ZorgKiezer

Collectieve zorgverzekering

Door: - Leestijd: 3 minuten

Zoek je naar meer informatie over de collectieve zorgverzekering? Dan wil je waarschijnlijk meer weten over de minimapolis van de gemeente, collectieve basiszorgverzekering of collectieve aanvullende zorgverzekering. De collectieve basiszorgverzekering stopt echter vanaf 2023. In 2023 kun je namelijk geen korting meer krijgen op de collectieve basiszorgverzekering. Heb je een aanvullend pakket via jouw werkgever of ergens anders? Dat gaat in 2023 wel gewoon door. Net als de minimapolis van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. Ook dit is een collectieve zorgverzekering. Dit type collectieve is een complete zorgverzekering en gaat ook verder. Over al deze thema’s vind je hier de veelgestelde vragen en aanvullende informatie.

Wat is een collectieve zorgverzekering?
Waarom stopt de collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering?
Minimapolis via de gemeente
Collectieve verzekering zzp’er en ondernemer
Collectieve verzekering afsluiten via ZorgKiezer

Wat is een collectieve zorgverzekering? 

Een collectieve verzekering sluit je af via je werk, vereniging of instelling zoals de gemeente. Je werkgever of vereniging heeft dan een afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar en jij kan dan als werknemer op basis van die afspraken de zorgverzekering afsluiten. Uiteindelijk ben je dan meestal wel verzekerd bij een grote verzekeraar als Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis of Univé. Je bent dan met een grote groep mensen collectief verzekerd. Door de afspraken die zijn gemaakt voor jouw groep verzekerden, is het idee dat dit kostenbesparend werkt. Bij een nieuwe werkgever moet je dan vaak wel weer overstappen. Dit kan dan als korting op de zorgverzekering aan de collectief verzekerden worden teruggegeven, de zogenoemde collectiviteitskorting. Tot 2023 leverde dit leuke kortingen op voor zowel de basiszorgverzekering als aanvullende verzekering voor extra zorg.

Collectieve korting stopt voor basisverzekering

Vanaf 2023 stopt de collectiviteitskorting op de basisverzekering meldt de Rijksoverheid. Het is wel nog mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, maar er is alleen nog korting mogelijk op de aanvullende verzekeringen. Dit gaat om extra vergoedingen en extra voordelen die je bij de normale zorgverzekering niet hebt.

Waarom stopt de collectiviteitskorting op de basisverzekering?

De collectiviteitskorting stopt, omdat deze korting alleen beschikbaar was voor mensen die in een collectief zitten. Om deze korting te kunnen aanbieden, werd de zorgpremie voor alle mensen in Nederland eerst verhoogd. Zo konden mensen in een collectief profiteren, maar kregen andere mensen juiste een hogere zorgpremie.

Daarnaast was het idee dat het aanbieden van een collectiviteitskorting zou zorgen voor lagere zorgkosten en een voordelige zorgverzekering. Dit doel is echter nooit behaald. De zorgverzekering is niet goedkoper geworden.

Met het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering wordt de markt eerlijker. Zo betaalt iedereen die bij een zorgverzekeraar dezelfde polis afsluit met hetzelfde eigen risico, ook dezelfde kosten.

Door het afschaffen van de korting op de basisverzekering gaat voor veel mensen de premie voor komend jaar nog meer omhoog. Dit kan een reden zijn om de huidige zorgverzekering goed onder de loep te nemen. Het kan voordelig zijn om het pakket te wijzigen. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan voor komend jaar ook interessant zijn.

Minimapolis via de gemeente

In bijna alle gemeenten in Nederland kan je een minimapolis afsluiten. Dit is de collectieve zorgverzekering die de gemeente aanbiedt aan mensen met een laag inkomen, een beperking of chronische ziekte. Deze verzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Het verschilt per gemeente bij welke zorgverzekeraar je bent verzekerd met een minimapolis. Bij de Gemeente Amsterdam is dat bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis. Ook de bedragen die je betaalt voor een minimapolis verschillen per gemeente. Via ZorgKiezer.nl kun je helaas geen minimapolis van de gemeente afsluiten, dit doe je bij jouw eigen gemeente (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht of waar jij ingeschreven bent) of via Gezondverzekerd.nl.

Collectieve verzekering zzp’er en ondernemer

Als je een ondernemer bent, maak je aanspraak op bepaalde zorgverzekeringen. Dit zijn collectiviteiten die kortingen en voordelen bieden, speciaal voor zelfstandigen. Ben je ondernemer? Bij ZorgKiezer.nl leggen wij je uit of en wanneer een zelfstandigen collectief voordeliger is voor jouw situatie.

Collectieve verzekering afsluiten via ZorgKiezer

Bij ZorgKiezer kun je helaas geen collectieve verzekering afsluiten van bijvoorbeeld je werkgever of vereniging. Wel kun je van een collectieve korting profiteren bij het afsluiten van een aanvullende verzekering bij bepaalde verzekeraars. Deze korting geldt alleen wanneer je via ons overstapt; wij bieden onze eigen collectieve korting aan en deze kan niet gecombineerd worden met andere kortingen. De collectieve korting bij ZorgKiezer kan wel oplopen tot 20% op aanvullende verzekeringen. Dat kan jou maandelijks veel geld schelen! Dit gaat om een ruime vergoeding. Dat kan jou maandelijks veel geld schelen door een lagere premie en sluit je gewoon af alsof het een individuele zorgverzekering is.

Wil je weten wat de beste zorgverzekering voor jou is? Start dan direct met zorgverzekering vergelijken. Op basis van premies, dekkingen, polisvoorwaarden en jouw zorgbehoeftes wordt er lijst getoond van de zorgverzekeringen die het beste bij je passen. Hulp nodig bij het vergelijken? Je kunt gratis contact met ons opnemen via het telefoonnummer 020 2611 600. Bijvoorbeeld als je hulp wil bij het kiezen van een basisverzekering. Er staat een team van zorgspecialisten voor je klaar. Zij helpen je verder met alle veelgestelde vragen.

Meer weten? Ga naar collectiviteitskorting.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd