Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Griepprik en corona: dit moet je weten

Met het aanbreken van de herfst is het ook tijd voor griepseizoen. De griepprik helpt bij het afweren en afzwakken van de griep. Als je tot een risicogroep behoort, dan is de kans groot dat je een dezer dagen automatisch een uitnodiging hebt ontvangen óf gaat ontvangen. 

Bij de meeste mensen levert de griep geen hele ernstige klachten op, maar bij mensen die tot een risicogroep behoren kan dat wel het geval zijn. Daarom is het ieder jaar mogelijk om tussen half oktober en half november de griepprik te halen bij de huisarts Mensen die tot een risicogroep behoren ontvangen hiervoor automatisch een uitnodiging.

Het gaan dan om de volgende groepen:

  • Mensen van 60 jaar of ouder
  • Mensen woonachtig in een verpleeghuis
  • Mensen met een verstandelijke handicap en woonachtig in een instelling
  • Mensen met longziekten of aandoening aan de luchtwegen
  • Mensen met hartziekten of hartklachten
  • Mensen met diabetes
  • Nierpatiënten (met uitzondering van nierstenen)
  • Mensen met weinig weerstand door ziekte of door medische behandeling

Bijwerkingen griepprik

De griepprik kent een aantal mogelijke bijwerkingen waaronder: pijn, roodheid, een kleine zwelling op de plek van de prik, hoofdpijn en lusteloosheid. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten automatisch binnen twee dagen. De griepprik heeft geen negatieve invloed op  de weerstand. Je hebt dus geen hoger risico op corona als je de griepprik haalt.

Verkoudheid, hoesten en koorts zijn geen bijwerkingen van de griepprik. Heb je hier last van na het halen van de prik, dan is het verstandig om je te laten testen op corona. Blijf zo veel mogelijk binnen totdat je de testuitslag hebt ontvangen.

Griepprik en corona

Het influenzavirus (de griep) en COVID-19 (het coronavirus) veroorzaken veel dezelfde symptomen, met name: koorts, hoesten en verkoudheid. Toch zijn het twee hele verschillende virussen. De griepprik biedt dan ook geen bescherming tegen corona. Het naleven van de coronaregels biedt uiteraard wél bescherming tegen de griep. Door een goede hygiëne en door de afstand tot anderen te bewaren verklein je de kans op besmetting.

Lang niet iedereen die het griep- of coronavirus krijgt, wordt daar heel ziek van. Veel mensen hebben er weinig last van. Krijg je eerst het ene virus en dan het andere virus, dan zijn de consequenties vaak een stuk serieuzer. Doordat je lichaam nog verzwakt is, is het minder goed in staat om de strijd aan te gaan met een tweede virus. Dit kan er voor zorgen dat herstellen moeilijker gaat en langer duurt.

Griepprik kosten

Iedereen die een medische indicatie heeft voor de griepprik, krijgt de prik gratis aangeboden. Werk je in de zorg? Dan kan het zijn dat je werkgever de griepprik vergoed. Hierdoor verkleint het risico dat je jouw patiënten of cliënten aansteekt.

Zijn bovenstaande situaties niet op jou van toepassing, maar wil je wel graag een griepprik halen? Dat kan! Je kunt het vaccin bij de huisarts kopen. Je betaalt dan voor het vaccin en voor het inbrengen van het vaccin. De kosten voor een griepprik liggen tussen de 25 en de 40 euro. Sommige verzekeraars vergoeden de griepprik vanuit de aanvullende verzekering. In dat geval hoef je niet voor het vaccin te betalen.

Laatste update op 27 oktober 2020 – 16:56 door Claire Langenhoff.

Reactie op “Griepprik en corona: dit moet je weten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344