5 veelgestelde vragen aan ZorgKiezer.nl
Bij Zorgkiezer.nl komen dagelijks veel vragen voorbij over een zorgverzekering in 2019. Sommige vragen zien we wat vaker terugkomen. Hier een overzicht van de 5 meest gestelde vragen.
Inhoudsopgave
1. Wanneer betaal ik eigen risico?
Wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering betaal je eerst je eigen risico. In 2019 is het eigen risico 385 euro. Wanneer je het eigen risico volledig betaald hebt, worden verdere behandelingen uit het basispakket vergoed door de zorgverzekeraar. Er is een aantal uitzonderingen waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen:
- Huisartsenzorg inclusief de huisartsenpost;
- Kraamzorg en verloskundige hulp;
- Nacontrole bij een orgaandonatie;
- Zorg bij chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus type 2 en COPD;
- Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
- Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar;
- Wijkverpleging;
- Bruikleen van hulpmiddelen van de thuiszorg.
2. Wat is het vrijwillig eigen risico?
Wanneer je niet of nauwelijks gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering (en dus onder het eigen risico valt) kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Wanneer je hiervoor kiest, wordt je maandelijkse premie voor de basisverzekering lager. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie.
Hoeveel korting je krijgt, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt het eigen risico verhogen met € 100,- tot maximaal € 500,- per jaar. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van 385 euro. Het is belangrijk dat je dit goed in overweging neemt, want mocht je onverwachts toch gebruik maken van de zorg uit de basisverzekering dien je eerst het verhoogd eigen risico zelf te betalen!
In de zorgvergelijker van ZorgKiezer.nl kun je aangeven hoe hoog je jouw eigen risico wil in 2019. Zo zie je direct welke premie je dan betaalt per verzekeraar.
3. Wanneer betaal ik een eigen bijdrage?
Wanneer je gebruik maakt van zorg die in jouw pakket zit worden de kosten vergoed. Voor bepaalde zorg geldt echter een eigen bijdrage. Dat betekent dat je een deel van je zorgkosten zelf moet betalen.
Lees meer over de eigen bijdrage >
4. Moet ik een zorgverzekering afsluiten in Nederland?
Als je in Nederland woont of werkt ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor mensen die rechtmatig in Nederland wonen of loonbelasting afdragen. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.
5. Kan ik worden geweigerd voor mijn aanvullende zorgverzekering?
Ja, dat kan. Sommige zorgverzekeraars hanteren een medische acceptatie. Dit houdt in dat een zorgverzekeraar jouw zorgkosten gaat inschatten. Bij het afsluiten van een zorgverzekering is elke zorgverzekeraar verplicht je te accepteren voor de basisverzekering. Het maakt voor de basisverzekering niet uit hoe oud je bent, wat je geslacht is of hoe je gezondheid is. Je wordt gegarandeerd aangenomen. Voor een aanvullende zorgverzekering geldt dit echter niet. Voor een aanvullende zorgverzekering kan medische acceptatie gelden.
De medische acceptatie wordt niet meer door veel zorgverzekeraars gehanteerd. De zorgverzekeraars die dat wel doen, bekijken voordat je wordt geaccepteerd welke zorgkosten je nu maakt, je in het verleden hebt gemaakt en of je deze in de toekomst zal gaan maken. De zorgverzekeraar bepaalt dan of er een grote kans is dat er veel zorgkosten gemaakt gaan worden. Vinden zij het risico te groot dan kan het zijn dat de zorgverzekeraar je niet accepteert voor de aanvullende zorgverzekering.
Een andere vraag?
Heb jij een andere vraag of hulp nodig bij het kiezen van een ‘aanvullende’ zorgverzekering? Het serviceteam zit van ma t/m do tot 21:00 en op vrijdag tot 17:00 voor je klaar. Bel naar 020 2611 603 of WhatsApp naar 06 57 06 06 54.
Laatste update op 26 november 2018 – 10:06 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Als je een andere zorgverzekering kiest moet je de huidige dan opzeggen?
Met vriendelijke groet
Hi Nicole,
Als je voor 31 december overstapt van zorgverzekering dan regelen wij dat jouw huidige zorgverzekering wordt opgezegd.
Je kunt er ook voor kiezen om voor 31 december zélf jouw huidige zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan nog t/m 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.
Vergeet dit niet, want anders loop je het risico op een boete. Je mag niet onverzekerd zijn in Nederland.
Vriendelijke groet,
Nadia