartklep geïmplanteerd worden, hetgeen met succes is gerealiseerd in dier voege dat een bloed/plaque prop in het rechterdeel van de hersens terecht is gekomen met als resultaat een herseninfarct die oa een spasme in mijn linkerbeen en voet heeft veroorzaakt. Mijn voet is geopereerd en bijna terug in een normale stand. Tijdens de revalidatie is mij duidelijk geworden dat verdere fysiotherapie noodzakelijk is. Helaas laat mijn huidige zorgverzekeraar ZK weten dat fysiotherapie voor reuma, polyarthrose, niet voor vergoeding in aanmerking komt! Merkwaardig dat een reumatische ziekte voor een zorgverzekeraar geen ziekte is, terwijl het toch een erkende academisch medische studie is.Heeft iemand een advies om een aanvullende verzekering ‘Fysiotherapie’ te vinden die reuma wel als ziekte wil erkennen?

 4. De zorgverzekeraars gaan ook belachelijk te werk!
  Ik heb een knieprothese gekregen in april dan worden 20 behandelingen uit jou basis pakket gehaald, waarna de rest voor 1 jaar uit je aanvullende pakket gehaald worden of het is net andersom!
  Nu word ineens alles bij mij afgewezen!
  Ook rekeningen die ik heb moeten maken omdat ik doordat ik in het buitenland in een ziekenhuis terecht ben gekomen plus doordat er zo vaak iets is afgewezen weet ik niet meer welke vergoed zijn.
  Heb in het buitenland een extra verzekering afgesloten om juist te voorkomen dat ik met dikke facturen blijf zitten heb in augustus een CT scan gehad koste €36,- mijn zorgverzekeraar weigerd deze nu te betalen zit uiteraard een Engelstalige brief van de specialist bij met de behandel data maar word nu stelselmatig afgewezen.
  Heb nu een klacht ingediend en als hier niet fatsoenlijk op gereageerd word zal ik hem doorzetten naar de rechtsbijstand want heb een verklaring van mijn arts waarin ik voor 12 maanden fysio heb voorgeschreven gekregen.
  En zoals ze me nu hebben uitgelegd hebben ze alle behandelingen afgeschreven uit mijn aanvullende pakket.
  En dat klopt niet, we gaan zien of de klacht gaat helpen heb de code waaronder het gedeclareerd moet worden door mijn fysio laten noteren in de rekeningen die naar de zorgverzekeraar gaan.
  Hoop dat ze op de klachtenafdeling erachter komen dat ze echt fout zitten en ze het veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344