ZorgKiezer

Zorgtoeslag

Door: - Leestijd: 5 minuten

Zorgtoeslag is een bijdrage van de Nederlandse overheid om de kosten van de zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen te compenseren. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, moeten aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, zoals een maximaal jaarinkomen en vermogen. Het aantal mensen dat zorgtoeslag ontvangt en het bedrag dat wordt uitgekeerd, varieert jaarlijks. Op deze pagina proberen we je alles uit te leggen over de zorgtoeslag. 

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid om mensen te helpen met het betalen van hun zorgverzekeringspremie. Deze toeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De hoogte van de zorgtoeslag wordt bepaald door verschillende factoren zoals het toetsingsinkomen, de hoogte van de premie en de gezinsgrootte. Je kan een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst om te kijken hoeveel zorgtoeslag je kan ontvangen. Het is echter belangrijk om goed bij te houden hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, wanneer je te veel ontvangt moet je dit bedrag terugbetalen. Zorgtoeslag kan een belangrijke financiële steun zijn voor veel Nederlanders bij het betalen van hun zorgpremie.

De hoogte van de zorgtoeslag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Dit wordt onder andere bepaald door de hoogte van de gemiddelde zorgpremie. Hoe hoger de zorgpremie, hoe hoger de zorgtoeslag. Dit betekent dat de zorgtoeslag kan stijgen als de zorgpremie stijgt, om de extra kosten te compenseren.

Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, moeten Nederlanders voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moeten ze 18 jaar of ouder zijn, een Nederlandse zorgverzekering hebben en moeten ze onder een bepaalde inkomens- en vermogensgrens vallen. Het is mogelijk om de zorgtoeslag online aan te vragen op de website van de Belastingdienst.
Het doel van de zorgtoeslag is om te zorgen dat iedereen in Nederland toegang heeft tot goede gezondheidszorg, ongeacht hun financiële situatie. Zonder deze toeslag zouden sommige mensen de kosten van een zorgverzekering wellicht niet kunnen betalen. 

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Je hebt recht op zorgtoeslag in Nederland als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden hebben te maken met je zorgverzekering, inkomen, vermogen, leeftijd en woonsituatie. Hier zijn de belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag: 

1. Zorgverzekering: Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben afgesloten. Wanneer je niet bent verzekerd of een buitenlandse verzekering hebt, kom je vaak niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

2. Inkomen: Je inkomen bepaalt mede of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel je ontvangt. Er geldt namelijk een inkomensgrens: hoe lager je inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag kan zijn. Het exacte bedrag van de inkomensgrens kan veranderd jaarlijks.

3. Vermogen: Naast het inkomen wordt er ook gekeken naar je vermogen. Er zijn grenzen aan het vermogen dat je mag hebben om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Deze vermogensgrenzen variëren afhankelijk van je leeftijd en woonsituatie.

4. Leeftijd: Je moet 18 jaar of ouder zijn om zorgtoeslag aan te vragen.

5. Woonsituatie: Je woonsituatie kan van invloed zijn op de hoogte van de zorgtoeslag. Bijvoorbeeld of je alleenstaand bent, samenwoont, een partner hebt of minderjarige kinderen hebt.

Wat zijn de voorwaarden van zorgtoeslag?

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. 

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning;
 • Je hebt een Nederlandse (basis)zorgverzekering;
 • Je inkomen is niet hoger dan € 37.496 voor alleenstaanden; en € 47.368. voor meerpersoonshuishoudens.
 • Je hebt niet meer vermogen dan € 127.582 voor alleenstaanden. Gezamenlijk (met toeslagpartner) hebben jullie niet meer vermogen dan € 161.329.

Hoeveel zorgtoeslag 2024?

De hoogte van je zorgtoeslag hangt af van je inkomen, verdien je in 2024 tot € 37.496  per jaar? En is jouw vermogen niet meer dan 127.582 euro? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is in 2024 wel gedaald naar maximaal €123 per maand

Voor de concrete hoogte van je zorgtoeslag verwijzen wij naar de toeslagmeter van de Belastingdienst.

Wanneer ontvang je zorgtoeslag?

Je ontvangt zorgtoeslag in de maand nadat je 18 jaar bent geworden. Dit valt samen met de maand waarin je voor het eerst je zorgverzekeringspremie dient te betalen. Je krijgt de zorgtoeslag rond de 20e van de maand uitbetaalt. Echter is het belangrijk om te weten dat niet iedereen automatisch zorgtoeslag ontvangt, ook al ben je 18 jaar geworden. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Om zorgtoeslag te ontvangen, moet je deze zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Heeft mijn kind van 18 recht op zorgtoeslag?

Je ontvangt zorgtoeslag vanaf de maand dat je 18 bent geworden. De hoogte hiervan verschilt en wordt gebasseerd op je inkomen. 

Kan je zorgtoeslag aanvragen voor je 18e?

Je kunt zorgtoeslag aanvragen vanaf de maand dat je 18 bent geworden. Ook als je nog thuis woont. De hoogte hiervan verschilt en wordt gebasseerd op je inkomen. 

Zorgtoeslag 2024 data

Zie in het zorgtoeslag 2024 tabel hieronder wanneer de data voor het ontvangen van de zorgtoeslag:

Januari 202420 december 2023
Februari 202422 januari 2024
Maart 202320 februari 2024
April 202420 maart 2024
Mei 202422 april 2024
Juni 202421 mei 2024
Juli 202420 juni 2024
Augustus 202422 juli 2024
September 202420 augustus 2024
Oktober 202420 september 2024
November 202421 oktober 2024
December 202420 november 2024

Hoe moet je zorgtoeslag aanvragen?

Om zorgtoeslag te ontvangen moet je zelf een aanvraag doen bij de belastingdienst, dit gebeurt niet automatisch en ook niet door je zorgverzekeraar. De aanvraag voor zorgtoeslag is pas mogelijk wanneer je een zorgverzekeringspolis hebt en aan de voorwaarden voldoet. Er zijn een aantal stappen om de toeslag aan te vragen:

 1. Lees de voorwaarden goed door.
 2. Houd je inkomensgegevens bij de hand om gemakkelijk de aanvraag te doen.
 3. Log in bij 'Mijn Toeslagen' op de site van de Belastingdienst.
 4. Ga naar 'Aanvragen' onder de optie 'Zorgtoeslag'.
 5. Vul de vereiste informatie in. Sommige velden zijn al vooringevuld door de Belastingdienst.
 6. Dien de aanvraag in.
 7. Je ontvangt een bevestiging. In de meeste gevallen kun je gelijk zien hoeveel toeslag je kunt verwachten. 

Hoe kan ik mijn zorgtoeslag stopzetten? 

 In bepaalde situaties is het noodzakelijk om je zorgtoeslag te stoppen om te voorkomen dat je te veel ontvangt, dit kun je eenvoudig zelf regelen:

 1. Log in bij 'Mijn Toeslagen' op de site van de Belastingdienst.
 2. Ga naar 'Wijziging doorgeven' en kies 'Toeslag stoppen'.
 3. Klik op 'Ik wil mijn toeslag stopzetten'.
 4. Vul de datum in vanaf het moment dat je geen zorgtoeslag meer wilt ontvangen.
 5. Selecteer 'Zorgtoeslag'.
 6. Beantwoord de vragen.

Hierna wordt de uitbetaling van de zorgtoeslag gestopt. Dit gebeurd meestal gelijk de volgende maand, of de maand daarna. De toeslag die je dat jaar te veel hebt ontvangen moet worden terugbetaald aan de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Krijgt iedereen zorgtoeslag?

Nee, niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Of u zorgtoeslag ontvangt, en de hoogte ervan, is afhankelijk van: * de hoogte van uw (toetsings)inkomen en dat van uw eventuele toeslagpartner; * uw leeftijd (kinderen tot 18 jaar hebben geen recht op zorgtoeslag). Als alleenstaande heeft u recht op zorgtoeslag met een toetsingsinkomen tot 25.000 bruto en heeft u recht op maximaal circa 400 euro zorgtoeslag per jaar. Vormt u samen met anderen een huishouden, dan geldt een max. toetsingsinkomen van 40.000 per jaar en heeft u recht op maximaal circa 1.150 euro zorgtoeslag per jaar. Voor de concrete hoogte van uw zorgtoeslag verwijzen wij naar de toeslagmeter op www.toeslagen.nl.

wie komt in aanmerking voor zorgtoeslag?

Algemeen: Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen moet u voldoen aan de volgende criteria: * U bent 18 jaar of ouder. * U bent verzekerd voor uw ziektekosten (verzekeringsplichtig voor de zorgverzekering). * U verdient als alleenstaande jaarlijks niet meer dan het toetsingsinkomen van 25.000 euro (afgerond). En als u een (toeslag)partner heeft: U verdient samen jaarlijks niet meer dan het toetsingsinkomen van 40.000 euro (afgerond). De (toetsings)inkomens van aanvrager en toeslagpartner worden bij elkaar opgeteld. De (toetsings)inkomens van kinderen vanaf 18 jaar worden ieder apart bezien, en niet bij die van de ouders opgeteld. Dit betekent: * Heeft u een toeslagpartner, dan telt u uw eigen inkomen op bij dat van uw toeslagpartner. Verdient u samen niet meer dan 40.000 euro (afgerond), dan heeft u samen recht op zorgtoeslag. * Bent u alleenstaande (evt. met kinderen) en verdient u niet meer dan 25.000 euro (afgerond), dan komt u in aanmerking voor zorgtoeslag. * Heeft u kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen van 25.000 euro verdienen, dan komen zij apart in aanmerking voor zorgtoeslag. * Heeft u kinderen jonger dan 18, dan komen zij niet in aanmerking voor zorgtoeslag. Voorbeelden: 1. Getrouwd echtpaar met 3 thuiswonende kinderen (toetsingsinkomen < 40.000), in de leeftijd van 15, 18 en 19. Alle 3 de kinderen hebben een inkomen (< 25.000 euro). * een keer zorgtoeslag voor een aanvrager+toeslagpartner * twee keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (18 + 19 jaar) 2. Een echtpaar met twee thuiswonende kinderen (toetsingsinkomen < 40.000), een van 17 met een baan en een van 18 zonder werk/uitkering/inkomen (< 25.000). * een keer zorgtoeslag voor een aanvrager+toeslagpartner * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (18 jaar) 3. Een echtpaar met twee thuiswonende kinderen (toetsingsinkomen > 40.000), een van 17 met een baan en een van 18 zonder werk/uitkering/inkomen (< 25.000). * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (18 jaar) 4. Alleenstaand ouder (toetsingsinkomen < 25.000), met twee kinderen beide jonger dan 18 jaar. * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande 5. Alleenstaand ouder (toetsingsinkomen > 25.000), met twee kinderen beide jonger dan 18 jaar. * geen zorgtoeslag 6. Alleenstaand ouder (toetsingsinkomen < 25.000), met een kind van 17 met bijbaan en een thuiswonend student van 19 (toetsingsinkomen < 25.000). * twee keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (ouder + 19); zij dienen elk apart een aanvraag in. 7. Een uitwonend student zonder studiefinanciering (toetsingsinkomen < 25.000), waarvan de ouders een bijdrage inkomen boven de 40.000 euro hebben. * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

In principe is u, wanneer u recht heeft op zorgtoeslag, automatisch een aanvraagformulier zorgtoeslag toegestuurd. Wanneer u dat voor 1 november ingevuld terugstuurt, zorgt de Belastingdienst dat u vanaf eind december maandelijks uw zorgtoeslag krijgt uitbetaald, d.w.z. voordat u premie voor uw nieuwe zorgverzekering moet gaan betalen. Wanneer u geen formulier toegestuurd heeft gekregen en toch recht meent te hebben op zorgtoeslag, download dan een aanvraagformulier zorgtoeslag hier. Of bel met de Belastingtelefoon: 0800-0543

Hoe stel ik het toetsingsinkomen voor de bepaling van de zorgtoeslag vast?

