ZorgKiezer

Zorgtoeslag

Door: - Leestijd: 1 minuut

Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst aan mensen met een laag inkomen om de zorgverzekering betaalbaar en toegankelijk te houden. Bekijk of jij recht hebt op zorgtoeslag! 

Voorwaarden zorgtoeslag 

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. 

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning;
 • Je hebt een Nederlandse (basis)zorgverzekering;
 • Je inkomen is niet hoger dan € 30.481 voor alleenstaanden; en 38.945 voor meerpersoonshuishoudens.
 • Je hebt niet meer vermogen dan € 116.613 voor alleenstaanden. Gezamenlijk (met toeslagpartner) hebben jullie niet meer vermogen dan € 147.459.

Hoogte zorgtoeslag 2023

De zorgtoeslag gaat in 2023 met ongeveer € 35,- per maand omhoog naar maximaal € 154,- per maand.

Belastingdienst

Voor de concrete hoogte van je zorgtoeslag verwijzen wij naar de toeslagmeter van de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Als het bedrag vastgesteld is, wordt de toeslag maandelijks uitgekeerd. Dit gebeurt in de meeste gevallen op de 20e van de maand.
In september van ieder jaar krijgen degenen die vermoedelijk recht hebben op de zorgtoeslag een aanvraagformulier. Wanneer je dat formulier uiterlijk vóór 1 november ingevuld terugstuurt, zorgt de Belastingdienst dat je de zorgtoeslag vanaf eind december maandelijks krijgt uitbetaald. Dit gebeurt dus voordat je premie voor je nieuwe zorgverzekering moet gaan betalen).

Wanneer je in september geen formulier toegestuurd hebt gekregen en toch recht meent te hebben op zorgtoeslag, download dan een aanvraagformulier zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst of bel met de Belastingtelefoon: 0800 0543.

Besparen op je zorgverzekering

Wil je de zorgverzekering vergelijken voor 2023? Vergelijk dan direct alle zorgverzekeringen op ZorgKiezer. Vul in wat jouw zorgbehoeften zijn en je krijgt een overzicht van de goedkoopste zorgverzekeringen die aansluiten op jouw wensen. Sluit direct af en bespaar zo honderden euro's per jaar.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Krijgt iedereen zorgtoeslag?

Nee, niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Of u zorgtoeslag ontvangt, en de hoogte ervan, is afhankelijk van: * de hoogte van uw (toetsings)inkomen en dat van uw eventuele toeslagpartner; * uw leeftijd (kinderen tot 18 jaar hebben geen recht op zorgtoeslag). Als alleenstaande heeft u recht op zorgtoeslag met een toetsingsinkomen tot 25.000 bruto en heeft u recht op maximaal circa 400 euro zorgtoeslag per jaar. Vormt u samen met anderen een huishouden, dan geldt een max. toetsingsinkomen van 40.000 per jaar en heeft u recht op maximaal circa 1.150 euro zorgtoeslag per jaar. Voor de concrete hoogte van uw zorgtoeslag verwijzen wij naar de toeslagmeter op www.toeslagen.nl.

wie komt in aanmerking voor zorgtoeslag?

Algemeen: Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen moet u voldoen aan de volgende criteria: * U bent 18 jaar of ouder. * U bent verzekerd voor uw ziektekosten (verzekeringsplichtig voor de zorgverzekering). * U verdient als alleenstaande jaarlijks niet meer dan het toetsingsinkomen van 25.000 euro (afgerond). En als u een (toeslag)partner heeft: U verdient samen jaarlijks niet meer dan het toetsingsinkomen van 40.000 euro (afgerond). De (toetsings)inkomens van aanvrager en toeslagpartner worden bij elkaar opgeteld. De (toetsings)inkomens van kinderen vanaf 18 jaar worden ieder apart bezien, en niet bij die van de ouders opgeteld. Dit betekent: * Heeft u een toeslagpartner, dan telt u uw eigen inkomen op bij dat van uw toeslagpartner. Verdient u samen niet meer dan 40.000 euro (afgerond), dan heeft u samen recht op zorgtoeslag. * Bent u alleenstaande (evt. met kinderen) en verdient u niet meer dan 25.000 euro (afgerond), dan komt u in aanmerking voor zorgtoeslag. * Heeft u kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen van 25.000 euro verdienen, dan komen zij apart in aanmerking voor zorgtoeslag. * Heeft u kinderen jonger dan 18, dan komen zij niet in aanmerking voor zorgtoeslag. Voorbeelden: 1. Getrouwd echtpaar met 3 thuiswonende kinderen (toetsingsinkomen < 40.000), in de leeftijd van 15, 18 en 19. Alle 3 de kinderen hebben een inkomen (< 25.000 euro). * een keer zorgtoeslag voor een aanvrager+toeslagpartner * twee keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (18 + 19 jaar) 2. Een echtpaar met twee thuiswonende kinderen (toetsingsinkomen < 40.000), een van 17 met een baan en een van 18 zonder werk/uitkering/inkomen (< 25.000). * een keer zorgtoeslag voor een aanvrager+toeslagpartner * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (18 jaar) 3. Een echtpaar met twee thuiswonende kinderen (toetsingsinkomen > 40.000), een van 17 met een baan en een van 18 zonder werk/uitkering/inkomen (< 25.000). * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (18 jaar) 4. Alleenstaand ouder (toetsingsinkomen < 25.000), met twee kinderen beide jonger dan 18 jaar. * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande 5. Alleenstaand ouder (toetsingsinkomen > 25.000), met twee kinderen beide jonger dan 18 jaar. * geen zorgtoeslag 6. Alleenstaand ouder (toetsingsinkomen < 25.000), met een kind van 17 met bijbaan en een thuiswonend student van 19 (toetsingsinkomen < 25.000). * twee keer zorgtoeslag voor een alleenstaande (ouder + 19); zij dienen elk apart een aanvraag in. 7. Een uitwonend student zonder studiefinanciering (toetsingsinkomen < 25.000), waarvan de ouders een bijdrage inkomen boven de 40.000 euro hebben. * een keer zorgtoeslag voor een alleenstaande

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

In principe is u, wanneer u recht heeft op zorgtoeslag, automatisch een aanvraagformulier zorgtoeslag toegestuurd. Wanneer u dat voor 1 november ingevuld terugstuurt, zorgt de Belastingdienst dat u vanaf eind december maandelijks uw zorgtoeslag krijgt uitbetaald, d.w.z. voordat u premie voor uw nieuwe zorgverzekering moet gaan betalen. Wanneer u geen formulier toegestuurd heeft gekregen en toch recht meent te hebben op zorgtoeslag, download dan een aanvraagformulier zorgtoeslag hier. Of bel met de Belastingtelefoon: 0800-0543

Hoe stel ik het toetsingsinkomen voor de bepaling van de zorgtoeslag vast?

Uw toetsingsinkomen is het belastbaar inkomen dat u in 2009 verwacht te krijgen. Dit is een schatting (het gaat dus niet om uw netto-inkomen). Als u een toeslagpartner heeft dient u op het aanvraagformulier ieder uw eigen toetsingsinkomen te vermelden. U kunt het toetsingsinkomen als volgt berekenen: A) U doet aangifte Inkomstenbelasting Als u aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan, neemt u het verzamelinkomen van uw meest recente (voorlopige) aanslag Inkomenstenbelasting. Tel hier eventuele buitenlandse inkomsten bij die in Nederland niet belastbaar zijn, of inkomen dat op grond van internationale regelingen is vrijgesteld, zoals van een internationale organisatie. Tel bij het eindbedrag op hoeveel inkomen u bruto méér verwacht over het komende jaar. Bijvoorbeeld een loonsverhoging of een extraatje. Uw inkomen kan in het volgende jaar ook minder worden. Trek dan het bedrag af dat u bruto minder verwacht. B) U doet geen aangifte Inkomstenbelasting Heeft u geen aangifte Inkomstenbelasting gedaan, dan neemt u het belastbare bedrag dat u vindt dat op uw laatste jaaropgaaf van uw loon, uitkering of pensioen. Heeft u geen jaaropgaaf, bereken dan uw belastbare loon als volgt: Pak uw laatste loonstrookje en schrijf het belastbare loon (uitkering/pensioen) over. Doe dit maal 12 en tel er het bruto vakantiegeld en een eventuele 13e maand bij op. Tel ook hier eventuele buitenlandse inkomsten bij die in Nederland niet belastbaar zijn, of inkomen dat op grond van internationale regelingen is vrijgesteld, zoals van een internationale organisatie. Tel bij het eindbedrag op hoeveel inkomen u bruto méér verwacht over het hele jaar. Bijvoorbeeld een loonsverhoging of een extraatje. Uw inkomen kan in het nieuwe jaar ook minder worden. Trek dan het bedrag af dat u bruto minder verwacht. Als u studiefinanciering heeft, hoeft u de studiefinanciering niet mee te tellen voor het toetsingsinkomen. Deze is uitkering is onbelast.

Wat is een toeslagpartner?

Een toeslagpartner is de partner die de aanvrager voor de toeslagregeling kan hebben. Voor veel mensen is de echtgenoot, of degene met wie men een geregistreerd partnerschap heeft, de toeslagpartner, maar dat hoeft niet. Ook een medebewoner kan bijvoorbeeld de toeslagpartner zijn. Om te bepalen wie de toeslagpartner is, kunt u het partnerschema raadplegen. Dit vindt u in de toelichting bij het aanvraagformulier dat u in september thuis krijgt. Het partnerschema is vanaf medio augustus ook te vinden op www.toeslagen.nl.

Waar kan ik terecht voor hulp bij mijn aanvraag?

Voor hulp bij het invullen van uw aanvraagformulier kunt u terecht bij: 

 • De BelastingTelefoon ( 0800 –0543); 
 • Het dichtstbijzijnde belastingdienstkantoor (bel voor een afspraak 0800-0543); 
 • Een Hulp- en informatiepunt (HIP) van uw gemeente of een HIP van uw verhuurder of een HIP van uw zorgverzekeraar. 
 • Een vak- of ouderenbond; Voor de dichtstbijzijnde HIP of vak- of ouderenbond kunt u bellen met 0800-0543 of kijken op www.toeslagen.nl.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2023 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd