Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

1 op de 3 zorginstellingen in financiële problemen

1op3zorgaanbiedersinproblemen

Laatste update op 6 september 2023 – 13:57 door Fabian Clemens.

De Nederlandse zorgsector heeft het financieel moeilijk, concludeert advies- en consultancybureau EY. Zo heeft 1 op de 3 zorginstellingen het afgelopen jaar een verlies gerapporteerd. Ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

Grote verschillen tussen zorginstellingen

Het is opvallend om het verschil per type zorginstelling te zien. Waar ziekenhuizen, revalidatiecentra en zelfstandige behandelcentra over het algemeen redelijke financiële resultaten hebben gerapporteerd, is dit voor zorginstellingen in de langdurige zorg anders. Dit komt met name omdat het ziekteverzuim in de langdurige zorg hoog ligt. Hierdoor worden ZZP’ers ingehuurd om het tekort aan personeel op te vullen. ZZP’ers zijn duur vergeleken met vaste werknemers. Daarnaast wordt het personeel dat ziek is gewoon doorbetaald, waardoor er dubbele kosten zijn. De hoge werkdruk wordt als reden gegeven voor het hoge ziekteverzuim in de langdurige zorg.

Preventie een belangrijk onderwerp in de zorg

Preventie is een belangrijk onderwerp in de zorg geworden de laatste jaren. Door onder andere de vergrijzing is er een toenemende vraag naar zorg, en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Wanneer er niets verandert, zal de werkdruk van zorgpersoneel daardoor ook toenemen. Om dit te voorkomen moet er meer worden ingezet op preventieve zorg. Denk hierbij aan leefstijlprogramma’s zoals stoppen-met-roken, meer bewegen of gezonder eten. Op dit moment bieden zorgverzekeraars al veel van dit soort leefstijlprogramma’s aan. Zo kun je bij a.s.r. punten sparen wanneer je 10.000 stappen op een dag zet, kun je bij CZ een healthcheck laten doen en krijg je bij VGZ een vergoeding voor cursussen (zoals stoppen-met-roken).

Op 19 september wordt er wellicht meer duidelijkheid gegeven over de plannen van het kabinet omtrent het oplossen van de financiële situatie van zorgaanbieders. Ook zal bekend worden gemaakt over de zorgtoeslag en de rekenpremie. Bekijk onze zorgverzekering 2024 pagina om alle ontwikkelingen in de gaten te houden.

Reactie op “1 op de 3 zorginstellingen in financiële problemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344