Uw toetsingsinkomen is het belastbaar inkomen dat u in 2009 verwacht te krijgen. Dit is een schatting (het gaat dus niet om uw netto-inkomen). Als u een toeslagpartner heeft dient u op het aanvraagformulier ieder uw eigen toetsingsinkomen te vermelden. U kunt het toetsingsinkomen als volgt berekenen: A) U doet aangifte Inkomstenbelasting Als u aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan, neemt u het verzamelinkomen van uw meest recente (voorlopige) aanslag Inkomenstenbelasting. Tel hier eventuele buitenlandse inkomsten bij die in Nederland niet belastbaar zijn, of inkomen dat op grond van internationale regelingen is vrijgesteld, zoals van een internationale organisatie. Tel bij het eindbedrag op hoeveel inkomen u bruto méér verwacht over het komende jaar. Bijvoorbeeld een loonsverhoging of een extraatje. Uw inkomen kan in het volgende jaar ook minder worden. Trek dan het bedrag af dat u bruto minder verwacht. B) U doet geen aangifte Inkomstenbelasting Heeft u geen aangifte Inkomstenbelasting gedaan, dan neemt u het belastbare bedrag dat u vindt dat op uw laatste jaaropgaaf van uw loon, uitkering of pensioen. Heeft u geen jaaropgaaf, bereken dan uw belastbare loon als volgt: Pak uw laatste loonstrookje en schrijf het belastbare loon (uitkering/pensioen) over. Doe dit maal 12 en tel er het bruto vakantiegeld en een eventuele 13e maand bij op. Tel ook hier eventuele buitenlandse inkomsten bij die in Nederland niet belastbaar zijn, of inkomen dat op grond van internationale regelingen is vrijgesteld, zoals van een internationale organisatie. Tel bij het eindbedrag op hoeveel inkomen u bruto méér verwacht over het hele jaar. Bijvoorbeeld een loonsverhoging of een extraatje. Uw inkomen kan in het nieuwe jaar ook minder worden. Trek dan het bedrag af dat u bruto minder verwacht. Als u studiefinanciering heeft, hoeft u de studiefinanciering niet mee te tellen voor het toetsingsinkomen. Deze is uitkering is onbelast.

Wat is een toeslagpartner?

Een toeslagpartner is de partner die de aanvrager voor de toeslagregeling kan hebben. Voor veel mensen is de echtgenoot, of degene met wie men een geregistreerd partnerschap heeft, de toeslagpartner, maar dat hoeft niet. Ook een medebewoner kan bijvoorbeeld de toeslagpartner zijn. Om te bepalen wie de toeslagpartner is, kunt u het partnerschema raadplegen. Dit vindt u in de toelichting bij het aanvraagformulier dat u in september thuis krijgt. Het partnerschema is vanaf medio augustus ook te vinden op www.toeslagen.nl.

Waar kan ik terecht voor hulp bij mijn aanvraag?

Voor hulp bij het invullen van uw aanvraagformulier kunt u terecht bij: 

 • De BelastingTelefoon ( 0800 –0543); 
 • Het dichtstbijzijnde belastingdienstkantoor (bel voor een afspraak 0800-0543); 
 • Een Hulp- en informatiepunt (HIP) van uw gemeente of een HIP van uw verhuurder of een HIP van uw zorgverzekeraar. 
 • Een vak- of ouderenbond; Voor de dichtstbijzijnde HIP of vak- of ouderenbond kunt u bellen met 0800-0543 of kijken op www.toeslagen.nl.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct