ZorgKiezer

Niet-gecontracteerde zorg

Door: - Leestijd: 1 minuut

Onder niet-gecontracteerde zorg valt de zorg van zorgverleners waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft gesloten. Zorgverzekeraars maken afspraken met zorginstellingen en zorgaanbieders zoals ziekenhuizen en apotheken over onder andere de kwaliteit en behandelingen.

Veel verzekerden zijn niet goed op de hoogte of de zorgverlener waar zij naartoe gaan een contract heeft afgesloten met hun zorgverzekering.
Dit kan voor onaangename financiële verrassingen leiden als blijkt dat je uiteindelijk een deel van de rekening zelf moet betalen.

Naturaverzekering

Als je kiest voor een naturaverzekering krijg jij alleen de behandeling volledig vergoed wanneer je naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Je hebt dan minder zorgkeuze. Daar staat tegenover dat je maandelijks minder premie betaalt dan bij een restitutieverzekering.

Kosten niet-gecontracteerde zorg

Ga je toch, bewust of onbewust, naar een zorgverlener waar jouw zorgverzekering geen afspraken mee heeft gemaakt, kan het zijn dat je een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. De zorgverzekeraar bepaalt hoe hoog dit bedrag is. Hierbij wordt in veel gevallen gekeken naar de kosten van gecontracteerde zorg.

Restitutieverzekering

Wil je graag naar elke zorgverlener kunnen gaan zonder dat je zelf een deel van de rekening moet betalen? Kies dan voor een restitutieverzekering. Daarmee ben je vrij om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het kan wel voorkomen dat je de rekening eerst zelf moet voorschieten en vervolgens kan declareren bij je verzekeraar.

Naturapolis met beperkte contractering (budgetpolis)

De budgetpolis is een term die wordt gebruikt voor een ander soort natura verzekering. De budgetverzekering is ook een natura verzekering, maar het aantal gecontracteerde zorgverleners is vaak lager dan bij de reguliere naturapolis. Hierbij kan ook de vergoeding lager liggen als er voor een niet gecontracteerde zorgverlener wordt gekozen. Het voordeel van deze polis is de voordelige zorgpremie.

Controleer gecontracteerde zorg

Het is dus belangrijk om bij het vergelijken van je zorgverzekering rekening te houden met de gecontracteerde zorg. Op ZorgKiezer.nl is in een overzicht te zien bij welke ziekenhuizen de zorgverzekeraar is aangesloten. Bij twijfel is het aan te raden om contact op te nemen met de zorgverzekeraar.
Op zoek naar de tarieven voor niet-gecontracteerde zorg weten? Kijk daarvoor op de website van je zorgverzekeraar.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd