ZorgKiezer

Prinsjesdag en je zorgverzekering 2019

Door: - Leestijd: 2 minuten

Op Prinsjesdag, op dinsdag 20 september, heeft het kabinet de wijzigingen met betrekking tot de zorg in 2018 bekend gemaakt. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van de rekenpremie, het eigen risico en de zorgtoeslag. Ook de inhoud van de basisverzekering 2018 is kenbaar gemaakt. Hieronder staan alle belangrijke wijzigingen voor je opgesomd.

Zorgpremie 2018 stijgt minimaal

Volgend jaar stijgt de premie voor de zorgverzekering 2018 naar verwachting met gemiddeld 3,50 euro per maand. Dat betekent dat je op jaarbasis ongeveer 42 euro meer gaat betalen. De rekenpremie die op Prinsjesdag kenbaar is gemaakt vormt de basis van de premie die verzekerden uiteindelijk gaan betalen. Zorgverzekeraars nemen de rekenpremie namelijk mee in het bepalen van hun tarieven. Hoewel de inhoud van het basispakket bij elke verzekeraar hetzelfde is, bepalen verzekeraars zelf hoe hoog zij de premies maken van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen.
Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de zorgpremies 2018? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en schrijf je in voor het premiealert.

Update: Bij het bekendmaken van de  premies is gebleken dat de zorgpremies in 2018 meer stijgen dan verwacht. De zorgpremies stijgen gemiddeld met 8% ten opzichte van 2016.

Uitbreiding van het basispakket 

Ook de inhoud van het basispakket in 2018 is kenbaar gemaakt. Het basisverzekering wordt uitgebreid met de volgende behandelingen.

 • Fysiotherapiebehandelingen bij etalagebenen (2e fase)
  In 2018 worden per jaar 37 behandelingen bij etalagebenen bij de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen in de 2e fase zijn de aderen in het been vernauwd en dit zorgt voor slagaderverkalking. Dit kan pijn veroorzaken bij het lopen.
 • Cosmetische behandelingen
  Cosmetische behandelingen met medische noodzaak, zoals borstconstructie, ooglidcorrectie en besnijdenis, worden in 2018 weer vergoed vanuit de basisverzekering. 
 • Kortdurend verblijf in zorginstelling
  Het eerstelijns verblijf in een zorginstelling wordt vanaf volgend jaar vergoed door de zorgverzekeraars. Het gaat hier om de zorg en opvang van patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. 
 • Tandvervanging tot 23 jaar
  Op dit moment hebben jongeren tot 18 jaar recht op het vervangen van blijvende snij-en hoektanden met implantaten als deze volledig ontbreken. In 2018 wordt deze leeftijd verhoogd naar 23 jaar. Voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand vóór het 18e levensjaar in ontstaan.

Het voorstel voor het afschaffen van de werelddekking in de basisverzekering is voorlopig even van de baan vanwege kritiek uit de Tweede Kamer. Het kabinet heeft niet kunnen aantonen dat de wijziging de beoogde besparing zou opleveren. Zorgkosten die buiten Europa worden gemaakt blijven dus in 2018 vergoed worden door de basisverzekering.

Eigen risico blijft gelijk in 2018

Ook een meevaller qua eigen risico. Deze blijft namelijk exact hetzelfde als 2016. Ook in 2018 bedraagt het verplicht eigen risico 385 euro. Voor de meeste zorgkosten die binnen de basisverzekering vallen moet je de eerste 385 euro uit eigen zak betalen. Lees hier meer over de uitzonderingen waarvoor je geen eigen risico hoeft te betalen.
Voor het eerst sinds jaren blijft het eigen risico gelijk in plaats van dat het stijgt.

Zorgtoeslag gaat omhoog

Goed nieuws voor iedereen die recht heeft op zorgtoeslag! In 2018 stijgt de zorgtoeslag met ongeveer 2 euro per maand. Je krijgt dus meer geld van de overheid om je zorgpremie te betalen.
Om recht te hebben op zorgtoeslag moet je voldoen aan de inkomenseis. Ook wordt er naar je spaargeld gekeken. Lees hier meer over zorgtoeslag.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd